Miért van az, hogy panaszkodnak hogy sok a hiányszakma, közben meg hatalmas a munkanélküliség? Lehet hogy annyira versenyképesek akartak lenni a politikusaink, hogy elfelejtették, hogy a béreknek is annak kellene lenni?
Mintha valami nem stimmelne.
Lehet, hogy nem akarják megfizetni a szakmunkát, és ezért hiánycikk?
Lehet hogy nem ostobák az emberek, hiszen 10-20e rel kevesebbért olyan munkát is találhatnak ahol nem kell termelni, nem megerőltető?
Hiányszakmák - Budapest
Szakképzetlen fizikai munkakörök
Mosónő, vasalónő
Hivatalsegéd, kézbesítő
Szakképzett fizikai munkakörök
Tehergépkocsi-vezető
Kőműves
Könyvkötő
Mechanikai műszerész
Épületasztalos
Szellőző- és klimatizálóberendezés-szerelő
Szövő
Édesipari termékgyártó
Nyomdai gépkezelő
Tartósítóipari munkás, gyümölcs- zöldség feldolgozó
Kőfaragó, épületszobrász, műköves
Szabász (textilkonfekció-ipari)
Egyéb növénytermesztési és kertészeti foglalkozások
Húsfeldolgozó (hentes, mészáros, hal- és baromfi feldolgozó)
Olajbányász
Malomipari munkás
Finommechanikai műszerész
Egyéb építőipari gépek kezelői
Textilfestő,- nyomó,- kikészítő
Egyéb építési szakipari foglalkozások
Burkoló
Egyéb könnyűipari gépkezelők
Egyéb vendéglátó-ipari foglalkozások
Egyéb állattartási és állattenyésztési foglalkozások
Fénymásoló
Fémmegmunkáló gépkezelő
Dísznövény- és virágtermesztő
Egyéb építőmesteri foglalkozások
Szellemi munkakörök
Szakgondozó
Egyéb számítástechnikai foglalkozások
Szoftverfejlesztő, informatikus
Munkavállalási tanácsadó
Gyengeáramú villamosmérnök
Számítástechnikai programozó
Minőségi, műszaki, biztonsági ellenőr
Egyéb irodai jellegű foglalkozások
Bér- és társadalombiztosítási ügyintéző
Egyéb technikusok
Anyagnyilvántartó
Egyéb mérnökök
Felsőfokú tanintézeti tanár, oktató,
Egyéb magasabb képzettséget igénylő kulturális foglalkozások
Postai és banki pénztáros
Építőmérnök
Egyéb magasan képzett ügyintéző
Építészmérnök
Pályaválasztási tanácsadó
Vegyész
Kereskedelmi szervező
Rádióműsor- televízióműsor szerkesztő
Mezőgazdasági mérnök
Revizor
Középfokú oktatási intézmény szakoktatója, gyakorlati oktatója
Bányamérnök
Gyengeáramú villamos-ipari technikus
Biológus, botanikus, zoológus, ökológus
Kiállítási és kereskedelmi propaganda-ügyintéző
Fordító, tolmács
Pénzintézeti fizetési és betétforgalmat lebonyolító ügyintéző
Vegyészmérnök
Számítástechnikai szervező
Könyv- és lapkiadó szerkesztője
Közlekedési mérnök
Pénzintézeti pénz- és értékjegy-értékesítő ügyintéző
Piackutató, reklám- és marketingtevékenységet végző
Zenész, énekes
Egyéb alapfokú tanintézeti oktató
Mezőgazdasági technikus
Ez nevetséges!!!
De ha ezt megnézed, akkor kiakadsz! Hiszen szinte minden szakma hiányszakma, miközben a tényleges munkanélküliség 20% minimum.
De akkor mi is a megoldás?
Hiszen ki az a agyament barom aki havi 110ért Pld kőműveskedik, és tonnákat mozgat, egészségre ártalmas anyagokat kezel, miközben portásként, tisztán, kipihenten 90e ret hazavisz?
Én úgy látom hogy nincs itt hiány szakemberből, csak annyiért amennyit ajánlanak nem vállalják.
