Miért módosították év közben a KSH elhalálozási adatokat évekre visszamenőleg?
A 2020 évhez hozzáírtak még kb. 2000 elhunytat, ami érthető a lassú könyvelési adatok miatt. Viszont számomra érthetelen okból a 2020 előtti pár évnél évenkénti 1000-3000-es csökkenés látszik.
Idén április 6-án hozta létre az új oldalt a KSH. Viszont még a régi ápr. 6. előtti oldal is elérhető, innen látszik a módosítás.
Régi:
Új:
9@
Értem, hogy mire gondolsz. A covid egy új tényező, amivel számolni kell. Viszont ez esetben számolni kell az oltáshalottakkal is. Akik oltás után rövid időn belül hunytak el, s akik jóval később, mert az oltás felerősítette meglévő alapbetegségüket, s akik egészségesen haltak meg, de oltással...
Ne felejtsük el a járványintézkedés miatti halottakat, akik késve kaptak orvosi ellátást, akiket hazakergettek a kórházból, akiket elszigeteltek családjuktól, akik a maszkhordás miatti bakteriális fertőzésbe haltak bele, de nem voltak covidossak. Telefonos gyógyítás, közmédia rémhírterjesztő mindennapos stresszelése, kijárási tilalom, vendéglátó munkahelyek tönkretétele, míg a Tescóban taposták egymást az emberek.....
Valaki vette a fáradságot, hogy le is ellenőrizze, amit a kérdező állít? Mert én vettem. Csak Excel kellett hozzá.
A 2019 és korábbi adatok nem változtak. A kérdező valamit durván elnézett. Mi meg itt vitatkozunk a semmiről.
Tudom, hogy százalékok miatt reklamálni felesleges, de elárulnák azok, akik lehúzták a 12-es válaszom, hogy mi bajuk van a tényekkel? Vagy ha én tévedtem, akkor mit hibázhattam?
Fogtam a legjobboldalibb "Összesen" oszlopot az első táblázatból. Bemásoltam a táblázatkezelőbe. Utána fogtam a legjobboldalibb "Összesen" oszlopot a második táblázatból, és azt is átmásoltam. Már ránézésre is tökegyforma számok voltak egymás mellett, de biztosra mentem, és kivontam egyik oszlopot a másikból. Minden sorban nulla lett 2019 végéig.
A KSH semmit sem írt át utólag. Ennyi. Get over it! Innen kezdve vírustagadónak azt sem fogom elhinni, amit kérdez.
Idézem a kérdést:
"Miért módosították év közben a KSH elhalálozási adatokat évekre visszamenőleg?"
Idézem a kérdés magyarázatának második mondatát:
"Viszont számomra érthetelen okból a 2020 előtti pár évnél évenkénti 1000-3000-es csökkenés látszik."
A kérdező azt állítja, hogy a 2020 előtti évek adatait (azaz 2015 eleje és 2019 vége között) utólag módosították. Nem lehet másképp értelmezni a fenti mondatokat. Majd belinkel két táblázatot, ami ezek szerint különböző adatokat kell tartalmazzon ezekre az évekre.
Én pedig ezt vitattam, mert a két táblázat megegyezik erre az időszakra. Ami tény, amit bárki ellenőrizhet.
¯\_(ツ)_/¯
Ezt én másképpen értelmeztem, de értem amit mondani akarsz. Én is megnéztem az adatokat és a 2020-as évben tényleg volt még eltérés, bár kevesebb.
A kérdező idézett mondatát én a halálozások csökkenéseként értelmeztem és nem a két táblázat közötti csökkenésnek.
Nyilván sokat segítene, ha a kérdező is bekapcsolódna, és elmesélné, mire gondolt a költő.
De elég nyilvánvaló, hogy a két táblázatnak kellene különböznie szerinte.
Ha csak azt a mondatot nézzük valóban értelmezhető úgy, hogy 2015 óta 1-3 ezrenként csökken a halálozások száma.
De ez sem igaz. 2015 és 2019 között le és felfelé is mozdult a halálozások száma.
13.
Szerencsétlen szám,de mindegy:
"Innen kezdve vírustagadónak azt sem fogom elhinni, amit kérdez."
Bemásolnád melyik hozzászólásban van benne a vírustagadó szó?
Vagy innentől azt sem fogom elhinni,amit kérdezel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!