Az alapjövedelem egyáltalán kivitelezhető lenne?
Karácsony Gergely azt mondta, hogy 80,000 forintos alapjövedelemben gondolkodik…
Most NEM az a kérdés, hogy erről mi a véleményetek, hogy jó vagy rossz e, hanem hogy egyáltalán kivitelezhető e!
Kivitelezhető?
Mert az minimum 600 milliárd forint havonta.
De azért az egy tagadhatatlan tendencia, hogy egyre népesebb a jóléti társadalom, az értelmiségiek száma egyre nő és a civilizált országokban egyre kevésbé megterhelő munkát végeznek az emberek…
Már most is rengetegen influenszerek, akár olyan emberek is, akik mondjuk ha 15 éve lettek volna ennyi idősek, csak gyárba tudtak volna bekerülni…
Most meg “marketingesek”, vagyis inkább reklámfelületek.
De klasszikus értelemben nem lehet azt mondani, hogy dolgoznak.
A munka mai átértékelődött fogalma szerint, persze dolgoznak…
Szerintem a jövőben pl. egyre több influenszer lesz.
Illetve mivel betanított fizikai munkásokra egyre kisebb az igény, azok a még nem dolgozó fiatalok akik ilyen emberek gyerekei és a jelenlegi világban nekik is ilyen jellegű karrier van kilátásban, nem tudom hogy milyen társadalmi rétegbe fognak átcsoportosulni…
Ahogy eddigi, néhányszázévvel ezelőtt létező komplett társadalmi csoportok megszűntek Európában és az Egyesült Államokban, úgy lehet hogy teljesen újak is fognak képződni.
Ez lehet akár egy ingyenélő réteg is, ha abban a világban nem lehet majd Őket egyszerűen sehogy sem hasznosítani, mert egyre inkább csak a szellemi munkának lesz értéke, amit Ők esetleg képtelenek elvégezni.
Persze most egy nagyon távoli, esetleges jövőről beszélek.
Én el tudok képzelni számukra egy alapjövedelmet, már csak azért is hogy ne bűnözésnek.
Illetve egyre inkább megbecsülik azt is, hogy valaki pusztán embernek született..,
Te furcsán számolsz, kérdező!
Egyébként nem tudom, hogy honnan számolsz, és miféle alapjövedelemmel gondolkodsz, de a Párbeszéd alapjövedelemkoncepciója itt van kidolgozva, és láss csodát, kiszámolták, hogy mennyibe kerül: 3389,7 milliárd forintba. Mielőtt nagyon felhördülnél, hogy az sokkal több, még annál is, amire te jutottál, megjegyzem, hogy ők éves viszonylatban számoltak, mivel a költségvetés is úgy megy, te meg havi viszonylatban.
Egyébként megmondták azt is, hogy miből fedeznék! Itt a vitairat, görgess a 48. oldalra! Egyébként előtte azt is leírták hogy számították ki, részletezve, hogy pontosan mennyibe is kerül.
Az alapjövedelem EU-s kezdeményezését itt lehet támogatni a neten:
Tehát, akkor Karácsony ismét hazudott amikor minap azt mondta, hogy 80,000 forint lenne?
Mert ha nem, akkor nem én számolok furcsán.
Nézd meg Vona Gábor YouTube csatornáján a Karácsonnyal készült részt.
Egyébként már 2019-ben is ilyen összegeket említett.
Köszi, mert még nem láttam. Itt van: https://www.youtube.com/watch?v=dUsCtmnjTrk
kb. 40. perctől van erről szó, de sehol nem említett 80 ezer forint összeget, de lehet, hogy elkerülte a figyelmemet. Ha mondanál egy időpontot, ahol ez elhangzik, akkor megköszönném.
Karácsony beszéde észrevételem szerint összhangban van az általam küldött linkkel, bár nem fejtette ki teljesen.
- Egyetlen gyermek szülei sem kaphatnak kevesebbet gyermekre, mint 50 ezer forint.
- Egyetlen felnőttnek sem lehet alacsonyabb jövedelme, mint 100 ezer forint.
- Egyetlen várandós anyuka sem kaphat kevesebbet a harmadik hónaptól, mint 150 ezer forint.
- Egyetlen teljes állású dolgozó sem vihet haza kevesebbet, mint bruttó 250 ezer forint.
Ez kerülne az államnak éves szinten plusz 3389,7 milliárd forintba.
Tehát nincs itt semmi hazugság. Az, hogy kevés az infód, és tájékozódás helyett inkább vádaskodsz, arról nem tehetek, és Karácsony sem tehet.
Javaslom, hogy olvasd el a vitaanyagot, abban levezetik, hogy miért kerül annyiba, és azt is, hogy miből fedeznék.
Kedvedért ismét elküldöm a linket, hátha elkerülte a figyelmedet: [link]
Nem kivitelezhető államcsőd nélkül.
Persze ezt a semmirekellő potyalesők nem tudják felérni ésszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!