A választási rendszer megváltoztatásához 2/3 ad kell?
Ez az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy aki nyer az sanszosan nagyot nyer. Még a győztes kompenzáció is tol egyet a dolgon.
...és az ellenzék közelebb van a dologhoz mint gondolná. ha a kormánypiárnak nem sikerül le karakter gyilkolni az ellenzéki jelölteket, akkor minden olyan helyen esélyesek, ahol a fideszes nem szokott abszolút többséggel nyerni.
A pártlistán meg hiába hozna akár 50-50%-os eredményt a fidesz, ott már csak 93 mandátumon osztoznak.
Az egész úgy volt kitalálva, hogy a fidesz van középen (centrális erőtér) tőle ballra szocik, meg általában a balosok, jobbra a jobbik, meg hasonlók.
Csak aztán a fidesz leuralta a teljes jobboldalt a szélsőjobbot is beleértve, így mindenki balra van tőlük. Ráadásul belekergették az ellenzéket abba, hogy ne induljanak egymás ellen.
Izgalmas választás lesz.
"A valóságban bárki megnyerheti a választást, ha elég sokan szavaznak rá. Ja, hogy ti olyat szeretnétek, hogy a kevesebb szavazattal is ti nyerjetek? Na az az, ami nem fog menni. ;)"
A problémázás arról szól, hogy a 2018-as választás előtt a Fidesz átrendezte kicsit az erőteret, és jelenleg 49%-os szavazati aránnyal van 67%-os parlamenti többségük, ami érthető okokból nem annyira szimpatikus sokaknak.
Pontosa ez az: úgy alakította át és vonta össze a választókörzeteket, hogy mindenképp ez legyen.
Ettől még nem vontam kétségbe a masszív szavazótábort, sem a győzelem jogosságát, nincs szükség erre a rossz zsarus kihallgató hangnemre.
Én mindössze megpróbáltam megvilágítani, hogy mit kifogásolhatnak emberek a választási rendszerben, nem foglaltam állást.
#14. "ami érthető okokból nem annyira szimpatikus sokaknak"
Ezt írtad. Ez szerintem állásfoglalás. Erre írtam, hogy ez nem valami érthetetlen dolog, vegyes választási rendszerünk van, ahol többet nyom a latban az egyéniben szerzett győzelem, mint a listás szavazati arány. Ez ennyi és nem több. Kár rajta nyűglődni, egyszerűen az alakít kormányt, aki több szavazatot szerez.
"Ezt írtad. Ez szerintem állásfoglalás."
Ok, így visszanézve önkéntelenül valamelyest valóban állást foglaltam, pedig igyekeztem nem tenni. Valóban nekem sem volt szimpatikus ez az átszervezés, mivel célzottan hatalommegtartó intézkedésnek tartottam, de ezt nem akartam idekeverni most.
"Kár rajta nyűglődni, egyszerűen az alakít kormányt, ki több szavazatot szerez."
Egyetértek. Ha a Fidesz veszít, akkor rájuk is vonatkozik a rendszer; anno egyértelműen maguk oldalára építették, de ellenük is fordulhat, nem tartom részrehajlónak a megoldást.
Valójában én sem nyűglödöm ezen túlságosan, tényleg csak annyit akartam leírni, hogy szerintem ezt találják sokan unszimpatikusnak - és valóban én is annak tartottam.
"Ha a Fidesz veszít, akkor rájuk is vonatkozik a rendszer; anno egyértelműen maguk oldalára építették, de ellenük is fordulhat, nem tartom részrehajlónak a megoldást."
Nincs köztünk vita. A Fidesz hosszú évek óta népszerű, de ez legfeljebb az ellenfelei szerint csalás, akik kisebb népszerűséggel is szeretnék maguknak a hatalmat. Ez nem fog menni, de bármikor nyerhet másik párt is ugyanebben a választási rendszerben és az sem lesz csalás.
Jah, személy szerint bennem fel sem merült, hogy ez csalás lenne. Engem csak az rémiszt meg, hogy kezd rövid távon visszafordíthatatlanná válni a Fidesz gépezet hatalmi fölénye, és ettől kiszolgálatottnak érzem magam.
Valaha naivan bíztam bennük, rájuk szavaztam, most csalódott vagoyk.
#18. Kétségtelen, a Fidesznek jót tenne négy év ellenzékben. Nade az országnak? A jelenlegi ellenzéket lárva erről finoman szólva sem vagyok meggyőződve.
Ugyanakkor semmi sem tart örökké, nem olyan nagy emberek ők, hogy bármi valóban visszafordíthatatlant tudjanak csinálni, én olyan nagyon nem aggódom (persze valószínűleg az ennek az oka, hogy én számos dologgal egyetértek azok közül, amiket csinálnak).
Pontosan: a jelenlevő képviselők 2/3-ának szavazata szükséges.
Ezt az Alaptörvény szabályozza:
„2. cikk
(1) 𝗔𝘇 𝗼𝗿𝘀𝘇á𝗴𝗴𝘆ű𝗹é𝘀𝗶 𝗸é𝗽𝘃𝗶𝘀𝗲𝗹ő𝗸𝗲𝘁 a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, 𝘀𝗮𝗿𝗸𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝘀 𝘁ö𝗿𝘃é𝗻𝘆𝗯𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗴𝗵𝗮𝘁á𝗿𝗼𝘇𝗼𝘁𝘁 𝗺ó𝗱𝗼𝗻 𝘃á𝗹𝗮𝘀𝘇𝘁𝗷á𝗸.”
„35. cikk
(1) 𝗔 𝗵𝗲𝗹𝘆𝗶 ö𝗻𝗸𝗼𝗿𝗺á𝗻𝘆𝘇𝗮𝘁𝗶 𝗸é𝗽𝘃𝗶𝘀𝗲𝗹ő𝗸𝗲𝘁 é𝘀 𝗽𝗼𝗹𝗴á𝗿𝗺𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗸𝗲𝘁 a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, 𝘀𝗮𝗿𝗸𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝘀 𝘁ö𝗿𝘃é𝗻𝘆𝗯𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗴𝗵𝗮𝘁á𝗿𝗼𝘇𝗼𝘁𝘁 𝗺ó𝗱𝗼𝗻 𝘃á𝗹𝗮𝘀𝘇𝘁𝗷á𝗸.”
„T) cikk
(4) 𝗔 𝘀𝗮𝗿𝗸𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝘀 𝘁ö𝗿𝘃é𝗻𝘆 𝗼𝗹𝘆𝗮𝗻 𝘁ö𝗿𝘃é𝗻𝘆, amelynek elfogadásához és módosításához 𝗮 𝗷𝗲𝗹𝗲𝗻 𝗹é𝘃ő 𝗼𝗿𝘀𝘇á𝗴𝗴𝘆ű𝗹é𝘀𝗶 𝗸é𝗽𝘃𝗶𝘀𝗲𝗹ő𝗸 𝗸é𝘁𝗵𝗮𝗿𝗺𝗮𝗱á𝗻𝗮𝗸 𝘀𝘇𝗮𝘃𝗮𝘇𝗮𝘁𝗮 𝘀𝘇ü𝗸𝘀é𝗴𝗲𝘀.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!