Az előválasztás után Orbán Viktor Miniszterelnök Úr le fog ülni vitázni egy végső harcra az ellenzéki jelölttel?
Semmi értelme nem lenne. Egymás lejáratas, hazugsagok, szemelyeskedések menne ezerrel.
Annak nincs semmi értelme hogy hazudoznak, nyernek, majd tönkreteszik az egész országot, ahogy Gyurcsány megtette már egyszer, és most is erre készülnek
#15 te kétbites 🤣🤣🤣
Igen, KÉTBITES, mert itt köznyelvi, átvitt értelemben kell érteni, nem informatikai meg szaknyelvi értelemben, de ugye ezt se bírod felfogni, a szavak mögöttes jelentését.
Szóval még egyszer: NEM azon van a hangsúly, hogy hazudik-e vagy sem, hanem hogy egy demokratikus jogállamban a vita egy teljesen alapvető dolog ellentétes oldalon álló politikai felek közt. Attól, hogy a fidesz az elmúlt 11 évben kiölte a vitakultúrát, és már csak ilyen színvonalú kommunikáció tud kialakulni, mint amit te is produkálsz, és amire kénytelen vagyok én is ennek megfelelően reagálni, attól függetlenül még törekedni kellene a normális jogállami keretekre, és ennek megfelelő elvárásokat igen is támasztani kell.
Arról meg inkább ne beszéljünk, hogy csak az egyik oldal hazudik. Ugyanaz mindkét oldal, csak pepitába. A ti oldalatok ráadásul nem is mer elmenni ellenzéki közegbe, az ellenzék legalább elmer menni olyan helyre is, ahol tudja, hogy csak ellenfelek várják, és fújjolni fognak. OV már csak a köztévébe megy be szinte, ahol az adófizetők pénzén jóformán csak fideszes propagandával találkozni, vagy a tv2-be néha napján, ha kicsit nagyobb a gáz. Meg ugye nem hazudik az az oldal igaz? Azért nyert a kormánypárti médiumokkal szemben több tucatnyi pert pl. Vona Gábor is, meg sokan mások, mert ugye sose hazudnak. 🤣🤣🤣
Gondolom még mindig nem érted, KÉTBIT. 😅
#16. Figyi, a kétbitest azok a fogyatékosok kezdték el használni, akik nem értették meg, hogy mi az az egybit, és azok a fogyatékosok vették át és használják, akik szintén nem tudják a mai napig. Keresheted tőlem utólag az igazad, inkább örülj, hogy ma is tanultál valamit. A bitekről mára ennyit. :)
"NEM azon van a hangsúly, hogy hazudik-e vagy sem"
Ja, nem? :D Oké, azt hittem, azért az is lényeges, de akkor ez megint egy fontos értékrendbeli különbség. Ezt azért mégis elég fontos lenne megértened, kiderülne belőle, hogy miért nincs ma vita.
"Attól, hogy a fidesz az elmúlt 11 évben kiölte a vitakultúrát"
Nem, kisbarátom. :) A vitának épp a te kedvenceid óta nincs semmi értelme, és azzal, hogy előbb a miniszterelnöki vitán rommá hazudta magát, majd elsütötte az őszödi beszédét, majd ahelyett, hogy ennek következményeként lemondott volna, inkább azonosítatlan rendőrökkel oszlatta az ellene tüntetőket, épp Ferenc testvér irtotta ki nemhogy a vitakultúrát Magyarországon, de írt ki minket a működő demokráciák sorából is. Te meg csak pislogsz, hogy hogy bír azóta Orbán zsinórban nyerni a választásokon, amikor még vitára sem áll ki. :)))
"Arról meg inkább ne beszéljünk, hogy csak az egyik oldal hazudik."
Ezt már sokadjára ismétled, de most már fontosnak tartom jelezni, hogy ilyet én magam sem állítottam. Olvasd el nyugodtan még egyszer, ha elsőre nem jött össze.
