Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Tényleg van realitása egy...

Tényleg van realitása egy Mo.-ból kiszakadó roma államnak vagy ez csak valami hungarista paranoiás agymenés?

Figyelt kérdés
[link]

2021. júl. 3. 18:10
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
54%

És mennyi a várható élettartam a magyarokéhoz viszonyítva? Mert simán lehet, hogy nem változik a népesség aránya, ha sokkal alacsonyabb a várható élettartam.

2021. júl. 5. 11:18
 12/23 kürasszír ***** válasza:

# 11

Míg Magyarországon az 1920-ban született gyerekek 1 %-a volt roma, addig a 2020-ban született gyerekeknek már 33 %-a roma.

A romák várható élettartama egyébként nem lényegesen alacsonyabb.

2021. júl. 5. 12:06
 13/23 kürasszír ***** válasza:

# 11

2060-ban az előrejelzések szerint pedig már az akkor Magyarországon születő gyerekek 75 %-a lesz roma.

Tehát kizárt, hogy ne kerüljön többségbe Magyarországon a roma etnikum.

2021. júl. 5. 12:11
 14/23 anonim ***** válasza:
51%

#12 és #13

Irreleváns erről beszélni, ha nincs pontos várható élettartam számunk, mivel egy bizonyos éeltkortól kezdve már nem tudnak majd többet szülni, vagyis stagnálni kezdhatnak, ha olyan a várható élettartamuk.

És szintén nem igaz, hogy lényegesen nem alacsonyabb. Most rákerestem és 2011-ben volt 13 év a különbség. 10 év elteltével ez most esélyes, hogy magasabb lett.

Az a becslés kizárólag születési számot néz. Viszont ha valami változik, vagy egyéb szám befolyásolja ezt, akkor a számítás már hibás.

Már 2011-ben elkezdett stagnálni a romák születési száma, mivel a 0-10 évesek kevesebben voltak, mint a 10-19 évesek.

Most nincs kedvem utánanézni, hogy miért, de ha igazad lenne, akkor ez nem fordulhatott volna elő.

Esélyes, hogy stagnálni kezdenek majd.

2021. júl. 5. 13:07
 15/23 kürasszír ***** válasza:

# 14

Minden gondolatmeneted hibás.

EZT ÍRTAD: "Irreleváns erről beszélni, ha nincs pontos várható élettartam számunk, mivel egy bizonyos éeltkortól kezdve már nem tudnak majd többet szülni, vagyis stagnálni kezdhatnak, ha olyan a várható élettartamuk."

TÉVEDÉS! Mert a roma nők várható élettartama jóval magasabb, mint a szülőképes kor. Az érvelésed akkor lenne csak igaz, ha a roma nők várható élettartama jóval alacsonyabb lenne, mint a szülőképes kor, de ez nem így van.

EZT ÍRTAD: "Már 2011-ben elkezdett stagnálni a romák születési száma, mivel a 0-10 évesek kevesebben voltak, mint a 10-19 évesek."

TÉVEDÉS! Ugyanis a magyarság születési száma nemhogy stagnálna, hanem rohamosan csökken, azaz hiába stagnál a romáké, a magyarság születésszámának rohamos csökkenése miatt mégis egyre nő a romák részaránya. Mellesleg a romák teljes termékenységi arányszáma még mindig nagyon magas, 3,1, azaz generációnként több, mint 50 %-kal nő a számuk.

EZT ÍRTAD: "Most nincs kedvem utánanézni, hogy miért, de ha igazad lenne, akkor ez nem fordulhatott volna elő. Esélyes, hogy stagnálni kezdenek majd."

TÉVEDÉS! Mert míg a romák teljes termékenységi arányszáma jelenleg 3,1, a magyarságé csak 1,1. A romák társadalmon belüli részarányának növekedése csak akkor "stagnálhatna", ha az ő teljes termékenységi arányszámuk is a magyarság szintjére, azaz 1,1 -re csökkenne.

2021. júl. 5. 19:30
 16/23 anonim ***** válasza:

"Minden gondolatmeneted hibás."

Nem, csak kiderült, hogy megint kifogtam egy idiótát.

"Mert a roma nők várható élettartama jóval magasabb, mint a szülőképes kor."

Csak nem azért szülnek, mert szülőképes korba léptek, hanem a védekezés hiánya miatt, így minél rövidebb az életük annál kevesebbet szülnek.

Így sehol nem érv, amit mondasz.

"TÉVEDÉS! Ugyanis a magyarság születési száma nemhogy stagnálna"

Akkor lenne tévedés az állításom, ha nem kezdett volna elstagnálni a születési szám. Mivel a kijelentésem csak erre vonatkozott.

Te tudod mit jelent a tévedés vagy csak felböfögöd?

"Mellesleg a romák teljes termékenységi arányszáma még mindig nagyon magas, 3,1, azaz generációnként több, mint 50 %-kal nő a számuk."

Az adat amit hoztam az pont ezt cáfolja, de szép próbálkozás.

Pont arról szólt, hogy két generáció közt a fiatalabb generációban kevesebben vannak és nem többen.

"TÉVEDÉS! Mert míg a romák teljes termékenységi arányszáma jelenleg 3,1"

Amúgy márcsak ez sem igaz, mivel 2019-es legfrissebb adat szerint a magyar 1.3, míg a roma 2.3.

A 3.1-es ráta az 2000-es években volt.

És akkor el is jutottunk oda, hogy nekem van igazam, mert láthatóan mérséklődik valami miatt, miközben a számuk nőtt.

