A legtöbb ember, amikor felsőoktatásba jelentkezik, miért "idealista" módon választ szakot és miért nem racionális módon?
Én sohasem értettem azt,hogy valaki lediplomázik azért,hogy 160-200 ezer forintot keressen.
Amikor én úgy döntöttem, egyetemre megyek, azt néztem mivel lehet pénzt keresni.Sokat kínálódtam a matekkal, sok privát matektanárt "foglalkoztattam",hogy megtanítsanak, fejembe verjék azt a sok marha követelményt, de megcsináltam, az motivált,hogy utána jól fogok ezzel a certifikációval keresni.
És így is lett.
Több embert ismerek, aki olyan diplomát tesz, amivel csak közszférában lehet elhelyezkedni.Minek?
Lehet csak az én szemléletem anyagias, de úgy gondolom nem azért kínlódik az egyetemen,hogy utána a lesárgázott parizereket nézegesse a boltban.
A testvérem pont ilyen.Hiába mondtam neki, hogy ne arra a szakra menjen, mert azzal csak közszférában fog dolgozni, versenyszférába, ahol rendes bérek vannak, oda nem fogják felvenni.
Akkor is arra ment, most meg megy a hiszti,hogy diplomával csak egy szobát tud bérelni a fővárosban.
És rengeteg ilyen ember van.
IT, műszaki,közgáz,orvosi.
Ezekkel lehet pénzt keresni és ez így is fog maradni évtizedekig.
1. "Lehet csak az én szemléletem anyagias"- Az (is).
2. Más kérdés, hogy a testvéred, "hisztizik", hogy a diplomák nem egyformán megbecsültek a munkapiacon, amikor ezt tudhatta.
3. Személyesen olyan szakot választottam ami tetszik és szenvedéllyel csinálhatom. Nyilván az így szűkített választékból a jövőben anyagilag kedvezőbbet preferáltam én is.
Mert ez a természetes, hogy az ember szeret valamit csinálni, érdeklődésének megfelelően választ tevékenységet. A te világnézeted torzult olyan mértékben, hogy számodra elképzelhetetlen, hogy valaki őszinte érdeklődésből válasszon valamit.
Plusz, jó, amit az utolsó mond, tisztességes (nem éhbér) mindenkit megillet, azt is, aki nem az épp divatszakmát (pl jelenleg informatikus) választja.
Utolsó megmondta a tutit!
Látod, kérdező, te is rossz pályát választottál!
:-)))))))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!