Melyik évtől kezdett mélyrepülésbe Magyarország?
azért nehogy már az összeomlott országot az összeomlott pénzügyi rendszerével tekintsük alapnak
2013ban még 10%-os államkötvényeket lehetett vásárolni
gondolkodjunk már el a pénz jelenértékén akkor meg most
"Nem a 40-ről 80-ra emelkedésedre mondtam 82%-os emelkedést, hanem egy forrásban olvastam ennyit"
-Légyszi ne magyarázd már meg azt , hogy azt ahol lakom ott mennyivel nőtek az árak. A KSH meg hasonló barmoságokat meg inkább ne linkelj mert nagyon ferdítenek mindenben főleg a minimálbérekben. Nálunk ennyire ment fel egy albérlet. Nem tudom te írtad e , hogy ez minimális réteget érint mert csak az albisokat. Egy átlag magyarnak mikor lesz pénze saját lakásra ? Ha csinál 3 gyereket ,mert különben nem igen.
"A benzin arányaiban drágább, mint nyugaton a bérkülönbség miatt, de kérdem én, mikor nem volt ez így? Az ilyen vitákban rendszeresen eljutunk oda, hogy olyan dolgokat hoztok fel, ami a Zorbán előtt is így volt, vagy akár még szarabb is volt a helyzet"
- EZ A benzin arányaiban drágább, mint nyugaton a bérkülönbség miatt, de kérdem én, mikor nem volt ez így? Az ilyen vitákban rendszeresen eljutunk oda, hogy olyan dolgokat hoztok fel, ami a Zorbán előtt is így volt, vagy akár még szarabb is volt a helyzet.
- Ez így szerinted rendben van ? Mert szerintem egyáltalán nem és erről sok esetben a forint árfolyama tehát tehát ehhez a jegybanknak van köze.
"Nem eszek Tesco-s zsömlét, sem pékségeset, kerülöm a pékárut, de te fogyaszd egészséggel a 40 Ft-os szemlét. :)"
- Munkába szendvicset szoktam vinni és abból is keresem az egészségesebb fajta cuccokat.
"Ezt kérdezd az Apple-től."
_ Akkor miért van, hogy Németországban, Ausztriában olcsóbb a készülék mint Magyarországon ? Az Apple bevezette a Magyarországi külön felár fogalmát vagy mi ? De érdekes,mert az AMD, Intel, Nvidia, is bevezette ezeket ? Hmmm érdekes mik ki nem derülnek. Vagy van egy B opció , hogy a forint a béka feneke alatt van és semmit nem ér
"Igen, és emiatt több embernek lesz munkahelye, viszonylag korrekt fizuval.
Én is egy összeszerelő üzemben dolgozom, bár nem német. A legmezeibb CNC-s nettó 250 alatt nem keres még a heves megyei telephelyünkön sem."
-Én akkor hadd mondjak pár ellen példát erre Valeo/ValeoSiemens/Flextronics 3 műszak nettó 160 ezer forint túlóra nélkül. Polyax kft 2/3 műszak 180/220 ezer és ez CNC Operátor munka. Harman- 4 műszak 230 nettő. Ezek túlóra nélküli bérek de ezek vannak és ezek nem eldugott kis Heves megyei cégek hanem Veszprém és környéke
Hamár KSH:
"A KSH meg hasonló barmoságokat meg inkább ne linkelj mert nagyon ferdítenek mindenben főleg a minimálbérekben."
Ferdítenek? Pont a minimálbérben, ami fix? Hogy lehet ferdíteni egy fixen meghatározott összegben? Talán odahazudják, hogy 2010-ben nem is annyi volt amennyi, vagy mi?
Linkelj már olyan statisztikát, aminek hiszel! Elárulom, nincs olyan, mert nincs olyan statisztika ami alátámasztja, hogy 10 éve a duplájába kerültek az élelmiszerárak.
"Egy átlag magyarnak mikor lesz pénze saját lakásra ?"
Amikor lakáskölcsönt vesz fel, ahogyan 10-20-30 éve is.
"Ez így szerinted rendben van ? Mert szerintem egyáltalán nem és erről sok esetben a forint árfolyama tehet tehát ehhez a jegybanknak van köze."
Ha a Forint árfolyama tehet róla, akkor hogy lehet, hogy 10 évvel ezelőtt is ugyanez volt a helyzet, amikor még a Forint árfolyama sokkal jobb volt?
