Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szóltok hozzá, hogy a...

Mit szóltok hozzá, hogy a Fidesz ma privatizált több száz milliárd forintnyi közvagyont?

Figyelt kérdés

Elsősorban a Fidesz szavazók véleményére lennék kíváncsi, főleg miután szintén kiderült, hogy eladósítanák az országot a fél billiós kínai hitellel.

[link]

2021. ápr. 27. 15:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
85%

#9 Igazából szerintem jól látod a helyzetet.

Viszont ebben az esetben két opció lesz: Ha veszít az ellenzéki összefogás fel kell készülnünk arra hogy 2026-ig a Fidesz marad hatalmon, ami azt fogja jelenteni hogy a 2032-es olimpia megszervezésére fognak pályázni, persze arról nem is beszélve hogy belföldön milyen folyamatok fognak tovább zajlani.

Második opció hogy a Mi Hazánk Mozgalom fog felerősödni ha csődöt mond az ellenzéki összefogás, ők lesznek a B opció a Fideszen kívül, pláne így hogy törvényt módosítottak tavaly hogy az újonnan megalakuló "kamu" pártokat ellehetetlenítsék.

Viszont a járvány szerintem az ellenzéknek kedvez, legalábbis egyre többen vannak azok akik látják hogy a Fidesz mennyire erkölcstelenül kormányoz.

2021. ápr. 27. 16:18
 12/17 A kérdező kommentje:

#5 Jogos, de azért a napi halálozásokat elnézve érthető hogy most nem szervez az ellenzék tüntetést. Ráadásul még aznap megírná az Origo/Magyar Nemzet/PestiSrácok, hogy az ellenzék a magyar emberek halálát akarja.

#6 Persze, ami nem illik bele a Fidesz által felépített valóságba, az számodra nem is létezik, ugye?

#7 Ez is egy vélemény, de szerintem az ellenzékiek legnagyobb részének egyáltalán nem a kínaiakkal van baja, hanem azzal, hogy irreálisan sok pénzbe kerül, amit az adófizetőknek kell kifizetni (Montenegró esete jó példa), valamint kínai munkások fogják felépíteni, tehát még a magyar építőipart sem vonják be. Ez a videó kiválóan összefoglalja: [link]

Mondom ezt úgy, hogy nekem is nagyon jó tapasztalataim vannak az itt élő kínaikkal, rendes emberek.

#8 A remény hal meg utoljára.

#9 Sajnos valóban.

2021. ápr. 27. 16:20
 13/17 anonim ***** válasza:
0%

#10 a hozzászólásom sem bírtad értelmezni..

Pont ez az alábecsülés miatt sikerül Orbánnak mindig egy lépéssel előrébb járni..

2021. ápr. 27. 16:25
 14/17 anonim ***** válasza:
67%

Egy pár dolgot szeretnék tisztázni illetve az elhangzottakat árnyalni:

Az egyetemek eddig olyan tekintetben voltak önállóak hogy saját maguk választották az Egyetem legfőbb döntéshozó testületének (Szenátus) tagjait, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Ugyanakkor, az egyetemeknek eddig is volt egy fenntartója, a Magyar Állam, és mint központi költségvetési szervek működtek, megint csak, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Az tehát, hogy "egyetemi tulajdont" privatizálnak egy értelmezhetetlen kijelentés, mert olyan hogy egyetemi tulajdon eddig sem létezett (a szellemi tulajdonon kívül, de ezt most ne keverjük ide). Saját bevételt szinte egyik egyetem sem képes számmotevő mértékben szerezni, a költségvetésük nagyban az állami támogatásra épül (hallgatói normatíva), az épületeiket megint csak jogilag nem tulajdonolják, hanem vagyonkezelik, eszközt csak állami pénzből tudnak venni (mert sok helyen csak az van a költségvetésben). Saját bevétel lehet pályázati pénz is, amit nyeregetnek itt-ott, de abből meg nem lehet működést finanszírozni, csak a konkrét projektet. Nincsen tehát egyetemi tulajdon. Értem, hogy ez alatt az egyetem által használt vagyont érti a média, de ez akkor sem egyetemi tulajdon, sose volt az. Az állam adta, vagy az állami javak használatával szerezték. Jogilag az egyetemek ezeket a vagyonelemeket közfeladatuk ellátására (oktatás, kutatás) kapják az államtól.

