Miylen jogai voltak az átlag magyarnak a Rákosi illetve a Kádár-rendszerben? Igaz hogy Kádár János alatt finomabb módszerekkel dolgozott a rendszer?
Nem tudom, hogy te hol etted a kenyeret, de ahol én laktam, ott mindíg volt puha kenyér. Igaz csak fehér vagy félbarna, de finom volt és mindíg lehetett kapni.
A zacskós tej és kakaó elég gusztustalan találmány volt, de nem volt savanyú. Nálatok a boltossal lehetett gond.
És engem soha nem gumibotoztak végig semmilyen koncerten, pedig jártam gyakran.
Viszont éjszaka - akár részegen is - bátran végigmehettem a városon, mert senki nem akart belém kötni, vagy kirabolni.
A KMK az egy nagy találmány volt. Nem csak jogod volt dolgozni, de kötelességed is. Pontosabban ha már mindenkinek biztosított munkahelyet a rendszer, akkor nem tűrte el, hogy valaki ne éljen vele. A munkanélküliség meg a gyáron belül volt, mert mindenkit alkalmaztak pedig a dolgozók 10-30%-ára nem volt szükség.
A kenyér javára valóban mondható, hogy összességében jobb volt mint most.
Akkoriban 2 kilós félbarna volt az általános, és ellentétben a mostaniakkal, lisztből és kovászból készült, és 3-4 napig simán elállt. A seregben mindig 4 napos kenyeret kaptunk, mert 3 napnyit "M" zároltak, és még ehető volt. Ha jól emlékszem talán a 80-as években jelent meg a kilós burgonyás kenyér, ami szintén jó volt, és nagy slágernek számított. A menő töltelékárú, a debreceni páros kolbász, meg a turista szalámi volt akkoriban, azok is jobbak voltak mint a mostani reinkarnációi. Talán a disznókat rendes szemes-takarmánnyal etették, nem úgy mint a hormonnal, halliszttel-szójával felfújt mostaniakat. Én egy vidéki nagyobb városban nőttem fel, és amikor apámékkal felmentem Bp.-re ég és föld volt a két város boltjainak ellátottsága. Ami talán érdekes lehet a mostani fiataloknak, hogy akkoriban Bp.-n minden hentesbolt egyben kifőzde is volt, és a fél város ilyenekben reggelizett. Sose hagytuk ki a főtt debrecenit mustárral, friss kenyérrel, fater sörrel, én csatos-bambival, ez gyerekként nagy élmény volt.
#14: "valutád nem volt, feketén vehettél dupla áron, mert a nyamvadt valutalapon adott pár shillinget sem tudtad kiváltani az IBUSZ-ban, mert az alkalmazottak elsíbolták."
Elsíbolták? Mégis hogyan? Én 84-ben mentem rokonokhoz, de túristaként Hollandiába 3 hétre, amellett, hogy a katonai behívó már évek óta ott lebegett fölöttem (csak levelezőn tanultam még, ezért évente halasztást kértem), semmi akadálya nem volt, hogy menjek, és elég valutát válthattam ahhoz (amit viszont hónapokkal előtte igényelni kellett a kék útlevéllel valamint a holland vízummal együtt), hogy még rokonaim is csodálkoztak, hogy ennyit elköltöttem 3 hét alatt (az ő szemükben többnyire nem létfontosságú dolgokra).
Awad Zuhair "szállodamogul"- Orbán vezér országos nagy barátja - a testvérével együtt valutanepper volt a keletiben meg a Váci utcában.
A tesót aztán úgy felrobbantották az autójával együtt, mint a pinty. Awad cimbi meg a NER-ben pancsikol
#14: "nem mehettem el fiatalként úgy egy rock-koncertre, hogy ne kellett futnom a fakabátok elől utána."
Akkor benned is lehetett hiba :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!