Az miért van,hogy az ilyen "alternatív" megoldásokat, mint alapjövedelem, a kevésbé sikeres emberek támogatnak?
A szüleim szomszédságában lakó srác tipikusan ilyen.
Mamahotelban lakik, 29 éves.Kibukott az egyetemről, 6 év alatt nem tudott elvégezni egy 3,5 éves szakot.Esze lenne, de teljesen életképtelen és nagyon lusta.
A Facebookon állandóan az alapjövedelemről oszt meg cikkeket, térítgetni próbál mindenkit ,szüleimet is, hogy ez milyen jó, nem kellene dolgozni.
Én támogatom az új metódusokat, mint az általános munkaidő 35 órásra majd évekkel később 30 órásra csökkentését.Viszont elképzelhetetlennek tartom,hogy valakinek azért adjon az állam pénzt, mert lyuk van a fenekén.Az állam pénzét valakinek ki is kell termelnie.Nem a fáról szedik le és gereblyézi az Orbán meg a Gyurcsány.
A jó kérdés az, hogy "egyes néprétegek" miért kapnak most is ilyet. Más címeken szedik be "cociális sigíj", "csáládipótlík", "ilyen-olyan támágátás", de beszedik és az állam nem is igazán tesz ellene semmit, mert pontosan tudja, hogy az adott népcsoport...
1.Utána nem szavazna rájuk, pedig ők az egyetlen exponenciálisan szaporodó réteg
2.Nekiállna bűnözni, ami rontaná a szép statisztikákat.
Így az állam "félrenéz", nem foglalkozik ezzel. Akkor miért ne járna másnak is? Csak azért, mert ők a többségi társadalom tagjai? Ezt az egész baromságot az szadesz kezdte még '95 környékén a "megélhetési bűnözéssel" meg amikor kitalálták, hogy egy családnak akkor is jár pénz, ha nem kíván dolgozni egyik tagja sem. És bumm, így lett a kisebbségi probléma.
Nyilván lehetnek hátsó szándékai egyeseknek ezzel de már most is csomó olyan állás van ami csak azért létezik, hogy pörögjön a gazdaság. Ha szétnézel magad körül akkor olyan dolgokkal vagy körbevéve amikre igazából nincs is szükséged de csomó nyersanyagból, energiafelhasználás mellett azért csak legyártjuk ezeket, mert marketingeseknek sikerül rá igény teremteni.
Aztán ez se az embereknek, se a környezetnek nem jó. Szóval lenne abban ráció hogy l'art pour l'art alapon ne hozzunk már létre munkahelyeket.
4.
És mindezt miért is? Ez az igazi "demokrata" hozzáállás, szimpátia alapján döntetni. Ezt nevezzük diktatúrának.
3#
Úgy gondolom,hogy ami a piaci alapon működő vállalatoknál vannak munkakörök, azok kvázi magánügyek.Ha a cégnek megéri ezeket a munkaköröket fenntartani, akkor tegye, az ő dolguk.Ez is GDP-t termel, pörgeti a fogyasztást.
7.
Mert egy ócska troll vagy, a "vicceskedő" fajtából.
Én mérnök vagyok, szerintem a keresetem alapján a magyar társadalom felső ~5-10%-ban vagyok, és támogatom az alapjövedelmet. Ahogy pl. Elon Musk, Mark Zuckerberg, Bill Gates, és más milliárdosok is. Vagy hogy ne csak szilícium-völgyi milliárdosokat mondjak: Neil deGrasse Tyson, Penn Jillette, Joe Rogan, stb.
Az, hogy találtál EGY embert, aki szegény, és támogatja az alapjövedelmet, és ebből messzemenő következtetéseket vonsz le az alapjövedelem rendszerrel kapcsolatban, szerintem többet mond el rólad, mint bármi másról.
Én meg országos I. helyezett voltam, TDK-versenyt nyertem, köztársasági ösztöndíjas voltam, és támogatom az alapjövedelmet.
Ráadásul még megértened sem sikerült az alapjövedelmet. Az alapjövedelem nem azt jelenti, hogy nem kell majd dolgozni. Keményen dolgozó, átlagos jövedelmű emberek is kapnák az alapjövedelmet. Az alapjövedelem nem felváltja a fizetést, nem helyettesíti azt, hanem kiegészíti, hogy ne csak a társadalom leggazdagabb néhány százaléka járjon jól, hanem a társadalom egésze, és egy minél igazságosabb elosztási rendszerre térjünk át a jobboldali szocio-darwinizmus helyett.
A 9-es által említett remek példák után inkább az a kérdés vetődik fel, hogy ha sikeres, jól kereső emberek támogatják az alapjövedelmet, akkor miért nem támogatják ezt azok, akiknek minden érdekükben állna? Próbálják eljátszani, hogy ők milyen gazdagok, hogy ez nekik nem állna érdekükben? Próbálják magukat a legfelső néhány százalékhoz pozicionálni, és azzal felvágni, hogy ők aztán olyan gazdagok, hogy ez nekik nem állna érdekükben?
Tény, hogy az alapjövedelem a társadalom elsöprő többségének érdekében állna. Nem munkakerülőknek, csöveseknek, hanem a társadalom nagy többségének. Keményen dolgozó, átlagos jövedelmű emberek tömegeinek.
Be kellene fejezni már ezt a hisztit az alapjövedelem ellen. Szép sorban be fogják vezetni az országok, leszámítva néhány neolib putrit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!