Ez miért van így?
A jobboldali szavazók rajonganak Putyin és Ping elvtársért...
Ez valami vicc?
Kína és Oroszo= rezsim rendszer
Kínában pontrendszer van, ha nem vagy hű a rendszerhez diszkriminálnak.
Kedves jobbosok, szélsőjobbos, ti is hasonló rendszert akartok? Netán a következő lépcsőfokot a chipet is támogatnátok, ahol akinek nincs, és nem is veszi fel, az börtönt kap?
Engem például abszolút megtudnátok győzni arról, hogy jó-e a kelettel is üzletelni, de abban mi a "jó" üzlet, ha versenyeztetés nélkül odaadjuk a Paks II projektet az oroszoknak, vagy duplaáron veszünk használt és macerás metrókocsikat az újak helyett?
Mi abban a "jó" üzlet, ha kínai hitelből, kínai cégekkel, kínai alapanyagokból építünk egyetemet? Vagy hogy egész európában mi vettük a legdrágábban a kínai lélegeztetőgépeket (nem is a legjobb minőségűeket), de még a vakcinákat is (Szenegál, vagy valamilyen más afrikai ország is olcsóbban szerezte be nálunk?) rekord áron szereztük be.
Persze, mindegyiknek van alapvető haszna, az egyik energiát termel, a másik szállítja az embereket A-ból B-be, a harmadik egy oktatási intézmény stb. ... de ezeknek az üzleti része (értsd: finanszírozási, szerződésbeli oldaluk) abszolút a seggnyalás kategóriája.
Egyszerűen megtudnátok győzni: Mutassatok egy JÓ üzletet. Mert a fent felsoroltak fundamentálisan nem felelnek meg egy "jó" üzlet feltételeinek.
"A jobboldali szavazók rajonganak Putyin és Ping elvtársért..."
Megint egy kérdés ami ténynek beállított hülyeséggel kezdődik.
Honnan veszed ezt a baromságot? Mitől rajonganának a jobboldali szavazók ezekért az emberekért?
Nem így van!
Ne keverjük a jobboldalt az Orbán Fun Clubbal.
A rajongói klub - ide tartoznak az opportunista konjunktúra lovagok is - mindíg azt szereti aki a pénteki igehirdetésen cuncimókus minősítést kapja és ugyanígy az az ellenség, akire a vezér rámutat.
Az igazi jobboldaaliak legfeljebb azért szavaznak az orbánpártra, mert nincs más.
#11 menjünk sorban!
"de abban mi a "jó" üzlet, ha versenyeztetés nélkül odaadjuk a Paks II projektet az oroszoknak,"
Paks II az egy már meglevő atomerőmű BŐVÍTÉSE és nem egy teljesen új erőmű építése. Próbáld meg, hogy egy Suzukit vagy Toyotát német alkatrészekkel akarsz felturbózni! Biztos vagy abban hogy az a legjobb megoldás? Vagy elmész szépen a márkaszervízbe, mert tudod hogy ahol eredetileg is készült azok fognak majd legjobban érteni hozzá? A Paksi atomerőmű orosz gyártású atomerőmű. Azért az oroszok csinálhatják Paks II-t, mert az oroszok nagyon jók atomerőmű építésében ÉS egy már meglevő orosz erőművet kell bővíteni. Nyugodtan nézz utána mi lett abból, hogy NEM oroszokra bíztak egy problémát. Évekig tartott ami alatt utána - igen az oroszok, a Roszatom szakemberei - helyre tudták hozni amit elbarmoltak.
" vagy duplaáron veszünk használt és macerás metrókocsikat az újak helyett?"
Az új metrókocsik nem annyiba kerültek volna, mint amit a ballib média terjesztett, hanem sokkal többe. Ráadásul a főváros akkor kapott hozzá az uniótól támogatást, ha az felújításra megy és nem új eszköz vásárlására. Vagyis a fővárosnak sokkal többe került volna egy új szerelvény megvásárlása, mint ez a felújítás. Arról nem is beszélve, hogy éppen a ballibek kezdték el feljelenteni Tarlósékat, mondván nem is felújítás történt, hanem kaptak egy új szerelvényt a réginek az alvázára szerelve. El kellene dönteni, hogy most akkor melyik mese az amit elhiszel. Azt, hogy nem is volt ez felújítás - akkor a másik a hazugság, hogy újat is vehettek volna helyette, vagy az a mese tetszik jobban, hogy ez egy felújítás volt és újat is vehettek volna - akkor meg azzal hazudtak a képedbe, hogy nem is felújított szerelvényt adtak a pénzért az oroszok.
