Láttok társadalmi katasztrófát közeledni a lakáshitelek miatt?
Olvastam egy cikket a HVG-n a lakáshitel kamatrobbanásról.
Egyesek a komment szekcióban társadalmi katasztrófát vizionálnak. Sokan felvették a CSOK-ot, a babavárót, meg más hiteleket és közben a házasságok egyre rövidebb életűek...
Ezzel a véleménnyel találkoztam a bankban is mikor, valami megtakarítással kapcsolatos dolgot akartam érdeklődni és az ügyintéző megannyi "fölösleges" duma mellett elmondta a véleményét a gyermekvállaláshoz kötött hitelekkel kapcsolatban.
Megnéztem a KSH statisztikáit és azt látom, hogy nem nőtt drasztikus mértékben a születések száma ez igaz, de a válások száma csökkenő tendenciát mutat az elmúlt években.
Szóval én nem látok közelgő katasztrófát. A környezetemben azt látom, hogy rengeteg osztálytársam és ismerősöm házasodik és már megvan az első gyermek. Valakinél jön a második. Válásról nem tudok.
Ti hogy vagytok vele? Ti hogy érzékelitek ezt?
Szerintem sokkal fegyelmezettebben maradnak a házasságban, ha a közös adósság összeköt és nincs hova menni válás esetén. Ha jól tudom a CSOK-os ingatlanokat 10 évig nem lehet eladni, így én megvárnám az első CSOK-os ingatlanok kifutási idejét+1 évet, mert akkor robbanhat a bomba. Ismeretségi körben nem egy házaspárt ismerek, akik konkrétan nem tudnak különköltözni emiatt. Viszont van, akiknek bejött, de semmiképpen sem reprezentatív az ismeretségi köröm :).
A tény önmagában, hogy friss házasok lakhatás ellenében vállalnak gyereket elborzaszt. Szerintem olyan gazdaságnak kellene lennie, ahol e nélkül a röghöz kötés nélkül, 2 fizetésből pár évig spórolva össze lehet gyűjteni egy lakás árát.
2016-ban vezették be a CSOK-ot, egyedül az egygyerekesnél járhatott le bárkinél a türelmi idő, azt meg senki nem veszi fel, mert olyan nevetségesen alacsony. 2 gyerekre 8, 3-ra 10 évük van.
Majd 5 év múlva kezd el kényelmetlen lenni a dolog, amikor elkezdenek a nagy hitelek és gyerekvállalások bedőlni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!