Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Fideszesek, örültök a kétharma...

Fideszesek, örültök a kétharmadnak és ismét arra vágytok?

Figyelt kérdés
Megértem, hogy a Fidesz így több hatalommal rendelkezik de nem gondolja senki, hogy ez túl nagy hatalom egyetlen pártnak? Nincs így veszélyeztetve a demokrácia?

2021. jún. 13. 00:54
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

#20 "Már bocs, de mitől más ha Márky-Zay kerül pozícióba?"

Megjegyzem, hogy ez csak személyes vélemény de róla el tudom képzelni, hogy nem engedne az összefogásnak, valamint ahelyett, hogy csak beülne az évek során kialakított szinte teljhatalmi rendszerbe ahelyett lebontaná azt. Nyíltan elítéli a többi párt háttérben történő alkukötéseit és Hódmezővásárhelyen már polgármesterként bizonyította magát, hogy párttól függetlenül pragmatikus és nem enged a korrupciónak. Ismétlem, hogy ez csak személyes vélemény. Nincs szándékom meggyőzni bárkit arról, hogy kit támogasson.

"Az alternatívának 11 éve volt teret nyerni. Az ellenzéki pártokra, majd az összefogás jelöltjeire szavazók azok, akik miatt nem volt változás. 2010-ben gyurcsánnyal együtt el lehetett volna tüntetni az egész korábbi mszp+szdsz politikusi gárdát. Ehelyett folyamatosan egyre többen szavaztak rájuk, még két új pártot is létrehoztak belőlük, a dk-t és a momentumot."

Ahogy én látom az alternatíva próbált teret nyerni. Személyes tapasztalat alapján mikor szóba hoztam őket barátaimnak tipikusan olyanokat hallottam, hogy "nincs még hátterük", "nem elég népszerű/ismert", "esélyük sincs a Fidesz ellen" stb. így inkább az éppen legnépszerűbb, legtöbb kapcsolattal és erőforrással rendelkező ellenzéki pártra szavaztak kisebbik rossz alapon. Mikor ezzel elhasaltak akkor ez csak megerősítette őket, hogy az általam alternatívaként felvetett pártnak annyi esélye se lenne. Közben a Fidesz egyre inkább bebetonozta magát és az előbb említett probléma csak rosszabb lett. Így kialakult egy olyan ördögi kör, amiből egy jó ideig valószínűleg nem fogunk kilépni.

"nehogy már a fideszesek hibája legyen hogy a többi párt szavazói nem voltak képesek kidobni a szemetet a kukába!"

Nem azt mondom, hogy a fideszes szavazók hibája. Egyszerűen kíváncsi voltam miképp állnak hozzá ahhoz a tényhez, hogy az általuk választott párt úgy módosíthat a választási törvényeken ahogy csak akar. Mert engem például nagyon is zavarna, hogy az általam választott párt bármiféle ellensúly nélkül kormányoz. Akármennyire nem kedvelem a pártok és jelöltek 90%-át attól még belátom, hogy egy demokratikus országban legalább ellensúlyként szükség van rájuk.

2021. jún. 14. 12:05
 22/26 anonim ***** válasza:

#21 A parlamentbe nem véletlenül jutnak be a képviselők hanem mert ők kapták meg az emberek támogatását. Azt, hogy melyik törvényt hogyan lehet változtatni azt a támogatottsághoz kötötték. Azért vannak 2/3-os törvények mert ennyi képviselő mögött már ott áll a magyar választók akkora tömege ami legitimál egy ilyen döntést.

Teljesen mindegy hogy az hány párt képviselőjéből jön össze, az számít hogy mennyi választópolgár áll mögötte.

Ha most az ellenzéki összefogás 6 pártja kerülne kormányra és ők szereznék meg együtt a parlamentben a 2/3-os többséget, akkor is ugyanannyi választópolgár akarata lenne a döntéseik mögött mint most, amikor 2 párt szövetsége van kormányon. Mitől lenne más ez a 2/3 mint az a 2/3? De éppen így ha csak 53%-kos többséggel van valaki és keres még egyéb pártokból képviselőket hogy megszavazzák a döntést, akkor is csak az számít hogy annyi szavazó, annyi választópolgár álljon mögöttük ami a döntésre feljogosítja őket.

