Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miylen jogai voltak az átlag...

Miylen jogai voltak az átlag magyarnak a Rákosi illetve a Kádár-rendszerben? Igaz hogy Kádár János alatt finomabb módszerekkel dolgozott a rendszer?

Figyelt kérdés
szocializmus,kádár,rákosi

2021. okt. 31. 16:59
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
33%
Abban a puha rendszerben még a 80-as években is jó pár embernek leverték a veséjét és egy életre nyomorékká tették. Akit kispéciztek a spiclik, márpedig volt belőlük annyi mint a nyű, arra találtak fogást hogy ref-es legyen. Na, ők nem mondják hogy faxa vagy puha rendszer volt a kádár. Nem véletlenül ásták ki a koponyáját, szerintem valaki minden nap telehugyozta utána. A spicliskedés olyan szinten ment, hogy egy házibuliban jó eséllyel volt legalább egy, de minden csoportosulásba ami legalább tíz embert érintett tutira volt beépített ember. Ha kussoltál, és minden reggel rendesen blokkoltál a putyilovban, a kommenyista szombatot bevállaltad, akkor jó proletár voltál,és május elsején meg volt a sör-virsli, különben mindig csesztettek, mert legalább egy párttitkár, pártbizalmi jutott minden öt melósra.
2021. okt. 31. 20:11
 12/21 A kérdező kommentje:
:DDDDDD.
2021. nov. 1. 15:45
 13/21 anonim ***** válasza:
35%
11-est miért pontoztátok le? Pedig ez így volt.
2021. nov. 1. 16:48
 14/21 anonim ***** válasza:
44%
Az emberi agy olyan, hogy idővel megszépül minden, mert a kellemetlen élmények kellemetlen érzéseket generálnak, és az ember nem szereti magát huzamosabb időn keresztül kellemetlenül érezni, ezért inkább felejt. Akik nosztalgiáznak a kádár-rendszerrel, azok vagy haszonélvezői voltak a rendszernek ( valamilyen szinten ez kb 30% lehetett), de ez ma legalább a 65+ korosztályt jelenti, vagy ha fiatalabbak, akkor valami marxista-balos beállítottságú ideológiával vannak megfertőzve, és úgy gondolják milyen szép is lehetett annak idején. Szép is volt, nem mehettem el fiatalként úgy egy rock-koncertre, hogy ne kellett futnom a fakabátok elől utána. Csak úgy kedvtelésből rendszeresen végig gumibotozták a koncertről kijövőket, mert a párttitkárnak nem tetszett a P.mobil. Egy huszonéves ismerősöm úgy halt meg 83-ban, hogy a rendőrök bevitték mert nem tetszett a képe, és leverték mindkét veséjét. 3 hétig szenvedett még a kórházban mielőtt elment volna, és senkit nem csuktak le miatta. Ha este bementem az ABC-be, jóformán csak aszott kétnapos kenyér volt, meg savanyú zacskós tej, ha jó napom volt, akkor még kaptam nyálkás krinolint. Nem is tudom, gyerekként hányszor láttam narancsot. Ha minden jól ment, akkor anyám karácsonykor kapott a boltban protekcióval egy kilót, de szerintem banánt egyszer sem láttam. Budapesten talán jobb volt az ellátás, de ott is minden kurrens cikket a "pultalól" kellett előbányászni. Talán a rezsim vége fele javult a helyzet, amikor már évente kétszer kimehetett a jónép külföldre, ami általában a mariahilferstrsse volt Bécsben , de valutád nem volt, feketén vehettél dupla áron, mert a nyamvadt valutalapon adott pár shillinget sem tudtad kiváltani az IBUSZ-ban, mert az alkalmazottak elsíbolták. Akinek ilyen rendszer kell, az várjon még pár évet míg Észak-Korea kicsit megpuhul, aztán pont olyan lesz mint a kádár-rendszer. Ott se lesz céltalanul lődörgés az utcákon, egy olyan tökéletes társadalomban mint a szocializmus, mindenkinek van munkája, ha mégsem, akkor a fakabát KMK miatt egyből bevisz, és örülsz ha egy elbeszélgetéssel megúszod, úgy hogy úgy búcsúznak el tőled, hogy egy héten belül jelentkezzél hogy van munkahelyed, különben egy kiadós verés után majd ők találnak neked. Beteg ember aki egy ilyen rendszer után nosztalgiázik.
2021. nov. 1. 17:23
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy te hol etted a kenyeret, de ahol én laktam, ott mindíg volt puha kenyér. Igaz csak fehér vagy félbarna, de finom volt és mindíg lehetett kapni.

