Igaza van, Márki-Zajnak? A rezsicsökkentés a rezsicsökkentés ostobaság? Hagyjunk kisebb ökológiai lábnyomot?
Márki- Zajnak nehéz dolga lesz, ha a rezsicsökkentést visszaveszi kormányon, márpedig ezt ígéri. Az emberek szerették mert sokat használhatták olcsón a villanyt, gázt, vizet. De jó-e ez?
Korunk legnagyobb problémája az, hogy elhasználjuk Földönk erőforrásait. Kérdezd meg magadtól: mennyivel használnál kevesebbett vízből, villanyból, gázból ha normál áron lenne? Jó-e az ha nyakra főre használjuk a Föld javait ezzel kevesebbet hagyva az utókornak?
Márki szerint inkább kevesebb vizet, áramot kellene fogyasztanunk. Ha eltörlik a rezsicsökkentést a magasabb ár tudatos használatra ösztönöz minket ezzel pedig kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. Gondolkozzunk felelőssen. Mi marad unokáinkra? Mi marad az európában élő jövőben keveredő társadalmakra az afrikaiakra, iszlámra és más népekre, ha most mi elhasználjuk előlük az életüket jelentő erőforrásokat?
A feleős döntés a tudatos fogyasztási szokások visszavezetése?
18-19-20 egyben is leírhatod…
Nem tűnt fel, hogy ezt mondja? Hogy az uniós támogatásokat amit ilyen fejlesztésekre szánnak ne a haverok vigyék a túlárazott közbeszerzéseken, hanem a lakossághoz menjen, hogy fel tudjanak újítani, mert az a segítség. Egy fagyoskodó szegény ember pl. ugyanannyi pénzért meleget is tudna csinálni, mint amit most fizet, ha a korszerűsítést támogatnák. Helyette most majd megfagy és annyit vesz észre az egészből, hogy az amúgy is végletekig visszafogott számlájába azt írják a lapon, hogy havonta támogattak max egy ezrest.
Az spórolja a legnagyobbat, akit a legkevésbé kellene támogatni, aki a budai hegyekben télen fűti a kültéri lépcsőt meg a medencét.
Olyan ez az "olcsó rezsi", mint az eceten a szöveg: "A szokásosnál kétszer erősebb". Hogy lehet a szokásosnál kétszer erősebb, mikor nekem évtizedek óta ez a megszokott? Ez van a rezsicsökkentéssel is: megszoktuk, ez a rezsi ára. Valahol máshol meg megfizetjük, hiszen hosszú távon csak így tartható fenn a rendszer. És megvan az az előnye, hogy kihúzhatjuk magunkat: Nálunk olcsóbb!
Lehet még szociális jóléti, költségszétterítő hatása is, amennyiben a máshol megfizetést inkább a jólszituáltak szenvedik meg. Svéd modell :)
Márki-Zajnak kiváló adottságai, külsődleges paraméterei vannak, de emberileg nem tudja beleképzelni magát a magyarok többsége helyzetébe. Nem úgy kell az - ő általa gondolt - optimumot eladni, ahogy ő akarja. Anyám szavai jutnak eszembe: Mi jár annak, akinek igaza van? A szája.
Pont ez M-Z.
Érdekes akkor nem volt árrobbanás mikor pl a panelokat szigetelték meg nyílászárózták, pedig azok aztán nagy projektek voltak.
A csok, a generaltol 5% ÁFA stb. teljes egészében megint csak azokat támogatta, akiknek telik amúgy is és senkit sem érdekelt, hogy hanyadik ingatlan, meg úgy egyáltalán. Így aztán a vállalkozók vásároltak fel minden telket, amit lehetett és nyomták rá a házakat, akiknek meg addig is volt pénze tudtak is lépést tartani az emelkedő árakkal. Ettől szálltak el az árak. Ha csak azt támogattak volna meg az otthonszerzésben, akinek nincs még sajátja, tehát rászorul a segítségre, nem bárkit, aki újat vagy még egyet-kettőt akar kiadásra, akkor nem lett volna ekkora bumm.
"Kevés esélyt látok arra, hogy drasztikusan visszaessen a háztartási energia fogyasztása áremelés hatására. Inkább máshol spórolnának az emberek."
Jogos. Az áram+víz+telefonszámlám kb. a 7 cicusom havi kajájának költségével mérhető, úgy húszezer. Ha megszorulok, inkább a cicusokon spórolnék. A szívedre vennéd?
Én akkor látnám értelmét a háztartási gépek energiatakarékosabb cseréjének ha a gyártók a mérnökeik tudását nem a tervezett avulásra használnák.
Minek cseréljem le a jól működő 10 éves hűttőszekrényemet új energiatakarékosra ha tudvalevő hogy az alig éli túl a garanciaidőt?
A kérdésben van számomra egy irritáló rész:
"Mi marad az európában élő jövőben keveredő társadalmakra az afrikaiakra, iszlámra és más népekre, ha most mi elhasználjuk előlük az életüket jelentő erőforrásokat?"
Ugye itt arra gondolsz hogy az öböl menti országok a közelkeleten mennyire támogatják európát az olcsó energiahordozók kitermelésével? Mit kapunk mi most ezektől a kőgazdag országoktól? Afrika és a vallás stimmel de nem értem hogy én milyen erőforrást használok el előlük ami az életüket jelentené? Vagy úgy gondolod hogy én csak heti egyszer fürödjek hogy az olajsejknek jusson majd ha náluk elfogy a kőolaj? De azért addig is fogyasszam a 700 forintos benzint hogy nekik jó legyen(már amíg 700)?
#28 Ha végig olvasod a kommenteket akkor rájössz hogy jön ide a hűtő mint háztartási gép.
Kicseréltettem a nyílászárókat és leszigeteltettem a házunkat....
Azóta párásodunk és be kellett szereltetni egy elszívó rendszert. Klíma nincs mert szerintem nem egészséges.
Nem csináltatok én már ebben az országban semmit, szinte az egész építőipar kóklerek gyülekezete.
1. Ja, majd pont a fideszes propagandalapból fogok érdeklődni az ellenzéki összefogás programjáról!
Véletlenül sem tőlük! :D
Nyilván voltak nézeteltérések, nem véletlenül külön pártok, de egyáltalán nem probléma, de megalkották az egységes programot, és ezt kell figyelembe venni!
Amúgy szerintem iszonyat rossz a jelenlegi "rezsicsökkentés", egyrészt kamu az egész, másrészt maga az elgondolás is rossz, ha igaz is lenne. Szerintem egy minimális fogyasztást kéne ingyenessé vagy nagyon olcsóvá tenni, és a nagyobb lakossági fogyasztás mértékét meg növelni: aki luxusházat, medencét melegít, az megengedheti magának.
És igen, első sorban az energiahatékonyságot kell támogatni, ezzel hosszútávon csökken a rezsi, nem csak tenyérből etetnék a népet, mint a kutyát egy függőségi viszonyt fenntartva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!