Az egyszerű emberek megértik ezt valaha?
Nem egy egyszerű embertől hallottam már hogy mennyire jó hogy emelkednek a béreik, évről évre akár 4%-al.
Oda-vissza vannak ezért Orbán Viktorért.
Persze, de sosem értik meg hogy infláció is létezik?
Hogy igazából nem nől a bérük, csak szinten marad (jobb esetben!)?
8
Meg van, én már 60%-al drágábban veszem a húst, mint 1 éve.
[ma 14:16]
Azt mégis hogyan sikerült összehozni, amikor a GDP csak 16%-kal nőtt? Ha valós, amit mondasz, akkor a háttérben hiteleket vesznek fel, vagy miből fedezik?
[ma 18:15]: Nem én írtam [ma 18:15]-at, de talán az lehet a magyarázat, hogy a dollárban mért GDP nőtt kb. 16%-kal, a dollár forinthoz viszonyított értéke kb. 45%-kal nőtt. Ezek szorzata már kiadja a bő 60%-ot. Az euróhoz képest is sokat drágult a dollár (azért nem annyit, mint a forinthoz képest), és a magyar ember legtöbbet olyat vásárol, aminek az árának túlnyomó része végső soron forint vagy euró alapú (kivéve a benzint, illetve néhány informatikai cuccot).
Én nem hiszem, hogy reálértéken a magyar bérek 68%-kal nőttek volna, de biztos, hogy a 16%-nál lényegesen jobban. A dollár nagyot ment az elmúlt évtizedben, annak mentén most nem lehet jól mérni a GDP változást. Vagyis persze lehet, de az nem lesz arányos az életszínvonal változásával.
(2010-2019 adatokat néztem, a koronavírus minden értelemben felbolygatta a világot.)
15
Az eurohoz viszonyítva jobban gyengült a forint, mint a dollárhoz. Majdnem 10% a különbség :D
Egyébként utána néztem, és igazad van, magam már elfelejtettem a dollár iszonyatos 1.5éves beszakadását 2007 környékén. Mindettől független nem nagy a különbség még úgy sem, 144 vs 163% a változás. Ha a dollár akkor ~1.5évig nem szakad be, akkor nem is lenne különbség.
a 18as válasz viszont igaz, nem tökéletesen követi egymást a kettő, a deviza piac annál bonyolultabb
[ma 07:58]: 2010 áprilisában (Fidesz hatalomra kerülése) kb. 265 forintot ért egy euró, 2019 decemberében (utolsó koronamentes év vége) kb. 330-at. Ez olyan 25%-os emelkedés.
2010 áprilisában kb. 200 forintot ért egy dollár, 2019 decemberében pedig majdnem 300-at. Majdnem 50%-os emelkedés.
Ugyanezen idő alatt a dollár az euróhoz képest 0,75-ről 0,89-re erősödött.
"Úgy, hogy az usd-huf, eur-huf, usd-eur külön mennek?"
- Dehogy mennek külön. A pénzváltóknál lehet néhány forintnyi vagy centnyi eltérés. Ha makroszinten külön mennének... hú, hát azzal a piaccal, amelyik ezeket külön árazza, szívesen üzletelnék. :D
Hogy matekosra vegyük a figurát,
[USD/HUF] = [USD/EUR] * [EUR/HUF].
Mindig, esetleg pénzváltóknál néhány forintnyi vagy centnyi eltéréssel. 2010 áprilisban és 2019 decemberben is. És most is. Ha a dollár az euróhoz képest erősödött, vagyis az [USD/EUR] szorzó nőtt, akkor az [USD/HUF] nagyobbat változott, mint az [EUR/HUF]. Ez van. (A 2010 áprilisa és 2019 decembere közti változásra is szinte fillérre kijön a formula. Természetesen. Nulla idő alatt csődölni a világ pénzügye, ha nem így lenne.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!