A legtöbb ember, amikor felsőoktatásba jelentkezik, miért "idealista" módon választ szakot és miért nem racionális módon?
Én sohasem értettem azt,hogy valaki lediplomázik azért,hogy 160-200 ezer forintot keressen.
Amikor én úgy döntöttem, egyetemre megyek, azt néztem mivel lehet pénzt keresni.Sokat kínálódtam a matekkal, sok privát matektanárt "foglalkoztattam",hogy megtanítsanak, fejembe verjék azt a sok marha követelményt, de megcsináltam, az motivált,hogy utána jól fogok ezzel a certifikációval keresni.
És így is lett.
Több embert ismerek, aki olyan diplomát tesz, amivel csak közszférában lehet elhelyezkedni.Minek?
Lehet csak az én szemléletem anyagias, de úgy gondolom nem azért kínlódik az egyetemen,hogy utána a lesárgázott parizereket nézegesse a boltban.
A testvérem pont ilyen.Hiába mondtam neki, hogy ne arra a szakra menjen, mert azzal csak közszférában fog dolgozni, versenyszférába, ahol rendes bérek vannak, oda nem fogják felvenni.
Akkor is arra ment, most meg megy a hiszti,hogy diplomával csak egy szobát tud bérelni a fővárosban.
És rengeteg ilyen ember van.
IT, műszaki,közgáz,orvosi.
Ezekkel lehet pénzt keresni és ez így is fog maradni évtizedekig.
"A legtöbb ember, amikor felsőoktatásba jelentkezik, miért "idealista" módon választ szakot és miért nem racionális módon?"
Honnan veszed azt hogy a legtöbb ember ezt tenné?
Nem így van.
attól mert egy bizonyos diplomával nem lehet sok pénzt keresni, attól még lehetett racionális a döntése, pl. hogy azt a munkát akarja végezni ami örömöt okoz neki.
Amikor anyukám felvételizett pedagógusnak, akkor a felvételin megkérdezték tőle, hogy neki a tanítás hivatás vagy munka. Neki hivatás, más kérdés, hogy mennyire fizetik meg és mennyire lehet benne kiégni, de most, mikor nyugdíjba megy, az igazgató sajnálja, hogy elmegy, mert jó.
Ha mindenki az anyagiak szerint döntene, akkor vagy nem lennének pedagógusok, vagy rohadt sokba kerülne az ovi és az oktatás magánintézményekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!