Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha 2022-ben az Ellenzéki...

Ha 2022-ben az Ellenzéki Összefogás nyer és Euro alapú fizetés lesz EU-s bér standardok alapján, mennyivel fog nőni az átlag ember reálbére?

Figyelt kérdés
Az árak ugye már Nyugatiak, szinte minden szektorban, de a bérek azok balkániak és forint alapúak még. Ha az Ellenzéki Összefogás betartja a programját, azonnal átvált Euro-ra, és az EU-s minimálbérekhez méri a béreket az EU-s standard bérekhez korrigálva, akkor mennyivel fog növekedni egy átlag magyar ember életszínvonala, reálbére? Hiszen az árak nem növekedhetnek tovább, mert beleütköztek a Nyugati árakba, viszont a bérek jelenleg a béka feneke alatt vannak, balkáni bérek.

2021. máj. 13. 13:56
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
64%

1, hiába próbáljátok az újmúltat legyártani, a tények bizony titeket cáfolnak - mindig.

2, a 2019-es szint nagyon is jó eredmény volt. Mi az amiben jobb volt vagy ugyanolyan volt a 2008-as?

3, közeli családtagom élte át a márka => euró váltást a németeknél, ráadásul éppen kiskereskedelmi dolgozóként. MINDENNEK emelkedett az ára a váltáskor és ezt akkor még a németek zsebe is megérezte rendesen. Pontosan így minden más országban is ez történt. SEHOL nem nőtt attól az életszínvonal hogy euró lett a saját valutájuk helyett, mert nem jelent semmit csak másféle fizetőeszközt. Évekkel később volt magasabb ESETLEG az életszínvonaluk, ahogy magasabb lett volna akkor is ha nem eurójuk van. De több országban határozott romlás volt az életszínvonalban hosszútávon, mint a görögöknél vagy portugáloknál.

4, Bármilyen szabályozás létezhetne. De nem létezett eddig soha és nem is fog ilyen létezni, mert senki nem fog többet fizetni csak amiatt hogy más lesz a hivatalos pénznem. Attól mert más pénz lesz a pénztárcádban nem fog emelkedni a béred.

2021. máj. 13. 14:30
 12/24 anonim ***** válasza:
24%

1.) A probléma az, hogy ez nem igaz. Sajnos, vagy nem sajnos, a fideszt objektív mérőszámok alapján kizárólag negatívan lehet megítélni.

2.) Oktatás, egészségügy, nominális államadósság, forint-euró árfolyam. Sorolhatom napestig.

3.) Értem, szóval egy példa miatt ismered az átlagot. Találkoztam egy szőke nővel, ebből következik, hogy minden nő szőke.

Jó érv. :D

4.) A szabályozás pénznemtől független. Arról beszéltem, hogy lehet-e ilyen szabályozás és lehet.

Ha tényleg az életszínvonalról akarunk beszélni, akkor reálisabb, hogy a termékek ára fog csökkenni, pl. az adócsökkentés miatt.

2021. máj. 13. 14:36
 13/24 anonim ***** válasza:
46%

#12 Hajrá, mutass objektív mérőszámokat!

2, ezek csak hívószavak, nincs mögöttük semmi. Én meg azt állítom hogy ezekben most mind jobb a helyzet. Én győztem.

3, konkrét példával megmutattam hogy nem igaz az állításod. Ennyi. Neked ettől még jogod van hinni a hülyeségben, de az attól még hülyeség marad.

4, nem, nem fog csökkenni a termékek ára. Amiket te mellé teszel azoknak nincsen köze az euró bevezetéséhez. Pontosan emiatt nem azonos az ára a termékeknek a szlovákoknál, portugáloknál, franciáknál vagy a németeknél. Mert nem jár együtt az euró beevezetésévl, csak meg lehet tenni.

2021. máj. 13. 14:43
 14/24 anonim ***** válasza:
77%
Nincs ott a helyes válasz. A fizetések alig emelkednének, de a jövedelemadó emelés és a családi adókedvezmény megszüntetése miatt az életszínvonal hatalmasat zuhanna
2021. máj. 13. 14:43
 15/24 anonim ***** válasza:
78%

A semennyi is opció!

Én arra szavazok, te kis utópisztikus álmodozó 😳

2021. máj. 13. 14:45
 16/24 anonim ***** válasza:
51%

#13 A nominális államadósság az az, de ne zavarjon.

2.) Igen, a nominális államadósság csak hívószó. :DDD

Tudom, téged sem az eszedért szeretnek. :)

Amúgy az EHCI pont arra jó, hogy az egészségügyet össze lehessen hasonlítani. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy minden 4. ember azért hal meg, mert nincs a kórházakban elég pénz.

Ezek mind objektív adatok, amik a fidesz alatt/miatt jutottak ide.

3.) Nem, 1 példával akartad jellemezni, hogy mi igaz általánosságban, ami egy érvelési hiba, ahogy szemléltettem.

Én is hoztam egy konkrét példát és bemutattam, hogy miért minden nő szőke, mivel az az 1 nő, akivel találkoztam, szőke.

