Dobrev 1 millio fölött második kulccsal adóztatna,miért háborodik fel ezen ennyi ember ha 1 milliót alig keres valaki?
Nyugat-Európában valóban alap, hogy a leggazdagabbakat nagyobb arányban adóztatják meg, mint mindenki mást. Ausztriában például az évi 1 millió euró feletti jövedelmekre már 55%-os adókulcs tartozik, ebből pedig az következik, hogy az évi 11 ezer euróig terjedő jövedelmek viszont adómentesek. A leggazdagabbakat nagyobb arányban adóztatják meg, mindenki mást kevésbé. A többség ezzel jár jól. Én sem értem, amikor Magyarországon olyanok ágálnak a progresszív adórendszer ellen, akiknek pont ez állna érdekükben.
A 7-es kommentet meg tényleg be kellene keretezni. Erről van szó. Nagyon sok ember jövedelme nem tükrözi a munkájuk társadalmi fontosságát, hasznosságát.
Ismeretem szerint, a magasabb kulcshoz tartozó összeghatárt először Dobrev mondta ki, kérdésre, 2021. október 13-án, az RTL KLUB vitaműsorában. 1 millió Ft-ot mondott. Ez az időpont ez előválasztás első fordulójának lezárta után 13 nappal, a második forduló 5. napjának estéjén volt. Személyes dolog, de úgy érzékeltem, hogy mondott egy számot, ami senkivel sem volt egyeztetve.
A hónapokkal ezelőtt megjelent [link] program vitairatban, a Sikeres Magyarország fejezetben Közpénzügyek cím alatt az SZJA-ról ennyi van:
• Az új adórendszerben kiemelt fontosságú szempont legyen a munkavállalókat terhelő adók csökkentése. A nagyvállalatoktól és a leggazdagabbaktól a közteherviselésben való nagyobb hozzájárulást kell kérni.
• A személyi jövedelemadó rendszerét igazságosabbá kell tenni, az alacsonyabb jövedelmeket terhelő adót csökkenteni kell.
Összeghatárról nincs szó.
Ráadásul, a programot a miniszterelnökjelölti választás után készülnek összeállítani. Bárki nyer is, nem az ő – esetleg összegszerű – álláspontja kerül automatikusan a programba, hanem a 6 szövetséges párt fogja viták során összeállítani – és nincs kétségem afelől, hogy maximális önérvényesítésre törekvés mellett.
Ha Dobrev nyer is, és ha már nyilvánosan kimondta, akkor tartja magát ehhez az összeghatárhoz, és a pártja is mellé áll, akkor is lehet, hogy bocsika, de a többiek jóval alacsonyabb határt javasoltak és az került többségi elfogadásra.
Ami számomra kétségessé teszi, az, az, amit írtál: a kisebbséget érinti. Márpedig akkor nem ad számottevő adóbevételt. A sok ’kicsi’ sokra megy elve inkább érvényesülhet.
Én várok azzal az 1 milliós összeghatárral, és ha óriásplakátokon, guillotine-be való fejbedugást vállalnak, arra az esetre, ha alacsonyabb lesz a határ, akkor is óvatosan fogom hinni.
Megéltem én már a „Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse. Nem lesz gázáremelés.”-t, aztán néhány hónap múlva: „Mit hittek, hogy ez örökre szólt?”. Ha két, vagy többkulcsos adó kerül bevezetésre, akkor évente módosíthatják az összeghatárokat is és a kulcsokat is. Persze, áldozatot és megértést kérve a társadalomtól, átmeneti nehézségek áthidalására, a jobb jövőért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!