Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi lesz, ha tovább csökken a...

Mi lesz, ha tovább csökken a kétkezi szakemberek létszáma ?

Figyelt kérdés
Vállalkozásban magam is egy ilyen szakmát űzök. Szakmai csoportokban beszélgetve azt látom, hogy aki marad is a szakmában , bizony azok nagy része is elég felületes tudással rendelkezik. Ez meg is látszik a munka ellátottságon. Van, aki pár napra tud vállalni munkát, nálam meg minimum 2 hónapot kell, hogy várjon az ügyfél. Na, de nem is ez a lényeg. Nem kellene már valami hatékony rendszert kitalálni arra, hogy a hiány szakmákba kedvük legyen az embereknek elhelyezkedni / tanulni ? Szerintetek mi lenne ennek a módja ? Megoldható lenne, hogy amiből hiány van, azok adóját drasztikusan lecsökkenteni, míg a túltelített (sláger) szakmák adóját megnövelni ? Mit látok ? Orrba szájba kerülnek ki az egyetemekről ilyen olyan végzettséggel, majd a munkaerő piac nem képes felvenni a tanult szakterületére. Épp beszélgettem az unokatesóval, akinek építőipari festő vállalkozása van. Bement az iskolába, hogy majd onnan toboroz frissen végzett embereket. Azt a választ kapta , hogy 90 tanuló volt az egész országban, abban az évben. Hová fog ez vezetni ? A saját szakmám is ezzel küzd. Akikkel én együtt végeztem anno, a 30 fős osztályból ketten csináljuk csak. Egy rakás lóvét kidobtak az oktatásukra, aztán belőlük rendőr lett, meg tudom is én hol helyezkedtek el. Szóval tartható ez ? Angliában is mekkora cirkusz van most a kamionosokkal.
2021. okt. 1. 13:42
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
69%
Ha szakemberhiány van egy szakmában, akkor aranyáron lehet dolgozni. Ha aranyáron csinálnak valamit, az vonzani fogja az adott szakmára jelentkezőket. Megoldódik ez, persze évek alatt.
2021. okt. 1. 13:52
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

"Mi lesz, ha tovább csökken a kétkezi szakemberek létszáma ?" Fel fog értékelődni a munkájuk. Anyagilag is, társadalmilag is.

"Nem kellene már valami hatékony rendszert kitalálni arra, hogy a hiány szakmákba kedvük legyen az embereknek elhelyezkedni / tanulni ?" De. A módszer már fel van találva, képzési szerződésnek hívják.

"Megoldható lenne, hogy amiből hiány van, azok adóját drasztikusan lecsökkenteni, míg a túltelített (sláger) szakmák adóját megnövelni ?" Nem, nem is lenne érezhető hatása a problémádra.

"Orrba szájba kerülnek ki az egyetemekről ilyen olyan végzettséggel, majd a munkaerő piac nem képes felvenni a tanult szakterületére." Kismillió problémával küzd a munkaerőpiac, ezek töredékét lehet megoldani adminisztratív eszközökkel, amiket javasolsz. Ha valakinek éves elképzelése van a jövőről (pl. használhatatlan diplomát szerez), azt az embert sem tudod a rossz döntéseitől megóvni.

"Hová fog ez vezetni ?" Pl. a társ. mobilitás változásához, a megszokott munakerőpiaci tárgyalási alapállások drasztikus megváltozásához, magán (gyakorlatorientált) képző rendszer (akár iskolán kívülie) megszületéséhez, automatizáláshoz, technológi fejlesztésekhez stb.

2021. okt. 1. 13:55
 3/18 anonim ***** válasza:
74%

Lehet olvasni az utóbbi években, hogy emberek belevágnak szobafestő, stb. képzésekbe, mert igen jó pénzeket lehet vele keresni.

Ha nincs szakember, akkor sokat elkérhet az, aki ahhoz ért, és a magas fizetés a motiváció, hogy mások is beletanuljanak.

2021. okt. 1. 13:57
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Azt se felejtsük el, hogy bizonyos szakmákban vannak szakemberek, csak a nyugat sokat elszív a magasabb fizetéssel, ezért itthon hiány van belőlük.
2021. okt. 1. 13:59
 5/18 A kérdező kommentje:
Azt vettem észre, hogy nem biztos, hogy érdemes minőségben dolgozni. Illetve csak akkor, ha a megrendelőid nagyon jómódú emberek. Több olyan esetről is tudok, amikor megszívtam ezzel. Mivel jó hírem van, országosan is sokan ismernek, így gyakran ajánlanak is. Mi történik ? Jön az ügyfél mert valaki azt mondta, hogy szépen dolgozom. Messze nem én vagyok a legdrágább. Na szóval jön, árajánlatot kér, sokkalja. Elmegy egy másikhoz, akinek esetleg lényegesen gyengébb referenciái vannak, ő mond rá egy magasabb árat, majd az ügyfél otthagyja nála a munkát, mert nincs pofája visszajönni hozzám. Szóval ez egy vicc. Szabályosan megszívom azzal, hogy hozzám tért be először.
2021. okt. 1. 14:00
 6/18 anonim ***** válasza:

Egyszerű, mondjál ezentúl magasabb árat, ha a rosszabbnak kifizetik a többet is, és te jobban dolgozol.

Ha többet is kérhetsz, miért kérnél kevesebbet? Örülj, hogy keresett vagy a piacon.

2021. okt. 1. 14:03
 7/18 A kérdező kommentje:
#4 -nek igaza van. Annak idején 20 éve már látszott, hogy van igény a munkámra, nekiálltam egy nagyobb műhelyt építeni, hogy majd veszek fel alkalmazottakat. Hát még kész sem lettem az épülettel betelepült egy német cég a környékre és elvitte az összes értelmes embert. Dupla fizetést tudott nekik ajánlani, így egyértelmű, hogy hová mentek dolgozni. Most üresen áll a műhely, mert nincs ember. Még a német cég is küszködik, láttam hirdetésüket többször. Közben meg külföldre is mentek sokan, hát ez van.
2021. okt. 1. 14:14
 8/18 anonim ***** válasza:
Elég gyakran ellentmondásba kerülsz önmagaddal.
2021. okt. 1. 14:19
 9/18 A kérdező kommentje:
A legnagyobb baj, hogy kiöregedett a szakma. AZ 50-es éveimben járok és több kollégát ismerek, aki már közel a hetvenhez van, 40 alatt meg senkiről sem tudok. (Nagyvárosi környezet)
2021. okt. 1. 14:21
 10/18 A kérdező kommentje:
Mire gondolsz 8-as ?
2021. okt. 1. 14:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!