Nem sérül a gyerek szabad akarata azzal, hogy a szülő rákényszeríti a saját vallásának gyakorlását ?
18 év alatt nem sok szabad akarata van a gyereknek.Lényegében oda megy és azt csinálja amit mondanak neki ha már eltartják.
Ha szabadon dönthetnének oktatási/nevelési a kérdésekben iskolába se járna senki.
Na az ilyen szülő az amelyik úgy tekint a gyerekre, hogy adókedvezménynek jó lesz.
Szeritem az a normális, hogy már kisgyermek kortól megkérdezzük a gyerek véleményét különböző dolgokról. Hamar meg fogja érteni, hogy van amiben dönthet (mondjuk ma mit kér uzsonnára),van amiben nem (iskolában kell menni).
Persze az is egy álláspont, hogy örülj ha kapsz uzsonnát.
Nálunk hagyták, hogy mi döntsünk, nem jártam, viszont az osztályfőnök olvasott gyerek bibliaból az óra elején(nem egyházi iskola)nem éreztem, hogy ettől bármilyen jogom sérült volna.
Amúgy a szülő kötelessége nevelni a gyereket, a helyes irányba terelni. Ameddig nem agymosott, radikális módon történik nem hiszem, hogy bármilyen joga sérülne a gyereknek.
Viszont ilyen gondolat menet alapján sérül a szabad akarata, ha nem akar suliba menni mégis elküldik, sérül a szabad akarata, ha le kell feküdnie, rendet kell raknia.
14: az hagyján, tudod, hogy nálunk már létezik a valóságban is gamer iskola?
Van egy iskola, ahol az a dolgod, hogy számítógépen játszol:
"Ha a gyerek nem szereti a spenótot nem fogom spenóttal tömni mert nekem az a kedvencem."
Oké, de ha esetleg véletlenül a gyerek szereti a spenótot és ezt esszük, az ugye még nem baj...?
Halkan megjegyzem: a hittantól még senki nem lett vallásos, nem kell félni. :)) Ez egyfelől a család hozzáállásán múlik, másfelől meg a saját hitéért mindenkinek maga kell megküzdenie.
Ismerek több olyan szülőt, akinek a gyereke nem akart templomba/hittanra menni és nem erőltette. Az értelmesebbje felfogja, hogy az erőszakosság amúgy is kontraproduktív.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!