Az üzemanyagok árai inflációval korrigálva körülbelül ugyanott vannak:
"Akkor miért van, hogy Németországban, Ausztriában olcsóbb a készülék mint Magyarországon?"
Mennyivel olcsóbbak? Valószínűleg az ÁFA is közrejátszik. (Nem, nem az a +2% emelés, amit Vityuék hoztak)
"Vagy van egy B opció , hogy a forint a béka feneke alatt van és semmit nem ér"
Magyarázd már el nekem, hogy a béka segge alatt lévő Forint hogyan befolyásolja! Ha alacsony a Forint az még az exportnak kedvez is.
"Munkába szendvicset szoktam vinni és abból is keresem az egészségesebb fajta cuccokat."
Nem jól csinálod, haver. Szaros zsömlével nem fogsz egészségesen élni, ha meg barna kenyerezel, azon ne csodálkozz, hogy drágább.
Élelmiszeres dobozba pakolj valami főtt kaját, valami hússal (azoknak az ára garantáltan nem duplázódott) pékáruval nem sokra mész.
Gondolom nekem címezted, #26 alatt. Én nem szopom Viktorunkat, tényeket mondok. Ez is annyira tipik, ha nem tetszik a mondandom, egyből megy a személyeskedés, hogy ááá te csak nyalsz neki. Mutass már mondatokat, ahol én nyalok Vityunak.
Akkor mondjál már olyan élelmiszereket, amiknek az ára az utóbbi 2-3 évben megduplázódott. Biztos nem lesz nehéz, hisz a legtöbbre ez szerinted igaz.
"Egy átlag magyarnak mikor lesz pénze saját lakásra ?"
Olyan lakást vegyél, amit 4 évi nettóból ki tudsz fizetni.
Akkor most a munkáltató kérdezzen vissza, hogy az átlag magyar melós mikor nem úgy jelentkezik majd munkára, hogy csak a csupasz segge van?! Tehát zéró nyelvtudás, zéró szakismeret, zéró munkakedv.
És akkor jön rinyálni, hogy keveset keres. És mit csináltál az utóbbi 10-20-30 évben, hogy keveset keresel? Ez csak most tűnik fel?
"Ferdítenek? Pont a minimálbérben, ami fix? Hogy lehet ferdíteni egy fixen meghatározott összegben? Talán odahazudják, hogy 2010-ben nem is annyi volt amennyi, vagy mi?"
-Na baszki én is tévedhetek :D Átlagbér akart lenni nem minimálbér
"Linkelj már olyan statisztikát, aminek hiszel! Elárulom, nincs olyan, mert nincs olyan statisztika ami alátámasztja, hogy 10 éve a duplájába kerültek az élelmiszerárak."
-Nincs ilyen mert ilyen nem létezhet ilyen , mert akkor kiderülne, hogy nem élünk olyan jól ,mint egy Svájci. Tiszta kommunizmus. Ott is papíron mindig minden rendben volt és dübörgött minden. Most is ugyanez van , mi mindent jól csinálunk sőt jobban ,mint mindenki más együttvéve. Egyébként csak jó módszertant kell választani , hogy mikor mit veszek alapul és kész ott a KSH-s videó amit linkeltem, hogy hogyan számolják az átlagbért.
"Ha a Forint árfolyama tehet róla, akkor hogy lehet, hogy 10 évvel ezelőtt is ugyanez volt a helyzet, amikor még a Forint árfolyama sokkal jobb volt?"
-Mond te 10 évvel ezelőtt tankolsz vagy most ? Kit érdekel mi volt 10 éve vagy mi volt 200 éve ? Az a lényeg, hogy most milyen drága. A forint közre játszik mivel bármilyen meglepő az olajért nem forintért fizetünk hanem dollárba vagy euróba és , hogy számodra is érthető legyen játszunk azzal , hogy van 1 millió euróm és az olaj hordónkénti ára mondjuk 50 dollár. Mikor tudok többet venni ha 280 egy euró vagy ha 360 ? Ugyanazért az alap összegért kevesebbet kapsz. Ugyanez igaz az elektronikai cuccokra is meg minden olyan termékre amit importálnunk kell és nagyon sok mindent kell és ilyen pl a földgáz meg az olaj is meg sok alapélelmiszer is.
"Amikor lakáskölcsönt vesz fel, ahogyan 10-20-30 éve is."