Ez egy érvelési hiba és ezt csináltad. (Amúgy ez középiskolás tananyag, de ha ezt nem tudod, akkro te magad vagy a bizonyíték a rossz oktatásra.)

4.) Abból indultunk ki, hogy mit mond az ellenzék, az ellenzék nem csak az euró bevezetéséről beszél, hanem az adók csökkentéséről. A kérdező azt állította, hogy a termékeke ára nem fog változni, amire rámutattam, hogy nem igaz, mivel az ellenzék az adó csökkentését is akarja.

2021. máj. 13. 15:15
 17/24 anonim ***** válasza:
38%
Nincs itt semmiféle kérdés, csak bedobtak egy témát, hogy lehessen veszekedni. Ha ez a kérdezőt konkrétan érdekelné, már hozzászólt volna.
2021. máj. 13. 15:20
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Ostoba kerdezo.

Kezdjuk ott, hogy egy új penznemety plane eurot bevezetni nem egy nap. Sot, egy ciklus kormanyzas is keves, ha ez a cel..

Masodszor, szerinted mi tortenne, ha mondjuk duplajara none a minimalber? Szerinted a kisvallakozasok, pl egy kis pekseg mit csinál ha az alkalmazottai ezutan nem 300kba hanem 600kba kerulnenek fejenként ?

Hat arat emelnenek, es nem 5%rol van szo. Mindennek az ara az egekbe szokne, kb akkora mertekkel mint a beremeles?

2021. máj. 14. 07:36
 19/24 anonim ***** válasza:

#18 Az a baj, hogy sokan csak végletekben tudnak gondolkodni, mint a kérdező is. Azt hiszik hogy egyrészt meg lehetne csinálni, hogy csettintésre mindenki 2-szer annyit keressen, másrészt, hogy a jelenlegi kormány nem akarja ezt megcsinálni, csakis azért nem történik meg, harmadszorra hogy csakis így lehet a bérek növekedését elérni, hogy hatósági szóval - csettintéssel - megemelik duplájára.

Közben olyan totál primitív dolgot nem értenek meg, hogy HA lehetett volna így bért emelni, akkor miért nem csinálta meg a mostani ellenzék akkor amikor 8 évig voltak kormányon? Mitől tudnák megtenni most, ha korábban nem tudták?

A bérek az utóbbi években folyamatosan nőttek. Miközben alacsony maradt az infláció, a bérnövekedések 2 számjegyűek voltak már néhány évben. Ahhoz hogy az állam bért tudjon emelni, ELŐBB a piaci szektornak kell erősödnie, hogy legyen MIBŐL kifizetni azt a bért. Mert az állam az adókból tud emelni fizetést. Ha nem akarnak adót emelni, akkor meg kell várni míg a bérek növekednek, hogy a magasabb bérek után az alacsonyan tartott SZJA-ból is több adó folyhasson be, a magasabb bérekből a másik oldalon meg többet vásároljanak és több egyéb adóbevétel legyen. Ezért kell idő a reálbérnövekedéshez, hogy stabilan meg is maradhasson.

A bezzegországokban sem 2 nap alatt lettek magasak a bérek hanem hosszú évtizedek alatt alakult ki. Természetes hogy mi nem akarunk még évtizedeket várni a "jobb életre", de hitelből nem lehet jól élni, az mindig katasztrófához vezet.

Lehet és kell is a béreket növelni. De ésszel, ahogy az elmúlt években történt. Ráadásul a minimálbért nagyon el kellene már felejteni. Nem tudom megérteni miért akarnak annyian minimálbéresek lenni? Miért erőlködnek azon hogy a legkisebb bér egyre magasabb legyen, mikor azt csakis a legkisebb munkáért kellene fizetni. Egy átlagos melósnak már el kellene szakadnia a minimálbértől, hiszen nem minimál munkát végez hanem 8 órában dolgozik rendesen. Az lenne a normális ha egy éjjeliőr vagy a falusi múzeum teremőre keresne minimálbért, a takarítónő már többet és egy átlag gyári munkást, bolti eladót már nem is kellene érdekeljen mennyi is a minimálbér éppen. Mert hogy annál jóval többet kellene keressenek. Az állami szektor az aminél ez jelentősen számítana, pont amiatt hogy ott mások adóbefizetéseiből lehet bért fizetni. Ehelyett mindenki azt lesi mikor emelik meg a MINIMÁLbért akkorára hogy abból jól lehessen élni.

2021. máj. 14. 09:34
 20/24 anonim ***** válasza:

Csak az inflációs kosárban nem az van, amit egy hétköznapi ember nagybevásárlásként vesz, ezért nem lehet összehasonlítani a bérnövekedéssel.

A hétköznapi termékek szintén kétszámjegyű növekedést hoztak össze, és ez nem csak a válságnak köszönhető, előtte is voltak kb. évente cikkek, hogy a tejtermékek, húsok, gyümölcsök évente drágultak 10-20-30%-okat.

Ma összesen kevesebbet tud egy ember vásárolni, mint 5 évvel ezelőtt.

2021. máj. 14. 10:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!