"A ti oldalatok ráadásul nem is mer elmenni ellenzéki közegbe, az ellenzék legalább elmer menni olyan helyre is, ahol tudja, hogy csak ellenfelek várják, és fújjolni fognak. OV már csak a köztévébe megy be szinte, ahol az adófizetők pénzén jóformán csak fideszes propagandával találkozni, vagy a tv2-be néha napján, ha kicsit nagyobb a gáz. Meg ugye nem hazudik az az oldal igaz?"
Itt már valószínűleg kicsit hisztis voltál, érződik az indulat, ki is tört az egybit megint. :) Mellesleg azt is épp a szocik kezdték el (minő meglepetés), hogy bizonyos médiumoknak egyszerűen nem nyilatkoztak. Nyilván most, amikor 15 éve nem tudnak választást nyerni, már nagyon fontosak a "jogállamisági", nameg a "demokratikus" értékek, hát akkor tetszettek volna nem leszarni ezeket, amikor ők voltak kormányon. Amúgy ne aggódj, majd ha úgy érzi a Fidesz, hogy nem fog tudni ezek nélkül választást nyerni, akkor vissza fog térni ő is ezekhez. De most még nem érzi úgy. :D
"Figyi, a kétbitest azok a fogyatékosok kezdték el használni, akik nem értették meg, hogy mi az az egybit, és azok a fogyatékosok vették át és használják, akik szintén nem tudják a mai napig."
Szerintem meg a köznyelvben használatos átvitt értelmű kifejezéseket ne próbáld meg visszavezetni a szaknyelvi jelentésére, mert ebben a kontextusban ez a kifejezés nem azt jelenti, amit ott, és ennek fényében nyugodtan lehet itt így használni, érteni lehet szerintem, hogy mit akar kifejezni. Felesleges ilyen apró részleteket megragadni.
"Ja, nem? :D Oké, azt hittem, azért az is lényeges, de akkor ez megint egy fontos értékrendbeli különbség.:
Még mindig nem érted. Itt most a VITÁN a hangsúly. Hogy egyáltalán megtisztelik annyival a jogállamiságot, hogy legalább a látszatát megadják egy vitának, ami érdekes módon addig mindig megvolt, amig Orbán nem volt miniszterelnök. Ja, hogy akkor neki nem volt veszíteni valója? Az optimális helyzet nyilván az volna, ha IGAZ volna a vita, nem hazugságokról szólna, de ennél már, ha csak lenne is jobb lenne, legalább a reakciókból le tudna szűrni mindenki, amit akar, hogy ki hogy tud kijönni adott szituációból.
Amit ezután elkezdtél belevinni az őszödi beszédről és Gyurcsányról, annak a vita tárgyához megint csak semmi köze.
"Te meg csak pislogsz, hogy hogy bír azóta Orbán zsinórban nyerni a választásokon, amikor még vitára sem áll ki."
Mivel olyan választási törvényt hoztak, ami nekik kedvez ebben a formában, és szinte az egész média ennek megfelelően működik. Nyilván annak van a legkönnyebb dolga ismételten nyerni, aki amúgy hatalmon van a választások előtt, mivel rendelkezésére áll a komplett média, nyilvánosság, napilapok, könnyebb az egész kampányt hivatalból megszervezni, az emberek egy része ki van szolgáltatva, pl. a közmunkások stb. Amúgy meg úgy nyer harmadjára 2/3-os többséggel, hála ennek a rendszernek, hogy amúgy a szavazatok 49%-át szerezte meg az előző választásokon is, csak a máaik 51%-on több párt osztozott, így választókerületeket is el tudott vinni a fidesz akár 35-40%-os szavazati aránnyal is, és mondhatod, hogy hàt de ez van, ilyen a matek, meg, erről szól a választás stb, csak elviekben az szerintem nem fair, hogy valaki úgy foglalja el a parlamenti helyek 2/3 részét, hogy amúgy a lakosság kevesebb, mint fele szavazta meg, ergo a többség nem a fideszt szerette volna képviseleteként, mégis ők irányítják az országot alkotmányozó többséggel, köszönhetően a szavazók kevesebb, mint fele szavazatának.
#18. Csak néhány sületlenségedre hadd reagáljak röviden.
A köznyelvi beszédbe ez a szó az informatikából került át. Ne magyarázd, fogadd el.