-Gratulálok hozzá. Svájci frank óta ez nálam esélytelen. Most nagyon nyomják ezt a forint alapú hiteleket ,mert az milyen jó. Senki nem lát a jövőbe. lehet valamikor nagyon megszívják azok akik felveszik,mert jöhet olyan helyzet. Tehát a bank szerintem nem a legjobb megoldás
"és az olaj hordónkénti ára mondjuk 50 dollár. Mikor tudok többet venni ha 280 egy euró vagy ha 360 ?"
a forint árfolyamát úgy tudom javítani, hogyha magasabb kamatot fizetek a forintadósságokra
tehát annak a 280as forintnak a 10%-os forintkamat volt az ára
amit egyébként szintén te fizetsz ki, mert az államnak bevétele csak abból van ha elvon a háztartásoktól meg az ipartól
most mennyi a kamat? 1% körül? vagy 1,5%?
nem fogsz tudni több hordó olajat venni nemzetgazdasági szinten, mert hiába tűnik olcsóbbnak 280on venni az olajat, ha közben a nemzeti számlákon meg be kell tömni a külkereskedelmi hiányt HITELBŐL
annyi olajat tudsz venni, amennyi szolgáltatást tudsz cserébe exportálni
ez független az árfolyamoktól
“Na baszki én is tévedhetek :D Átlagbér akart lenni nem minimálbér”
“Egyébként csak jó módszertant kell választani , hogy mikor mit veszek alapul és kész ott a KSH-s videó amit linkeltem, hogy hogyan számolják az átlagbért.”
A KSH-s átlagbérszámítási módszerről nem titok hogyan zajlik. A meglévő 4,5millió helyett, valami 2,7 millió munkavállaló adatai alapján történik, a közmunkások sincsenek benn talán, meg az öt fő alatti cégek alkalmazottai. Ez idáig stimm.
De szerinted ez a Fidesz ferdítése? 2010-ben és azelőtt még más volt a KSH átlagbér számítási módszere? Akkor még beleszámolták egytől egyig az összes alkalmaztott bérét, csak aztán rájuk szólt a Fidesz, hogy szelektáljátok már ki azt aki nem tetszik, hogy többnek tűnjön?
Ott van a minimálbér, amin nem tudnak csalni, 2,2x-osára növekedett. Ehhez képest az átlagbér, amin szerinted csalnak jóval kisebb mértékben, az 1,8x-osára növekedett. Hát nem arról volt eddig, hogy a Fidesz kormányzás azért rossz, mert nőnek a társadalmi különbségek, a szegény egyre szegényebb, és csak a középosztálynak jó a Fidesz? Ehhez képest a legszegényebb réteg, a minimálbéresek keresete nagyobb mértékben nőtt, mint mindenkié együttvéve. Ezek alapján:
A): nem is növekszenek a társadalmi különbségek
B): növekszenek, de akkor be kell vállalni, hogy a valós átlagbérnövekedés még a minimálbérnövekedéstől is nagyobb.
“Nincs ilyen mert ilyen nem létezhet ilyen, mert akkor kiderülne, hogy nem élünk olyan jól, mint egy Svájci. Tiszta kommunizmus. Ott is papíron mindig minden rendben volt és dübörgött minden.”
Nem mondja senki, hogy tiszta Svájc van, és azt sem, hogy annyira rendben van minden. Tudod azokra az ellenzéki körökben népszerű téveszmék (romlik a gazdaság, nem nő az emberek fizetése) cáfolására simán lehet kukázni európai uniós statisztikákat is, nem csak KSH-t.
“Mond te 10 évvel ezelőtt tankolsz vagy most? Kit érdekel mi volt 10 éve vagy mi volt 200 éve ? Az a lényeg, hogy most milyen drága.”
Nézd, a kérdés és elvileg a vitánk arról szól, hogy mikor indult meg lejtmenetbe az ország, a válaszlehetőségek 20 évig is engednek visszanyúlni.
Egyébként ha engem kérdezel, semmikor nem indult meg, mert az ország ha lassan is, de folyamatosan javult, Gyurcsány alatt inkább egy helyben toporgott, de lejtmenetben ott sem indult meg.
A mai tankolásról pedig:
“Gratulálok hozzá. Svájci frank óta ez nálam esélytelen.“
Én úgy gondolom nem a hitelekkel van a baj, hanem a svájci frank alapúval. A szüleim is hitelből így vettek lakást, a nagyszüleim is, nem sokan engedhetik meg, hogy összespóroljanak rövid időn belül annyit, ami egy lakásra elég, de ez mindig így volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!