Melyik évtől kezdett mélyrepülésbe Magyarország?
"Nálunk 2010-ben egy normál albérlet olyan 40 környéke volt, most olyan 80-120 között van. "
Kis túlzás, mert 3x-osára nem növekedtek az árak, de 82%-os növekedés van, ami még mindig kevesebb, mint a duplája.
"Egy üveg Jack Daniel’s olyan 4400-4800 között mozgott 2010-ben most jóval 8000 felett van."
Nagyon helyes, legyen minél drágább az alkohol, cigi.
"Van egy közeli pékség ahol egy zsemle fajta anno 2012-ben olyan 15-20 forint volt darabja most meg 40."
Ne járj abba a pékségbe, most néztem Tesco oldalán 23 Ft a szemle darabja.
"Arról meg ne is beszéljünk , hogy az euró árfolyama miatt Németországban egy Iphone 12 pro max olcsóbb ,mint Magyarországon"
Ahol az ember azon problémázik, hogy mennyi az iPhone 12 Pro Max, ott biza nagy szegénység van. :D
Így van. Én egy 2x-es, meg 3x-os árnövekedés között baromi nagy különbséget látok. A 82%-os növekedésár sem kétszeres. Ezekre azt kiabálni, hogy 2x-es 3x-os árnövekedés kamu.
#22 Nem tudom, te hol élsz, de Pesten minimum háromszorosára növekedtek az albérletárak az elmúlt 10 évben.
Zsömléből van különbség a teszkós és a pékséges között. Ennyi erővel én meg azt mondom, hogy az autók még olcsóbbak is lettek, mert kevesebbe kerül ma egy használt Suzuki, mint 2010-ben egy új Ferrari.
#22 A 40-ről 80-ra az mióta 82%-os emelkedés ? Nekem az a duplájának tűnik aztán lehet én jártam rossz matekórára.
Miért is jó ha drágább az alkohol meg ilyenek ? De legyen akkor mondjuk ott a benzin simán paliba van a legtöbb Európai országéval miközben a fizetés nincsen paliban velük.
Nagyszerű egyél sok Tescos xart sokáig.
Látom érted a példa lényegét ,hogy mit akartam mondani az Iphone példájával. Miért a csóróbb helyen drágább az Iphone ? Itt a forint árfolyamára gondoltam , hogy direkt tartják mesterségesen gyengén, hogy kedvezzenek a német multiknak akik ide hozzák az összeszerelő üzemeiket
"Nem tudom, te hol élsz, de Pesten minimum háromszorosára növekedtek az albérletárak az elmúlt 10 évben."
Pesten, de nem albérletben. Az albérletárnövekedés mértékét egy statisztikából hoztam, én annak hiszek. Én is tudok olyan mondani, hogy márpedig 4x-esére növekedtek, csak attól még nem lesz igaz. Támaszd alá valamivel a 3x-os árnövekedést.
"Zsömléből van különbség a teszkós és a pékséges között."
Rendben, akkor hasonlítsuk össze a teszkósat a teszkóssal. 2010-ben a zsemle átlagára eszerint a cikk szerint 19 Ft:
Itt valaki 15 Ft-osként emlegeti a teszkós zsemlét 2009-ből:
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-prakti..
Itt a teszkós zsemle napjainkban 23 Ft:
Nem látom a kétszeres áremelkedést.
"A 40-ről 80-ra az mióta 82%-os emelkedés ? Nekem az a duplájának tűnik aztán lehet én jártam rossz matekórára."
Nem a 40-ről 80-ra emelkedésedre mondtam 82%-os emelkedést, hanem egy forrásban olvastam ennyit.
"De legyen akkor mondjuk ott a benzin simán paliba van a legtöbb Európai országéval miközben a fizetés nincsen paliban velük."
A benzin arányaiban drágább, mint nyugaton a bérkülönbség miatt, de kérdem én, mikor nem volt ez így? Az ilyen vitákban rendszeresen eljutunk oda, hogy olyan dolgokat hoztok fel, ami a Zorbán előtt is így volt, vagy akár még szarabb is volt a helyzet.
"Nagyszerű egyél sok Tescos xart sokáig."
Nem eszek Tesco-s zsömlét, sem pékségeset, kerülöm a pékárut, de te fogyaszd egészséggel a 40 Ft-os szemlét. :)
"Látom érted a példa lényegét ,hogy mit akartam mondani az Iphone példájával. Miért a csóróbb helyen drágább az Iphone ?"
Ezt kérdezd az Apple-től.
"Itt a forint árfolyamára gondoltam, hogy direkt tartják mesterségesen gyengén, hogy kedvezzenek a német multiknak akik ide hozzák az összeszerelő üzemeiket"
Igen, és emiatt több embernek lesz munkahelye, viszonylag korrekt fizuval.
Én is egy összeszerelő üzemben dolgozom, bár nem német. A legmezeibb CNC-s nettó 250 alatt nem keres még a heves megyei telephelyünkön sem.
#27 Amikor 2013-ban beköltöztem egy albérletbe, 40 ezret fizettem. 2021-ben egy kisebb lakásért 90 ezret, ami még jó árnak is számít manapság. Ez több mint kétszeres növekedés, és nem 2010-hez, hanem 2013-hoz viszonyítunk.
A teszkós zsömle műanyagból van, nem élelmiszer, azért nem drágult annyit.
2015-ig kb. semmit nem növekedtek az ingatlanárak, utána indult meg nagyon.
Rendben higgyünk a szavadnak, legyen több, mint 2x-es az albérletárak növekedése. Ez még mindig csak azokat hozza rossz helyzetbe, akik albérletben laknak.
A megélhetésben nagyobb szerepe van az élelmiszeráraknak. Nem hiszem, hogy rosszabb a Tesco pékségén belül készített teszkós zsömbe, mint egy Tesco-n kívüli pékségben készült zsömle, de nézzük más élelmiszerek árát:
Nem nagyon látok 2x-es drágulásokat, sőt, a legtöbb élelmiszer ára 2002 és 2010 között nagyobb mértékben növekedett, mint azt követően.
A vasarlocsapat oldal szerint is az élelmiszerek drágulása 2010 óta 50% alatti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!