"Nyilván annak van a legkönnyebb dolga ismételten nyerni, aki amúgy hatalmon van a választások előtt, mivel rendelkezésére áll a komplett média, nyilvánosság, napilapok, könnyebb az egész kampányt hivatalból megszervezni"
Ennyi erővel a Fidesznek nem kellett volna nyernie '98-ban, amikor 95%-os ballib médiatúlsúly volt, meg 2010-ben sem, amikor a két napilapja mellett volt a Fidesznek egy HírTV-je is (ezzel leszorította a a balos médiatúlsúlyt úgy 90%-ra). Most sem azzal van problémája a baloldalnak, hogy nincs médiafelülete, a gond azzal van, hogy a mondanivalója fogyott el. Persze értem a "problémát". Ha ők ahhoz voltak szokva, hogy csak az ő szavukat hallani, akkor tud fájni, ha egy idő után ez már nem így van, de ezt kénytelenek lesznek elfogadni. Vagy megfogadhatják Megyó tanácsát is, és vehetnek pl. TV-t is maguknak. :)
"az emberek egy része ki van szolgáltatva, pl. a közmunkások"
Nemrég jött ki az adat, hogy 4,7 millió fő dolgozik ma az országban, ami a rendszerváltás óta rekord. Ebből tudod mennyi a közmunkás? Kb. 80 ezer fő, nincs az összes dolgozó 2%-a. Amúgy munkaerőhiány van, a reálbérek pedig folyamatosan emelkednek, összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet, mint a kedvenceid idejében. Innentől kezdve hagyjál légyszi ezzel a demagógiával!
"Amúgy meg úgy nyer harmadjára 2/3-os többséggel, hála ennek a rendszernek, hogy amúgy a szavazatok 49%-át szerezte meg az előző választásokon is"
Mármint ezek a listás szavazatok. Nálunk vegyes választási rendszer van, azaz e mellett az egyéni választókerületek eredményét is figyelembe kell venni (ez így van pl. a UK-ben is, mielőtt valami demokrácia-humbuggal próbálkoznál). 106 választókerület van az országban. Emlékszel még, mennyit nyert meg ebből a Fidesz? Én igen, 91-et. Az 86%, ehhez képest "csak" a parlamenti helyek 67%-át foglalja el. Így van 2/3-os többsége, ja meg úgy, hogy többen szavaztak a Fideszre egyedül, mint az összes többi, rajta kívül a parlamentbe bejutott pártra összesen. Csak persze az ilyen tényeket a hírhedt baloldali korrektség jegyében minden ezzel kapcsolatos vitában szándékosan szokásotok kifelejteni. Egyébként nagyon egyszerű a helyzet. Az a párt alakít kormányt, amelyre a legtöbben szavaztak. Az sajnos nem Orbán hibája, hanem az ellenzéki pártok bénázása, hogy nem tudnak tömegeket megszólítani. Még Orbán szervezze meg esetleg a saját ellenzékét is? :)
"A köznyelvi beszédbe ez a szó az informatikából került át. Ne magyarázd, fogadd el."
Te meg fogadd már el, hogy az eredeti SZAKterületéről a KÖZNYELVbe átemelt kifejezés nem ugyanazt jelenti a KÖZnyelvben, mint a SZAKterületen. Szerintem, ha fel bírsz fogni egy mondatot, akkor érted, hogy itt nem informatikai értelemben neveztelek kétbitesnek, de lépj már ezen túl, nevetséges, hogy mindenáron szeretnéd bemagyarázni, hogy itt is informatikai értelmében kell értelmezni. 😅
"meg 2010-ben sem, amikor a két napilapja mellett volt a Fidesznek egy HírTV-je is (ezzel leszorította a a balos médiatúlsúlyt úgy 90%-ra)."
2010 egy speciális helyzet volt. Akkor az őszödi beszéd és a válság hatására az a baloldal megsemmisült, ott tényleg renses körülmények közt nyert a fidesz 2/3-al, ki is használta, hogy átformálja az egész rendszert. Nem azzal a győzelemmel van a gond, hanem azzal, amit kezdett vele utána a hatalma bebetonozása érdekében.
