EU asszisztálni fog az Ellenzéki Összefogásnak ahhoz, hogy 2/3 nélkül is módosítsák az alaptörvényt és elkapják a Fideszeseket?
"Kíváncsi lennék mit szólnának hozzá az alkotmányjogászok"
Éppenséggel ebből a szempontból, pont az ő véleményük nem releváns, hisz ők az alkotmányból indulnak ki, de ha szar az alkotmány akkor hogy lehetne azt betartani?
Ez nem jogi kérdés hanem elvi. Ha demokrácia van, az a népuralmat jelenti. Ugye a közvetlen vagy közvetett lehet ez a népuralom (vagy félig közvetlen) és mivel az agyasok azt mondják a közvetlen demokrácia lassú, bonyolult stb ezért közvetetten képviselők útján gyakorolja a hatalmat a nép és amilyen döntést hoznak ezek a képviselők azt el fogja fogadni a nép. Na de! Ezt a döntést azért a népnek joga van felülírni népszavazás útján ami még is csak közvetlen döntése a népnek és magasabb prioritással bír abban az esetben ha demokráciában élünk. Persze nyilván az is meglehet h nem, csak akkor ne nevezzük demokráciának azt.
Logikusan azért sem csinálhatja meg az ellenzék, mert akkor ez értelmetlenné tenné a 2/3 intézményét, mert akkor minden jövőbeli kormány mondhatná, hogy az előző alkotmány érvénytelen, és ő újat csinál.
Szóval ez az egész súlytalan szájalás egyes ellenzékiek részéről. Nem hágják át a 2/3-ot jogtalanul.
Egy népszavazással megerősített alkotmány érvényességét ki és miért vonná kétségbe.
Tudom, tudom, gyurcsánysorosmigránsbrüsszel,
16-os. Nem volt semmilyen hivatalos népszavazás az Alaptörvényről 2011-ben. Nemzeti konzultáció volt aminek köze nincsen a népszavazáshoz. A népszavazás az olyan mint a választások, hogy hivatalosan a választókerületedben el kell menned leadni a szavazatod a népszavazás kérdésére. Ilyen 2011-ben nem volt. Eddigi népszavazások 1989-óta:
Háromigenes népszavazás
1997 NATO csatlakozásról szóló népszavazás
2004 Kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazás
2008: Szociális népszavazás vizitdíj, tandíj, kórházi napidíjról
2016: Migrációval szembeni népszavazás
Én nem erre gondoltam.
Ha az új kormánynak nem lenne meg kétharmad én népszavazást írna ki egy új alkotmányról amit a magyar emberek nagy többséggel jóváhagynának, akkor az érvényes vagy érvénytelen lenne ?
Mivel a jelenlegi törvény szerint nem lehet népszavazást tartani az alkotmányról. Elég paradox helyzet ha egy a parlament által elfogadott törvényt a nép nagyobb többsége nem tudna megváltoztatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!