A kínaiaknak,hogy lettek márkáik, amiket sokan vesznek, míg a volt keleti-blokk országainak nincsenek?
Vannak multijaik pedig kommunizmus volt náluk is.
Nemrég vettem egy TCL márkájú Tv-t, miután megvettek rákerestem a cég nemzetiségére és kínai.És elégedett vagyok vele.Annyival nem rosszabb, mint egy Sony vagy Samsung, mint amennyivel kevesebbe kerül.
De, olyan márka, mint videoton meg hasonlók teljesen megszűntek.
Nem szabadott volna hagyni, hogy nyugat kiraboljon minket a rendszerváltás után, persze könnyű okosnak lenni. Ha akkor alakult volna egy gazdaságvédelmi övezet, és az olyan ikonikus cégeket, mint a Dacia, Skoda, Ikarus stb... stbn... meg akár az olyan kisebbeket is mint pl. a Szarvasi s társai, megvédjük és pénzt öntünk abba, hogy versenyképesek legyenek ezek a cégek, akkor lehet, ha már a gazdaságunk Osztrák szinten lenne.
Ezzel szemben az történt, hogy még ami jól működött, azt is s.arért-hugyért privatizálták, hogy aztán valami nyugati multi felvásárolja a céget, majd idővel bezárja (így kiiktatva a konkurenciát)...
Amúgy maga az innováció szerintem nem csak a keleti blokkban döglött be. Csak random felmentem árukeresőre, random beírtam, hogy vízforraló (a kérdés kedvéért), s összevetettem az első német terméket az első kínaival:
Klarstein vs Xiaomi. Utóbbiban van hőmérséklet kijelző, előbbiben nincs. Utóbbiban be tudod állítani, hogy hány fokos vizet szeretnél (ugye kávénak 90 kell, teának 80, babatápnak pl. 55), előbbiben nem tudod. S mondanom sem kell, hogy a német drágább, s utóbbi időben az a tapasztalatom, hogy még csak nem is tartósabb (Bosch Szlovéniában gyártott kávéőrlője pl. 2x szorult garanciáztatásra, amúgy maga a termék is ócska, ócskán lett megtervezve, semmire nem gondoltak gyártáskor, csak hogy valami xart rakjanak a polcra).
Keleti blokkból át lehetett volna menteni a Brandeket, szerintem ha türelmesek vagyunk és pénzt meg időt nem sajnálunk, akkor megmaradt volna rengeteg versenyképes cég. Elherdáltuk ezeket. De az a fajta lendület bennünk sem lett volna meg, mint a kínaiakban.
"Hát, Csehországban inkább csak a látszat jobb."
Ott a CZ fegyvergyár az meg a világ egyik legnagyobbja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!