"Nemrég jött ki az adat, hogy 4,7 millió fő dolgozik ma az országban, ami a rendszerváltás óta rekord"
Ez ilyen fideszes adat? Egyébként ezek a statisztikák is erősen torzítanak, korábban volt, amibe beleszámított az is, aki épp akkor vesztette el az állását, vagy ideiglenesen részt vett valamilyen felzárkóztató programban, esetleg valami alig használható tanfolyamot végzett támogatással. Na mindegy, nem vonom kétségbe, hogy többen dolgoznak, mint 2010 előtt, de ennek nem kizárólag az akkori kormány az oka, a gazdasági helyzet is egész más volt, ezzel nem védve az akkori kormányt, de azért ezt nem árt hozzátenni.
"Amúgy munkaerőhiány van, a reálbérek pedig folyamatosan emelkednek"
Ja, a munkaerőhiányt pedig olykor román/török/ukrán stb. vendégmunkásokkal sikerül pótolni, a magyar munkaerő meg vándorol nyugatra. A bérek emelkednek valóban, de hogy a reálértéke van-e annyi, mint pár éve, azt nem merném így kijelenteni, főleg úgy, hogy amúgy 2010 előtt stabilan 300 ft alatt volt az év nagy részében az euro árfolyama, most meg stabilan 350 ft fölött.
"összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet, mint a kedvenceid idejében"
Mivel az akkori világgazdasági helyzet is összehasonlíthatatlan volt a mostanival, és nem a kedvenceim, nem szavaztam rájuk. Te hagyd inkább a demagógiát, vagy akkor nézd meg a dolgok másik oldalát is, mert a demagógia az a Magyarország jobban teljesít, meg az, hogy lassan beelőzzük nyugatot életszínvonalban. Ezt nekik mondjátok, ők valahogy köszönik szépen, nem akarnának idejönni dolgozni. 🤣🤣🤣
"Mármint ezek a listás szavazatok. Nálunk vegyes választási rendszer van, azaz e mellett az egyéni választókerületek eredményét is figyelembe kell venni (ez így van pl. a UK-ben is, mielőtt valami demokrácia-humbuggal próbálkoznál). 106 választókerület van az országban. Emlékszel még, mennyit nyert meg ebből a Fidesz? Én igen, 91-et."
Tisztában vagyok vele milyen választási rendszer van, ahogy azzal is tisztában vagyok, hogy a 91 elnyert kerületnek a nagy részét úgy vitte el az ottani fideszes jelölt, hogy nem volt önmagában abszolút többsége, volt, ahol ilyen 35%-kal nyerni tudott, erre is utaltam. Tehát azt a körzetet pl. úgy képviseli fideszes jelölt, hogy a választópolgárok 65%-a nem akart fideszes jelöltet képviselőnek. A kétfordulós választási rendszer pont ezt a célt szolgálta, hogy ilyen esetegben az eredmények tudatában vissza lehetett lépkedni és még egy fordulóban volt lehetősége a választóknak szavazni. Azt ugye vágod, hogy ez a mostani választási rendszer egy kétpártrendszer felé sodorja az országot? Ebben az esetben pedig a továbbiakban 2/3 szinte semmi esetre nem fog kialakulni, nagyon minimális esély van rá bármelyik oldalon. Az eddigi 3 kétharmaddal viszont olyan intézkedéseket vezettek be, amivel a fidesz a hátralévő idejében, amíg pártként létezni fog, kényelmesen el lesz, a felsőoktatásba is bebetonozták magukat az alapítványokkal. Ez azért aggasztó kellene hogy legyen még egy fideszes szavazó számára is normál esetben, még ha vannak is esetleg előnyei az alapítványi formának, de bármikor bármit csinálhat a vezetősèg.
"Az a párt alakít kormányt, amelyre a legtöbben szavaztak."
Igen, csak normál esetben 49%-nyi szavazattal nem a parlamenti helyek 66,6%-át szokták elfoglalni, hanem úgy kellene korrigálni, hogy vagy a pártlista is arányban legyen az egyéni körzetekkel, vagy valami korrekció legyen, mert perpill az emberek 51%-át a képviselők 33,4%-a képviseli. Szerintem ez aránytalan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!