Igazad lehet.
A napokban egy idős mosógépszerelő mesélte, hogy nem lesz már ez így sokáig, mert nincs utánpótlás, a fiatalok nem jönnek, nem tudnak mosógépet szerelni.
Nem is csak a fizetésen múlik.
Hidd el, ha egy szaki kézhezkapna a 110 helyett 200 at, és az állnak szembe a portás 90 ével, akkor nem lenne semmiből hiány!
De észre kellene venni hogy a bérekkel is versenyezni kellene. Sőt egyre inkább az Eu s bérekkel, hiszen előbb az orvosk és a felső műszakik mennek el a búsba, aztán a kint hiány szakik, és végén senki nem marad aki termelne.
Ez csak idő kérdése, és hatalmas a lemaradás!
Szövőből azért van kevés mert nincs sok munkájuk. Nem attól hiányszakma mert soka meló és kevés a munkás hanem attól hogy kevés az aki ezt tanulja és kell utánpótlás.
A mosógépszerelőnek már nem is érdemes tanulni mert alig tudnak vmit elkérni egy szerelésért. Sokszor többet kell egy javításért mint amennyit a mosógép ér.
A másik dolog meg hogy a média és az áruházak is arra ösztönöznek hogy vegyél új mosógépet.
Egy zoológus sok helyre nem tud elhelyezkedni, kevés az állás és ezért kevés is a szakember.
Gondolom ezért lett hiányszakma.
"hiszen előbb az orvosk és a felső műszakik mennek el a búsba, aztán a kint hiány szakik, és végén senki nem marad aki termelne."
Akkor majd jönnek akik megcsinálják minimálbérért vagy még kevesebbért pl szomáliai négerek és muszlim pakisztánok akik elvállalják sz@ré-hugyé.
A szellemi munka körök 80% legalább reália azaz matek, fizika, kémia, biológia tudást igényel... miközben nincsenek már se fizika, kémia tanárok (mellesleg én utálom a reáliákat, de régen általánosban érdekelt és a tanár tudott magyarázni és nem küldött el a búsba ha mondtam hogy én ezt meg azt nem értem, persze akkor se voltam jó belőle, de nem álltam bukásra).
Mellesleg azt várják el, hogy jó és értékes munkaerő menjen azokra a szakmákra ami hiányszakmák és hogy azokat töltsék fel. Én értem és látom, hogy hiányszakma a kémia tanárság például, de ha vért izzadok is akkor se lesz belőlem kémia tanár, mert én ahhoz nem értek! Örülök, ha nem bukom meg. Egy művész beállítottságú emberből az istennek se fognak vegyészt nevelni!
A fizikai munkákban azt hiszem egy vagy két olyan munka van amit ha lány létemre akarnék nem röhögnének körbe.
De szövő például mit sző? Minek az? Minden textilt már úgy gyártanak. Szabó? Hiányszakma annyi szent, úgy mint a varrónő is, de egy kettőnél nem is kell belőle több mert akkor el viszik egymás elől a piacot. Addig így lesz míg a város egyetlen varrónője (aki nem feketén csinálja versenyez az feketén dolgozó kollégákkal és a kínai ruhákkal). Cukrász? Egy városba három cukrász bőven elég (NEM PESTI VAGYOK). Úgy mint virágbolt és kertészet...
Egy 16 éves lány akinek arról beszélnek találja ki mi lesz ha felnő...
U.i.: Zenész? Énekes? Nincs abból elég, inkább minőségi zene legyen.
2010-12-07 18:57
Na és te mi leszel, ha negy leszel? Semmi hátsó szándékom nincs, hogy leszoljam a terved, csak érdekel, szépen írtad le a véleményed, szubjektív rálátásod, ami szerintem többé-kevésbé fedi is a valóságot. Ha az utolsó mondatoddal arra akartál utalni, hogy kicsit tanácstalan vagy, hát nem vagy egyedül, én érettségi előtt sem tudom biztosan milyen szakra menjek továbbtanulni/mit kezdjek az életemmel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!