A zacskós tej és kakaó elég gusztustalan találmány volt, de nem volt savanyú. Nálatok a boltossal lehetett gond.

És engem soha nem gumibotoztak végig semmilyen koncerten, pedig jártam gyakran.

Viszont éjszaka - akár részegen is - bátran végigmehettem a városon, mert senki nem akart belém kötni, vagy kirabolni.

A KMK az egy nagy találmány volt. Nem csak jogod volt dolgozni, de kötelességed is. Pontosabban ha már mindenkinek biztosított munkahelyet a rendszer, akkor nem tűrte el, hogy valaki ne éljen vele. A munkanélküliség meg a gyáron belül volt, mert mindenkit alkalmaztak pedig a dolgozók 10-30%-ára nem volt szükség.

2021. nov. 1. 17:44
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

A kenyér javára valóban mondható, hogy összességében jobb volt mint most.

Akkoriban 2 kilós félbarna volt az általános, és ellentétben a mostaniakkal, lisztből és kovászból készült, és 3-4 napig simán elállt. A seregben mindig 4 napos kenyeret kaptunk, mert 3 napnyit "M" zároltak, és még ehető volt. Ha jól emlékszem talán a 80-as években jelent meg a kilós burgonyás kenyér, ami szintén jó volt, és nagy slágernek számított. A menő töltelékárú, a debreceni páros kolbász, meg a turista szalámi volt akkoriban, azok is jobbak voltak mint a mostani reinkarnációi. Talán a disznókat rendes szemes-takarmánnyal etették, nem úgy mint a hormonnal, halliszttel-szójával felfújt mostaniakat. Én egy vidéki nagyobb városban nőttem fel, és amikor apámékkal felmentem Bp.-re ég és föld volt a két város boltjainak ellátottsága. Ami talán érdekes lehet a mostani fiataloknak, hogy akkoriban Bp.-n minden hentesbolt egyben kifőzde is volt, és a fél város ilyenekben reggelizett. Sose hagytuk ki a főtt debrecenit mustárral, friss kenyérrel, fater sörrel, én csatos-bambival, ez gyerekként nagy élmény volt.

2021. nov. 1. 18:07
 17/21 anonim ***** válasza:

#14: "valutád nem volt, feketén vehettél dupla áron, mert a nyamvadt valutalapon adott pár shillinget sem tudtad kiváltani az IBUSZ-ban, mert az alkalmazottak elsíbolták."

Elsíbolták? Mégis hogyan? Én 84-ben mentem rokonokhoz, de túristaként Hollandiába 3 hétre, amellett, hogy a katonai behívó már évek óta ott lebegett fölöttem (csak levelezőn tanultam még, ezért évente halasztást kértem), semmi akadálya nem volt, hogy menjek, és elég valutát válthattam ahhoz (amit viszont hónapokkal előtte igényelni kellett a kék útlevéllel valamint a holland vízummal együtt), hogy még rokonaim is csodálkoztak, hogy ennyit elköltöttem 3 hét alatt (az ő szemükben többnyire nem létfontosságú dolgokra).

2021. dec. 18. 10:52
 18/21 anonim ***** válasza:

Awad Zuhair "szállodamogul"- Orbán vezér országos nagy barátja - a testvérével együtt valutanepper volt a keletiben meg a Váci utcában.

A tesót aztán úgy felrobbantották az autójával együtt, mint a pinty. Awad cimbi meg a NER-ben pancsikol

2021. dec. 18. 11:05
 19/21 anonim ***** válasza:

#14: "nem mehettem el fiatalként úgy egy rock-koncertre, hogy ne kellett futnom a fakabátok elől utána."

Akkor benned is lehetett hiba :)

2021. dec. 18. 11:26
 20/21 anonim ***** válasza:
A kérdésre: nem tudom, milyen jogokra gondolsz, mindkét vezető alatt voltak olyan jogok, mint munkához való jog, egészséghez való jog, de pl. nem volt gyülekezési jog vagy ahhoz való jog, hogy a rendszert nyílvánosan szidjuk. Fontosabb, hogy voltak kötelezettségek, mint pl. katonai sorkötelezettség vagy köteles volt mindenki munkahelyel rendelkezni. Ma nagyon sokan csak a jogaikat hangoztatják. és úgy vélik, nincsenek kötelezettségeik, nekik minden kijár, ellenben nem kell semmit tenniük a társadalomért. És ez, szerintebb rosszabb ebből a szempontból, mint az ún. "rendszerváltás" előtt volt.
2021. dec. 18. 20:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!