Kb mekkora havi fizetés szükséges ahhoz, hogy ne tekintsem magam lúzernek és a kapitalizmus vesztesének?
"most vagy aktív.most kellene milliókat félretennef de elégedett vagy azzal amid van."
Nagyon jól teszi. Megbecsüli azt, amije van, közben elégedetten él, jut ideje arra, amire szeretné, hogy jusson - nem pedig széthajtja magát, hogy aztán 50-60 évesen feldobja a pacskert.
Nem kell feltétlenül (csak) az állami nyugdíjra hagyatkozni.
Nem kell feltétlenül megvárni a nyugdíjkorhatárt a visszavonulással.
Kivéve, ha feléled mindened és nem készülsz fel az öregkorodra.
"Folyamatosan emelik a nyugdíjkorhatárt. Nem biztos hogy ha megéli, lesz e nyugdíj egyáltalán."
Ha viszont ezen stresszeli magát már 20-30 évesen, és emiatt hajt évtizedeken át, akkor garantáltan nem éri meg - pont azért, mert állandóan emelik a korhatárt...
Teljesen egyénre szabott kérdés, amint leírták, valaki megelégszik 200 ezerrel, de valakinek nem elég 350 ezer forintos fizetés sem.
Egy hozzászóló leírta, hogy ő ez igen jó jövedelme mellett vesztesnek érzi magát. Én is így gondolom magamról. 300-400 ezer ft között keresek hónaptól függően, de ezért eladtam a lelkem az ördögnek mondhatni. 3 műszakban kihajtják az emberből a szuszt is, kötelező túlóra hegyek, ha kevés a munka, akkor mindenféle jogi kiskapukkal rögtön esik a fizetés is. Szüleimmel élek, párt találni idő és energia sincs, örülök, hogy a kertes ház melletti teendőket ellátom. Én emlékszem nagyszüleimre, boldogabb emberek voltak, pedig a szocializmusban voltak aktívak. Szerintem ha valaki élni szeretne többé-kevésbé a kapitalizmus által kínált javakból, heti 40 óra munkával kellene 350-400 körül keresni(nem úgy dolgozni, mit egy állat), hogy idő is legyen kihasználni keresett összeget.
Középkategóriás autó fenntartása, rezsi, telefon, öltözködés, 1-2 program meglátogatása, az állandóan beütő nem tervezett kiadások(elromlott valami)... Ilyenekre gondolok, amit ez az összeg fedezne, hogy ne éreze magát lúzernek az ember.
"Aztán miből tegyek félre nyugdíjra? Lakbért kell fizetni, gyereket nevelni"
Ez mind a te saját döntéseidnek az eredménye. A felnőttlét árnyoldala, hogy senki nem fogja helyetted vállalni a felelősséget a döntéseidért. Tettél valamit aktívan az ellen, hogy ebbe a helyzetbe kerülj? Teszel valamit az ellen, hogy ki kerülj ez belőle?
Könnyű magad elkönyvelni vesztesnek, ha rajthoz sem állsz a versenyben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!