Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ki emlékszik rá?

Ki emlékszik rá?

Figyelt kérdés
Ma 35 éve hajnalban robbant föl az orosz atomerőmű blokkja. Még május 1-jén is vígan vonult a tömeg, a kommunista politikusok hallgattak a katasztrófáról, csak május első hetében kezdtek az emberek egymás között suttogni arról, hogy a gyerekeket ne napoztassák, ne vegyenek salátát, meg ilyenek. Te mit hallottál v. a szüleid mit meséltek?

2021. ápr. 26. 13:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Kérdező! A barátom férje a 90-es évek elején ment a közelbe dolgozni, vitte magával a családját is. Az legkisebbik fiának megsérült a lába, és nem akart meggyógyulni sem vagy félévig. Hazahozta, itthon hordta egyik orvostól a másikig, mire aztán nagy nehezen begyógyult a seb. Az utolsó kezelő orvos nagyon megszidta, hogy ott vállalt munkát, s főleg, hogy a családot is vitte magával.
2021. ápr. 27. 00:19
 12/18 anonim ***** válasza:
6-os! Akik ott mentettek, szinte egyik sem maradt életben.
2021. ápr. 27. 00:21
 13/18 A kérdező kommentje:

Tegnap este újra elkezdtem nézni a HBO GO saját gyártású Csernobil c. filmjét. Megdöbbentő, ahogy a pártemberek leugatták a szakértőket. Ebben a pálmát Minszk párttitkára viszi, akinek az eredeti foglalkozása cipőgyári munkás, és elhajtotta az atomfizikus hölgyet.

Emlékezetes filmjelenet még, amikor Gorbacsov vezetésével összeül a legfelsőbb politikai grémium, és a két tudós közli velük, hogy a bórral és homokkal lefojtott olvadt és izzó reaktormag átégeti a betonaljzatot, és az alatta lévő hatalmas tömegű megrekedt tűzoltóvíz felrobban, aminek hatására 200 km-es körzetben elpusztul minden, és a rádióaktív felhő beborítja Európát. Gorbacsov kérdése: mikor következik ez be? Válasz: 48 óra múlva. Az összes pártember meredten és szótlanul lapít.

2021. ápr. 27. 11:58
 14/18 anonim ***** válasza:

#13#

Az egy jó sorozat, de egy film, amiben a különböző jeleneteknek nem tudjuk mennyi a valóság alapja.

A katasztrófát megkisérelték eltitkolni, csak azt követően ismerték el, hogy baj van, miután a megemelkedett sugárzási szint miatt nyugatról kinyomozták a helyszint, és a műholdas képek egyértelműek voltak.

Valóban okolható a pártvezetés több ezer ember halála miatt, nem mondták el, hogy ott olyan mértékű a sugárzás, hogy abba bele fognak halni, és nem is kértek azonnal segítséget külföldről, de a másik oldalon ott volt az, hogy valamit tenni kellett, és ahhoz, hogy megcsinálják, embereket kellett oda küldeni. Ez persze senkit nem ment fel, sőt biztos, hogy ezen a téren is lett volna mit vizsgálni.

Úgy emlékszem, hogy az elkészült beton szarkofágot évek múltán valóban meg kellett bontani, vagy módosítani rajta - a részleteket nem közölték - mert a beton alatt zajló folyamatok miatt robbanástól tartottak (lehet a filmben ezt vitték előbbre az időben?)

2021. ápr. 27. 12:31
 15/18 A kérdező kommentje:

Nos, a filmből egyértelműen az jön le, hogy mindenki hárít, kenné a felelősséget másra, a pártemberek hitben élnek (hogy ilyen tragédia nem fordulhatott elő) és ezt sugallják mások felé. Szembetűnő a hozzá nem értés, még az atomreaktor felső három vezetője részéről is, akik közül Gyatlov, az éjszakai műszakvezető, a betört üvegű folyosóablakokon letekintve is látja a füstölgő grafitdarabokat, de állítja, csak a hűtővíztartály robbant föl. A másik két felettes, szintén bagatellizálja a keletkezett kárt, és fölfelé azt jelentik, hogy uralják a helyzetet.

Fordulat akkor következik be, amikor a svédek bejelentik, hogy méréseik szerint Csernobilben felrobbant egy reaktor, az USA műholdképeket közöl a sérült és füstölő reaktorblokkról, a németek meg nem engedik utcára a gyerekeket. Ekkor kezd a pártvezetés komolyan hozzáállni a világkatasztrófa elhárításához.

Mi és mennyi igaz? Az utolsó rész végén megjelenítik. Pl. Scserbina valóban meghal 5 éven belül, míg Legaszov tudós, aki a lehetséges haláluk idejét mondta Gorbacsov helyettesének, a robbanást követő 2. évben öngyilkos lesz, mert addig semmit nem tettek az ilyen típusú atomreaktorok átalakításáért. Uljana Komjuk atomfizikus viszont kitalált személy, aki szimbolizálja azokat a tudós nőket, akiknek a számottevő munkája láthatatlan volt a Szovjetunió patriarchális társadalmában. És persze valós személyeket formáztak meg a színészek az atomreaktor igazgatójával, főmérnökével is.

2021. ápr. 27. 13:00
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
3 éves voltam akkor. Nincsenek nagyon emlékeim ilyen idős koromból. A szüleimmel nem nagyon volt ez beszédtéma.
2021. máj. 1. 15:08
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
5 éves voltam akkor és én csak annyira emlékszem, hogy a szüleim az osztrák tévében láttak róla valamit először (persze egyikük sem tudott jól németül, de a lényeget megértették) és utána nem engedtek ki játszani az udvarra. Azt mondták, hogy valami üzem felrobbant. Arra már nem emlékszem, hogy meddig nem szabadott kimenni.
2021. máj. 2. 16:35
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Tizenegy éves voltam és kimentünk anyámmal a piacra (KGST- piacnak hívtuk viccesen) . Akkoriban még sok ukrán, lengyel "vasas" árult az országban csupa jó dolgokat, csecsebecséket, harapófogót kalapáccsal, tükörreflexes filmes fényképezőgépet, villáskulcsot, Lada alkatrészt, távcsövet, kistévét, multimétert és dozimétert is. Kint árultak a beton placcon és szólt az ukrán hogy a "gyerek" mármint én ne tartózkodjon sokat kint a napon. Erre odahívott és mutatta a kütyün ami recsegett is hogy milyen magas a sugárzás. Akkor tudtuk meg mi történt, halkan mondta az árus hogy baj történt náluk az "atommal" és odajött egy középiskolai tanár ember is közénk és beszélgettek mekkora a baj, ne együnk semmit, gyümölcsöt, zöldséget és ne ázzunk meg ha esik. Persze a suliban meg kellett ünnepelni azt a hülye május elsejét a betonpályán de legalább az osztályfőnökünk rövidre vette és be kellett menni a terembe. Csak mi nem játszhattunk kint ami furcsa volt de én már tudtam miért csak nem pofáztunk hangosan. Azért úgy emlékszem hogy mégis kaptam pár csepp radioaktív esőt és pont azon a helyen lett egy nagy szemölcs a homlokomon sok (25) évre rá.
2021. máj. 14. 03:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!