A szakpolitikai része pedig az, hogy az egyetemek a munkaerőpiaci és ipari trendeket követő képzési portfoliót alakítsanak ki. Ez a tudomány és a nemzetgazdaság szempontjából is kiemelt érdek. Ha az egyetemeket nem központi költségvetési szervként működtetjük (tehát például nem kell minden petricsészét meg oszcilloszkópot külön közbeszereztetni) akkor rugalmasabban tud az ipar rendelkezésére állni és az ipari igényekre reagálni. Kevésbé hangsúlyozott de fontos további cél, hogy azok a képzések amelyekre nincsen munkaerőpiaci kereslet, tűnjenek el, vagy váljanak önköltségessé, ne az államnak kerüljön pénzébe az ilyen szakemberek képzése.

Ennek a nagy egyetemi fejlesztésnek a forrása pedig (ahogy a linkelt cikk is írja) az EU-s helyreállítási alap, aminek a költségvetését és programstratégiáját még el se fogadták, úgyhogy várjuk ki, abból mi lesz.

A konkrét kérdésről csak mindezek tudatában lehet/érdemes beszélgetni.

2021. ápr. 27. 16:30
 15/17 anonim ***** válasza:

#12 igen, már láttam a videót és tisztában vagyok Montenegró példájával, azonban fölösleges összehasonlítani Magyarország példájával, hiszen átszámolva Montenegró 320 milliárd Forintnál tart egy 40km-es autópálya költségvetésében ami egy 600.000 fős ország esetében teljesen értelmetlen beruházás. Egyrészt alapból sokkal kisebb GDP-vel rendelkezik Montenegró Magyarországhoz viszonyítva, rosszabbak a külpolitikai kapcsolatai, de még ha lakosságra vetítve nézzük a megtermelt vagyonukat, akkor is szegényebb országról van szó mint Magyarország. Számukra az a bizonyos autópálya beruházás felér egy akkora beruházással mintha Magyarország 2,5 Paks kettőt akarna építeni.

(Alapvetően Paks2 is azért lett elfogadtatva, mert hosszútávon Magyarország profitálna a beruházásból mivel jelenleg importáramra évente 1500 milliárd Forintot költ az állam, a környezeti terhelés már nagyobb részben indok arra hogy miért nem látni a megvalósulását, hiszen bizonytalan hogy a Duna ökoszisztémája, illetve maga a Duna vize fedezné-e a hűtéshez kellő vízkészletet).

Visszatérve Montenegró autópályája és a magyarországi Fundam egyetem két különböző volumenű projekt, itthon nem kell alagutakat ásni és a felvett kölcsön fedezi az építési munkálatokat. Tehét én úgy gondolom hogy az az 500 milliárd Forint amiből megépül a Fundam egyetem Magyarország költségvetésének néhány %-kát teszi ki, míg Montenegró esetében az autópálya az éves GDP-jük több mint 3/4-ed részét.

Nem mellesleg tavaly az éves költségvetésben a Fidesz 186 milliárdot osztott szét vadászegyesületek között, horgászegyesületek között 90 valahány milliárdot és az egyház kapott 340 milliárd Forint összeget, ha összeadjuk több is mint 500 milliárd Forint, így én nem abból a szempontból nem aggódok hogy ne lenne erre pénz. Ami aggaszt hogy a kormány ha mindent privatizál és ellehetetleníti az ellenzék kormányzását, akkor befog következni egy újabb 2006-hoz hasonló kormány ellenes tüntetések, bár őszintén ez lenne a lehető legrosszabb kimenetel. Reménykedem hogy valahogy meggátolja az ellenzék a privatizáció által kiépített hátérhatalom kiépülését, beleszólását a politikába.

2021. ápr. 27. 16:44
 16/17 anonim ***** válasza:

Feri hol a Ferihegy ára?

Tudod is törvényileg h mit csináltak, vagy csak szajkozod amit a balliberálisok fújnak?

Mondom ezt partatlankent

2021. ápr. 27. 18:09
 17/17 anonim ***** válasza:

Lett volna erre demokratikus megoldás. Nem helyeslem ami történik.

(fideszes)

2021. máj. 3. 00:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!