A szlovák és a román történelemoktatás mennyire tükrüzheti a valóságot? Mennyire tanítanak hamis információkat az iskolákban történelemórán?
Ha pl. megnézitek a Quora-t (angol nyelvű GYIK), és azt mered írni, hogy márpedig történelmileg Erdély magyar volt, rögtön le leszel támadva, hogy sosem volt magyar, mindig is latin népek éltek ott többségben, dákóromán elmélet, a románokat meg a szlávokat csek elnyomták, így ők nem leszakadtak, hanem végre függetlenedtek.
Mennyire ferdít a magyar történelemoktatás és mennyire a határon túli. Ha esetleg vannak itt határon túliak, mi a véleményetek?
# 2
A valódi Habsburg-magyar viszonyról érdemes olyan neves történészek írásait elolvasni, mint Pálffy Géza, vagy Kosáry Domokos.
Inkább különböző dolgokra vagy túl nagy v. túl kicsi hangsúlyt fektetnek. Vagy meg se említik.
Ilyen pl. amikor Erdélyt az 1600-as években, fél-egy évre megszállta Románia. (Havasföld v. Moldova) (Ezt vhol. olvastam, de nem tudom, hogy hol, meg a pontos évet se)
Erre nagy hangsúlyt fektetnek a Román történelem oktatásban, míg a magyarban meg se említik, számunkra jelentéktelensége miatt.
# 13
EZT ÍRTAD: "Inkább különböző dolgokra vagy túl nagy v. túl kicsi hangsúlyt fektetnek. Vagy meg se említik. Ilyen pl. amikor Erdélyt az 1600-as években, fél-egy évre megszállta Románia. (Havasföld v. Moldova) (Ezt vhol. olvastam, de nem tudom, hogy hol, meg a pontos évet se)."
Ezzel az a baj, hogy a Románia nevű állam csak 1862-ben alakult meg. Azelőtt senki nem hívta az oláh népet románnak, még ők maguk se.
A Rómania (Ῥωμανία) név eredetileg ugyanis a Római Birodalom, majd a Keletrómai Birodalom, Bizánc Birodalom görög elnevezése.
A művelt Európában 1862 előtt a Románia név Bizáncot, a román pedig a bizánciakat jelentette.
Vagyis Románia még az ország nevét is lopta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!