Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Fiatal vagyok, ne kövezzetek...

Fiatal vagyok, ne kövezzetek meg. A köztársasági elnöknek nagyobb szerepe van a politikában, nagyobb hatalma van a miniszterelnökhöz képest?

Figyelt kérdés
2021. aug. 23. 00:08
 1/10 árokpart ***** válasza:
100%
Nékeidőben nincsen ( a járványhelyzet is békeidőnek számít), háborús vagy katonai megelőző védelmi helyzetben a köztársasági elnök a Honvédelmi Bizottság elnöke, de az Országgyűlés ez idő alatt is ülésezik viszont ilyenkor az Országgyűlés felelős a köztársasági elnöknek is nemcsak a miniszterelnöknek. Egy ilyen állapotban közel azonos a hatalmuk, békeidőben a köztársasági elnöknek inkább csak reprezentációs szerepe van.
2021. aug. 23. 00:12
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Gyakorlatilag semmi hatalma, csak jelképes titulus.
2021. aug. 23. 00:13
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem is tudom minek van
2021. aug. 23. 00:32
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
A miniszterelnök kezében van a tényleges hatalom. A közt.elnök szerepe alig több annál, mint hogy aláírja (esetleg megfontolásra visszaküldi) a parlamenti többség által megszavazott törvényeket.
2021. aug. 23. 00:32
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
A szerepe kb látszólagos. Ahogy előttem mondták, max a törvényt küldi vissza, viszont azt másodjára már mindenféleképpen el kell hogy fogadja.
2021. aug. 23. 01:07
 6/10 A kérdező kommentje:
értem. köszönöm szépen a válaszokat
2021. aug. 23. 01:28
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Franciaországban vagy Oroszországában nagyobb hatalma van, de Olaszországban vagy Magyarországon csak n+1-edik közjogi méltóság aki kegyelmeket ad, protokollvacsorákon vesz részt, jótékonysági intézményeket támogat. Annyi a dolga, hogy ne akadályozza a törvényhozást és lehetőleg közmegegyezés legyen a személye felől.
2021. aug. 23. 01:38
 8/10 Alex Fly ***** válasza:
100%
Alapvetően a közt.elnök feladata a miniszterelnöki hatalom ellensúlyozása lenne a demokratikus elveknek megfelelően.
2021. aug. 23. 05:27
 9/10 anonim ***** válasza:
Nem, a köztársasági elnök kirakatember. Annyi hatalma van, hogy pl. egy parlament által elfogadott törvényt nem kötelező aláírnia, de mivel a gyakorlatban a köztársasági elnök a kormányzó párt(ok) embere, ezzel a jogával se nagyon szokott élni.
2021. aug. 23. 08:04
 10/10 anonim ***** válasza:

Nálunk nem, kb. csak reprezentatív szerepe van. A törvényt visszaküldheti az országgyűlésnek vagy elküldheti az Alkotmánybíróságnak, ha úgy gondolja, hogy a törvényjavaslat összeférhetetlen valamivel. De ha nem is változtatják meg, akkor másodjára már alá kell írnia.

De ahogy írták, a prezidenciális köztársaságokban mint pl. az USA, az elnök a végrehajtó hatalom feje, és a parlament neki felelős, nem a kormánynak.

Vagy pp. a félprezidenciális, ahol szintén nagyobb jogköre van az elnöknek, mint nálunk, ilyen pl. Franciaország, Oroszország, de amúgy Románia is, szóval több típus van ezen belül is. Bővebben itt: [link]

2021. aug. 23. 10:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!