Mitől lenne értéktelenebb az egyik szavazópolgár felhatalmazása mint a másiké? Miért nem elég jó az ha ugyanannak a politikai csoportnak a támogatói azok akik elegen vannak a döntés mögött? Mitől lenne érvényesebb ha nem csak a kormányon levő politikusok szavazzák meg a törvényt?

Hova akarsz annál nagyobb "ellensúlyt" betenni hogy elegendően sok választópolgár akarat legyen a döntés megszavazása mögött? Miért lenne az jó ha megakadályozhatnának olyan döntést ami nem tetszik nekik, akkor is ha ennyire kisebbségben vannak mert ennyire nem tudták megszerezni a támogatóik szavazatát?

2021. jún. 14. 14:03
 23/26 A kérdező kommentje:

#22 Értem én, hogy technikailag legitim döntések születnek. Azt nem értem, hogy miért elfogadható az, hogy a Fidesz úgymond "demokratikusan" törli el lassan a demokráciát. Mi másért döntöttek volna úgy, hogy törvényessé teszik a választólapok lefotózását? Az a baj, hogy ez nem csak egyszeri eset hanem egy példa a sok közül. Előre bocsánat a túlzásért de ha jövőhéten bejelentenék, hogy innentől csak 8 évente lenne választás azt is elfogadnánk?

Annak se örülnék, ha az összefogás nyerne kétharmaddal. Pont az a lényeg, hogy nem szabadna csupán egy politikai csoportnak ilyen fajta döntéseket meghoznia a többi párt beleszólása nélkül. Egyetlen ellenzéki képviselő se szavazna meg egy olyan törvényeket, amik őt és a pártját lassan ellehetetlenítenék.

2021. jún. 15. 00:59
 24/26 anonim ***** válasza:

Nem értesz te semmit. Nem törli el a demokráciát. EZ a demokrácia. Van egy többség és ez a többség él azokkal a jogosítványokkal amit a törvények előtte ennek a többségnek biztosítottak. ha másnak lenne meg ez a többsége akkor más ugyanígy élne és élhetne vele, ahogy ha nem lesz meg ez a többsége, akkor nem fog tudni élni vele.

"Mi másért döntöttek volna úgy, hogy törvényessé teszik a választólapok lefotózását?"

Mi van? Miről beszélsz?

Azt fogd már fel hogy nem mondhatod meg hogy lehet-e kétharmada valakinek vagy nem lehet, mert nem előre dől el az hogy kinek milyen az eredménye, csakis a döntés EREDMÉNYE, a szavazás KÖVETKEZMÉNYE az hogy milyen a parlament összetétele.

Azt döntheted el hogy hogyan kell szavazni, hány szavazatod van (belföldieknek 2, listás + egyéni, a külhoniaknak 1, csak listás), amikor már ezt a szavazatodat leadtad, onnantól már nem dönthet arról senki hogy nem érvényes csak mert úgy már túl sokan szavaztak egy irányba. Az emberek döntenek arról kit akarnak kormányon látni, kit akarnak képviselőjüknek és ebből jön ki hogy mennyien voltak együtt. Akkor az már egy eredmény, nem nyúlhatsz bele, hogy túl sok, legyen érvénytelen X db!

Az ellenzék azért van ellenzékben mert nem nekik adtak annyi támogatást hogy kormányon lehessenek - nem is kell hogy az történjen amit az ellenzék akar. Akkor sem ha a fidesz van ellenzékben. A kormány kapott ehhez elegendő felhatalmazást.

2021. jún. 15. 01:10
 25/26 A kérdező kommentje:

Késő van így egyenlőre csak a Varga Judit által benyújtott törvémyjavaslatot küldöm:

T/13679

35. §

A Ve. 186. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Nem sérti a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról magáncélra képfelvételt

készít.”

2021. jún. 15. 01:23
 26/26 anonim ***** válasza:

25

A Photoshop világában nincs különösebb jelentősége, ha "magáncélra" felvételt készít.

Mindenesetre ez csak törvénytervezet.

Sajnálatosan vannak ennél sokkal rafináltabb csalási módok is.

(Nem akarok senki számára példát prezentálni.)

2021. jún. 15. 07:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!