Az Elkxrtuk lehet az év messze a legnézettebb magyar filmje. Akkor miért kell leszólni? Vagy csak irigykednek?
Ja, meg ugye a megjelenés után nem sokkal rögtön művészfilmmé is nyílvánították, hogy azok a mozik is vetíthessék, akik csak művészfilmeket vetítenek.
#12 nem én vagyok.
A Fidesznek ez a film felér egy a kampányát támogató propagandafilmmel. Ha érdeklődsz a politika iránt, láthatod, hogy a Fidesz az összes ellenzéki szereplőre azt akarja rásütni, hogy Gyurcsány embere (korábban Soros emberei voltak) és Gyurcsány bábuként mozgatja őket. Ezért a film üzenete alkalmas arra, hogy az összes politikai ellenfelét besározza vele.
A film gyártása során még fennállt a lehetőség arra, hogy Orbán Viktor kihívója Karácsony Gergely vagy Dobrev Klára lesz. Többen azt gyanítják, hogy emiatt kaptak a filmben olyan szerepet, ami szerint Dobrev gonosz ember, Karácsony meg tutyimutyi. Minden a Fidesz propaganda üzenetével vág egybe.
Továbbá hiába nyilvánvaló, hogy a film valóságban megtörtént eseményekre épül, mégis azt remélik, sokakba (akár gyerekkorban) be fog égni az a fikciós változat, amit láttak. Engem például leginkább ez botránkoztat meg, hogy a gyerekeinket is próbálják manipulálni.
A gyerekeket (egyes helyeken kötelezően) szállítják tömegével a vetítésekre. Nem vennék rá mérget, hogy a következő nem a nyugdíjas otthonok és a külhoni magyarok buszoztatása lesz.
Navracsics, állítólag kedvesen, a gyakorlatban máris gyurcsányi utasítást sugallva, rákérdezett a tapolcai mozi miért nem vetíti a "remekművet". Én még életemben nem láttam olyan magyar filmet, aminél a politikusok ennyire aktívan promóznák a vetítéseket. Sosem láttam a Fideszt ennyire odafigyelni minden kisebb-nagyobb mozira, hogy mit vetítenek.
Szóval ezek mint érthető okok, hogy sokakban ellenérzést kelthet a film.
Maga a film szakmailag nem fog bekerülni a legjobbak közé. Még a mondanivalóját sem volt képes átadni rendesen, annyira ráfeszült a propaganda vetületére.
>> Vagy csak irigykednek?
Kik irigykednének? Talán a rengeteg propagandára eltapsolt pénz miatt? Talán a többi rendező, filmes szakember, színészek, akik ebből a hatalmas támogatásból sokkal jobb és élvezhetőbb műsort ki tudtak volna hozni? Még egy dokumentumfilm is ezerszer hasznosabb lett volna, amiben feltárják az ismert okokat, a pártok motivációit, elmondják mit lehet tudni és mit lehet sejteni. De ezt ne várd a Fidesz kormány alatt, hogy megjelenjen, mert olyanról is beszámolna egy korrekt film, ami terhes volna nekik. Például a film végén el kellene mondani, mi lett a történet utójátéka, kiket és miért (nem) ítéltek el.
Legyünk őszinték, pártállástól függetlenül.
"A Fidesznek ez a film felér egy a kampányát támogató propagandafilmmel. "
Helyesen: ez a film egy illegálisan finanszírozott kampány a fidesz részéről, ami kívül van a párttámogatási korlátokon.
Fideszes szekértolók csinálták a filmet olyan pénzből, amit korábban túlárazott közbeszerzéseken kaptak. Természetesen a fidesz áll a film mögött, az csak színjáték, hogy nekik nincs közük hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!