A magukat baloldalinak tarto egyenek akik MZP-re szavaztak kit fognak hibaztatni, ha kiderul hogy MZP semmivel sem jobb, mint Orban? Ki lesz a bunbak?
9-es bizonyítja, hogy MZP ugyanazt tolná, mint Orbán.
"Nekem liberális fiatal egyetemistaként nem a fidesz ideológiájával van a bajom"
Nekünk viszont van problémánk a fidesz elitista, neoliberális rendszerével.
"abban az értelemben liberális ahogy Széchenyi volt. "Haza és haladás"
Ez egyáltalán nem liberális, a haladás pedig progresszív, azaz baloldali.
a.) A fidesz elitista, neoliberális rendszere nem az ideológiája. A fidesz ideológiáját nagyjából a vadászkiállítás és az Eucharisztikus világkongresszus jellemzi amellyel semmi probléma nem lett volna ha nem pénzmosásra találták volna ki.
b.) Érzed te is, hogy nem vagy képes elrugaszkodni a baloldali-konzervatív-jobboldali tengelytől amikoris ez nem egy számegyenes hanem egy többdimenziós függvény amely adott határértékekhez tart. Azokat a pontokat kell megtalálni ahhol nyeregpont van.
13 Nem, a fidesz ideológiája a neoliberalizmus. Most éppen az autópályákat passzolják át az oligarcháknak, hogy ők nyerészkedjenek rajtuk. De ugyanezt csinálták a hulladékszállítással is. Az önkormányzatok viszonylag olcsón elvégezték ezt a közszolgáltatást. A fidesz mit csinált? Elvette tőlük, és odaadta ezt a szolgáltatást is az oligarcháknak, akik csilliárdokért csinálják meg ugyanazt, mint a fidesz.
Nem is akarunk és nem is kell elrugaszkodni az értékeinktől. Erős, színvonalas közszolgáltatásokra van szükség, amelyek az egész társadalom javára válnak, nem pedig neoliberális, burzsujpárti fosra.
Pont hogy én tudom megkülönböztetni az ideológiát a korrupciótól, és te nem. A fidesz esetében nem csupán korrupcióról van szó, hanem szemléletbeli, ideológiabeli problémákról is. A neoliberalizmus egyik sarokköve, hogy közszolgáltatásokat for-profit cégeknek szerveznek ki, ahelyett, hogy állami és önkormányzati cégek végeznék el az adott feladatot, non-profit módon. Mint ahogy azt a szinte korrupció nélkül működő, jóléti államokban csinálják (lásd skandináv modell).
Amit írtam, pont nem a korrupcióról szól - a korrupció az lenne, ha egy állami vagy önkormányzati cégből lopnak. A neoliberalizmus ostobasága pont arról szól, hogy egy magáncégnek szervezik ki a közszolgáltatásokat, és versenytárs nélkül, úgy sarcolják meg a társadalmat, ahogy nem szégyellik. Ez pont nem korrupció, hanem egy papíron törvényes, de szemérmetlenül pofátlan jelenség. Korrupció egy állami cégben lehet. Ha egy magáncég pofátlan nyerészkedése elszabadul, az pont nem korrupció, ellenben társadalmilag legalább annyira káros, ha nem károsabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!