Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » 2012-2016 között csupán 1,8%...

2012-2016 között csupán 1,8% körül volt Magyarországon az infláció. Ez európai uniós viszonylatban jónak számított. Szerintetek erről elsősorban a kormány tehet, vagy a világgazdaság?

Figyelt kérdés

2021. nov. 15. 21:46
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
58%

Miért hazudsz?

"Álmodban. Akkor tetőzött."

A válság 2009-ben tetőzött. EZ nálunk is jól látható meg kell szépen nézni a gazdasági mutatókat.

2010-ben annyira tetőzött, hogy már sikerült növekedést elérni 2009-es visszaeséshez képest.

Ha tényleg akkor tetőzött, akkor Bajnai a világ legjobb miniszterelnöke.

"Miért kell mindig hazudni? Semmi ilyet nem mondtak."

Fogyatékos...

De mondtak. Visszakereshető minden.

"Annyit mondtak egy külföldi fórumon, hogy"

Ez votl az egyik.

Majd korábban egy Merkellel közös sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Bajnai kormány jó munkát végzett.

A hír amiről te beszélsz, az már novemberi. A hír amiről most én, az már szeptemberben lejött.

"Jó nagy hitelt vettek fel, és ezzel megmentették az országot a csődtől - ennyi."

Még mindig nem voltunk csőd közelben.

Illetve felvettek egy kedvezményes hitelt, amit a fidesz lecserélt egy rosszabb kamatozású hitelre pár évvel később a imf hitel lejárta előtt, ami csak növelte az államadósságot.

"Mivel ez alapvetően hülyeség, nem kerültünk még a közelébe se a csődnek most a járvány miatt"

Ahogy 2009-ben se.

Én se azt állítom ,hogy kerültünk. Se most, se 2009-ben nem kerültünk közel hozzá. Csak a különbség az, hogy 2009-ben ezt kommunikálták páran, de attól még nem igaz.

Viszont tagathatatlan tény, hogy rosszabb adatokat produkáltunk a covid alatt, mint a korábbi válság alatt.

Erre utalt a kijelentésem, ha az csőd közeli állapot volt, akkor a mostani is az.

"Csődben akkor vagy amikor mindent megvonnak, elvesznek és adót emelnek - mint Bajnaiék"

Nem, nem ez a csőd definíciója.

De szép próbálkozás. Hány éves vagy? 12, hogy állítasz? :D

"Nem akkor amikor adócsökkentés van, gigászi nyugdíjprémiumot fizetnek, bővítik a családtámogatásokat, emelik a béreket és járulékot csökkentenek."

És egyébként már 92%-os államadósság van. Az infláció rendszerint pedig a béremelés duplája.

"Nem azért, bármennyire is prbálsz kamuzni."

Itt egyedül te hazudsz.

"akkori kormány embere a nemzeti bank élén nyilatkozta azt, hogy az imf hitel felvételekor 2 hétre volt az ország a csődtől."

Ami egy kommunikációs trükk volt.

Mennyire kell ostobának lennie valakinek ahhoz, hogy azt higgye, hogy az igaz, amikor valaki azt mondja, hogy "ha x törvényt nem fogadjuk el, akkor éjfélkor már csődben leszünk"?

Nem, nem voltunk csőd közelben. A kormány szeretett volna ellenzék nélkül kormányozni, mert az kényelmesebb.

2021. nov. 16. 10:58
 12/22 anonim ***** válasza:
58%
Gyurcsány miatt, Gyurcsány tönkretette az inflációt és ezért csak pár százalékot tudott nőni az évek folyamán. Most ,hogy hála a jó égnek már Orbán van, így újra tud nőni. 2016ig kellett Orbánnak dolgozni ,hogy kiheverjük a Gyurcsányi infláció tönkretételt.
2021. nov. 17. 12:21
 13/22 anonim ***** válasza:

🤣🤣🤣

2021. nov. 17. 16:44
 14/22 anonim ***** válasza:

Az első, diákmunkás fizetésem óta (1969) szumma 13600 % infláció volt.

Nem számolom ki, de az kb 6-7%/év átlagban. De volt benne 20 felett is vagy kétszer, 10 felett meg sokszor

Ez a mai nem magas, az előző pár évé volt rendkívül alacsony.

2021. nov. 21. 15:50
 15/22 anonim ***** válasza:

Öhmmm, hogy jött ki a 6-7%/év átlagban? Még nagyságrendileg se stimmel. Bár mondjuk nekem a 13600%-os is kicsit fura.

2021-1969 = 52 év.

13600/52 = 261.54% átlagosan.

Ha viszont 6-7% volt évente átlagosan, akkor 52*6.5 = 338%-nak kellett volna lennie összesen.

Ne érts félre, szerintem alapból rossz az inflációs kosár tartalma, és sokkal magasabbnak kellene lennie, viszont a te számaid nagyon furák.

2021. nov. 21. 23:37
 16/22 anonim ***** válasza:

#15, a 136-ot a nyugger igazgatósàg adta, annyival szorozták azt az 5,50-es órabéremet.

(Valorizációs táblàzat néven keresd!)

A számítás meg:

(1+(i/100)^52=136.

Azért hatvány, mert az infláció évről évre rakódik a már inflált értékre.

Tehát, ha 5% az átlagos, egyenletes infláció, akkor évente így fest:

100

105

110,25

115,75, és begyorsul az szépen

2021. nov. 22. 00:06
 17/22 anonim ***** válasza:

#15 Az infláció nem olyan mint a béremelés, hogy leoszthatod arányosan évekre. Az infláció a legelső adathoz képest történt növekedés egésze és ahogy a 16-os már bemutatta, halmozódik. Hiába van évi 10% infláció ha ez sokáig tart akkor ez nem X év-szer 10% lesz.

A 16-osnál láthatod, a 3. évben már az 5% infláció az első évhez képest már nem 3x5% volt hanem 15,75% a kiinduló összeghez képest. Nagyobb inflációnál meg sokkal gyorsabban halmozódik.

2021. nov. 22. 07:38
 18/22 anonim ***** válasza:

#16 #17

Pontosítok, attól függ, hogy hogy számolja valaki. Rendszeres ilyen estekben, hogy nem kamatos kamattal kell számolni, hanem pl. az első évhez kell viszonytani mindig.

De igen, itt akkor kamatos kamat, de amúgy azzal számolva sem jönnek ki a számok.

Én lusta voltam leellenőrizni, bedobtam simán egy kalkulátorba, amit találtam, és még az alapján is csak 2600% jött ki 6.5%-kal számolva.

2021. nov. 22. 08:49
 19/22 anonim ***** válasza:
#18 Csakhogy nem 6,5% volt az infláció átlagosan, hanem magasabb.
2021. nov. 22. 10:17
 20/22 anonim ***** válasza:

Ezzel egyetértek, de fentebb írtak KB 6-7%-ot.

2021. nov. 23. 11:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!