2021. júl. 6. 08:53
 17/23 kürasszír ***** válasza:

# 16

Köszönöm, hogy idiótának neveztél, ez bizonyítja, hogy igazi úriember vagy, kimagasló vitakultúrával! Ja, nem.

Ezt írtad: "Csak nem azért szülnek, mert szülőképes korba léptek, hanem a védekezés hiánya miatt, így minél rövidebb az életük annál kevesebbet szülnek. Így sehol nem érv, amit mondasz."

Egy nő, így egy roma nő is nagyjából 14-15 és 49 éves kora között szülőképes.

Magyarországon ma a születéskor várható élettartam férfiak esetében 72,86, nők esetében 79,33 év.

A romákról azt tartják, hogy átlagban legalább 10 évvel kevesebbet élnek, mint a többségi társadalom. Azaz egy roma nő születéskor várható élettartama Magyarországon kb. 69,33 év.

Azért TÉVES a gondolatmeneted, mert azt állítod, hogy mivel a roma nők kevesebb ideig, átlagban 69,33 évig élnek, mint a magyarok, ezért kevesebbet szülnek.

DE EZ MARHASÁG! Hiszen egy roma nő átlagban csak 49 éves koráig szülőképes, de több, mint 69 évig él! Azaz 49 éves kora fölött, élete hátralévő 20 évében már nem szülőképes.

Mivel a roma nők átlagban 20 évvel túlélik a szülőképes kort, a 49 évet, ezért az, hogy ők rövidebb ideig élnek, mint a magyar nők, teljesen irreleváns a születések száma szempontjábóL.

TÉVES az állításod! Mert csak akkor lenne igaz, ha a roma nők születéskor várható élettartama alacsonyabb lenne, mint a szülőképes kor vége, a 49 év, ez azonban nem így van! Hiszen a roma nők 69 évig élnek átlagban!

Az sem igaz, hogy a romák kevesebb gyermeket vállalnának, mint eddig, hiszen a magyar születési adatok pont azokban a megyékben a legkedvezőbbek, ahol a legmagasabb a romák részaránya. [link]

2021. júl. 6. 21:55
 18/23 kürasszír ***** válasza:

# 16

Sőt, a magyar születési adatokban pontosan azokban a megyékben következett be a legnagyobb mértékű javulás az utóbbi években, ahol a legmagasabb a romák részaránya.

2021. júl. 6. 21:56
 19/23 anonim ***** válasza:

"Köszönöm, hogy idiótának neveztél, ez bizonyítja, hogy igazi úriember vagy, kimagasló vitakultúrával!"

Jaj, nem tetszik, hogy átvettem a stílusod? Akkor talán nem kéne neked se ilyen stílusban írni. :

"Egy nő, így egy roma nő is nagyjából 14-15 és 49 éves kora között szülőképes."

Nem, de jó, ugorjunk.

"Magyarországon ma a születéskor várható élettartam férfiak esetében 72,86, nők esetében 79,33 év."

EGyrészt, ez teljes népességgel számolt átlag.

Illetve ahogy mondtam EGY nő kevés a gyerekszüléshez.

Továbbá a romák közt alacsonyabb az élveszületettek száma.

"A romákról azt tartják, hogy átlagban legalább 10 évvel kevesebbet élnek"

Igen, ez volt 20 évvel ezelőtt, azért hoztam friss adatokat.

"Azért TÉVES a gondolatmeneted, mert azt állítod"

Nem téves a gondolatmenetem.

Ezért nem is tudtál érvelni ellene.

"Hiszen egy roma nő átlagban csak 49 éves koráig szülőképes"

Értem, akkor a roma nők a magyaroktól eltérően osztódással szaporodnak. :DDD

OKos gyerek vagy. :)

"a roma nők születéskor várható élettartama alacsonyabb lenne, mint a szülőképes kor vége, a 49 év, ez azonban nem így van"

De, csak te önkényesen kiválasztottad a 49 évet, miért nem választottad ki ezen az alapon a 32.75 évet? Ugyanannyira lett volna az is igaz, de legalább viccesebb lehettél volna. :)

2021. júl. 7. 09:24
 20/23 kürasszír ***** válasza:

Hehehe!

Ezt írtad: "De, csak te önkényesen kiválasztottad a 49 évet, miért nem választottad ki ezen az alapon a 32.75 évet? Ugyanannyira lett volna az is igaz, de legalább viccesebb lehettél volna. :)"

Csakhogy ezt a 49 évet nem én választottam, hanem:

1.) A demográfia tudománya

2.) Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO)

3.) A magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

A demográfusok, a WHO és a KSH ez alapján számolnak.

Micsoda szerencse, hogy az összes demográfus, az ENSZ, a WHO, a KSH mind ostoba, csak Te egyes egyedül vagy okos!

Ezeket is írtad: "Illetve ahogy mondtam EGY nő kevés a gyerekszüléshez." Illetve: "Értem, akkor a roma nők a magyaroktól eltérően osztódással szaporodnak. :DDD OKos gyerek vagy. :)"

Erre ezek az ostoba demográfusok, a WHO, a KSH a teljes termékenységi arányszámot (TFR) csak nőkre számolja, pedig Te zseniálisan leleplezted, hogy "EGY nő kevés a gyerekszüléshez".

"A teljes termékenységi arányszám (TFR, total fertility rate) a szülőképes korú (15-49) nőkre számított hipotetikus gyermekszám..."

[link]

Még a Wikipedián is a szülőképes kort 15-49 év közé hozzák, nahát!

2021. júl. 7. 22:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!