Mit gondolnátok arról,ha Magyarországon bevezetnék a végzettségi szintek szerinti minimálbért?
Valamilyen szinten szükséges méltóságteljesebb fizetések kialakítása.És ezt kötelező lenne megadni, akkor is, ha az illető nem olyan munkakörben dolgozik, ami előírja a végzettséget.Miért?
Azért, mert azt a tudást egyszer megszerezte, küzdött érte, ezt nem szabad semmibe venni.
Doktori (PHD végzettség)-Bruttó 400 ezer
MSC/MA -> bruttó 360 ezer
BSC/BA -> Bruttó 320 ezer
Középfokú/szakképzett/szakmunkás -> bruttó 260 ezer
8 általános bruttó 200
Nyilván a versenyszférában most is ezek felett az összegek felett keresnek.
A közszférában viszont hozna egy kis javulást.
1#
Nem lehet pusztán a piacra bízni.
A bölcsészek meg nem halnának éhen, mert ha tud makogni angolul már br 320 felett kap valamelyik SSC-ban asszisztensi munkakörben.
Nekem pl. van diplomám, de fizikai munkát végzek, mert azt szeretem. Jó nagy kicseszés lenne a munkáltatómmal, ha köteles lenne nekem 3-szor annyit fizetni ugyanazért a munkáért, mint a kollégáimnak. Meg nyilván hülye is lenne, és inkább kirúgna, és mást venne fel helyettem, azaz végső soron mindenki jól beszopná valami hülye elitista gondolatmenet miatt.
Egyébként pont ezért nem engedjük a szélsőbaloldalt a hatalom közelébe. Buta, rövidlátó gondolkodás, ami csak a saját hasznot lesi, de a következményekkel nem számol.
5#
A felsoroltak egyáltalán nem magas összegek.
Amelyik cég ennyit sem képes kifizetni, az annyit is ér.
"És ezt kötelező lenne megadni, akkor is, ha az illető nem olyan munkakörben dolgozik, ami előírja a végzettséget."
Alapvetően nem rossz ötlet, ez a része viszont marhaság. Mert ezzel konkrétan azt éred el, hogy a magasabb végzettségűek körében megsokszorozódna a munkanélküliek száma. Ugyanis aki nem tud elhelyezkedni a végzettségével, vagy csak idő lenne amíg megtalál valami ideális állást, azt soha többé senki nem venné fel valami egyszerűbb munkakörbe átmenetileg, szóval az ilyen embereknek gyakorlatilag ellehetetlenítenéd a boldogulás lehetőségét.
Miért, szerinted a cég jófejségből fizessen a kasszás Marinak kétszer annyít, mint Józsinak, mert Marinak van egy kultúrális antropológia diplomája?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!