De nézd meg nyugodtan azt is milyen töketlenkedés volt az új Alstrom szerelvények esetében! Az mitől lett volna jobb?
"Mi abban a "jó" üzlet, ha kínai hitelből, kínai cégekkel, kínai alapanyagokból építünk egyetemet? "
Egy verseny van a régióban, hogy hol lesz valamelyik nagy cégnek a központja, vagy hol lesz kulturális centrum, egy közigazgatási egysége az uniónak - vagy éppen egy nagy egyetem, kutatási centrum. Mert ez fogja vinni előre az országot. hatalmas siker lenne ha ez az egyetem itt hozna létre egy kampuszt és nem a cseheknél, lengyeleknél vagy máshol. Onnantól sok más ágazat is itt fog elhelyezkedni, mert olyan kutatási, fejlesztési lehetőségek indulnak meg vele, amik ezt lehetővé teszik és vonzzák. Nem egy konkrét dolog hogy ez a nagy hírű egyetem idejön, hanem mindaz ami majd ennek következtében szintén itt fog megvalósulni. Mint amikor Brüsszel lett az unió egyik központja. Az magával vonzott rengeteg más - de ehhez kapcsolódó projektet, vállalkozást is. Hatalmas fejlődést hozott annak az egyébként európai viszonylatban kis városnak.
"Vagy hogy egész európában mi vettük a legdrágábban a kínai lélegeztetőgépeket (nem is a legjobb minőségűeket), de még a vakcinákat is (Szenegál, vagy valamilyen más afrikai ország is olcsóbban szerezte be nálunk?) rekord áron szereztük be."
Ez a rekord ár tudod, hogy mekkora? Emberenként 20 ezer Ft. Szemben a 3000-8000 vagy 16000Ft-os többi oltóanyaggal - amikből viszont nincsen. Hiába vagy te fenn az étterem listáján, hogy majd kihozzák neked az ebédedet 500Ft-ért, ha azt csak decemberben tudják annyiért leszállítani. Akkor az nem fog éhen halni, aki megveszi 2000Ft-ért az ebédjét és most meg is kapja. Többe került? Igen, de volt mit ennie. A rekord ár azokhoz képest magas csak amikből NINCSEN. Ahogyan a lélegeztető gépeknél is. Nem akkor kell az árat nézni amikor tömve vannak vele a "boltok" hanem akkor amikor neked létszükséglet hogy megvehesd. Most tudsz venni te is eldobható maszkot tömegével 120Ft-ért is. De tavaly májusban nem tudtál venni mert csak 500Ft-ért volt eladó. Ha fel akartál szállni egy buszra akkor meg kellett venned a maszkot hozzá - vagy nem utaztál busszal, nem mentél boltba. Tényleg azt akarod mondani hogy nem éri meg fejenként plusz pár ezer forint, hogy utána azok az emberek ne kerüljenek kórházba és ne kelljen százezreket költeni ugyanabból az egészségügyi költségvetésből a kezelésükre, gyógyításukra? Hogy nem éri meg fejenként pár ezer forinttal többet kifizetni az oltóanyagokért ha cserébe 2-3 hónappal is akár korábban nyithatunk és élhetjük az életünket?
"Mutassatok egy JÓ üzletet."
Leírtad fent, Paks II.
Az új atomerőművek építési költsége: 6–9 milliárd USD 1100 MW-ként.
Paks II 12,5 milliárd Euroba kerül és 2400 MW teljesítményű. Ez 5,7 milliárd Euro 1100 MW-ként, ami 6,9 milliárd USD 1100 MW-ként.
1. Paks II összehasonlítása egy kocsi összeszerelésével fake analógia. Például ugyanazt a több ezer, tízezer köbméter betont miért ne lehetne német céggel lerakni? Nagyon jól hangzik, hogy orosz atomerőmű = orosz cég, de van már olyan technológiai szinten a nyugati civilizáció, hogy néhány paraméter változás ne szabjon gátat az amúgy is egyedileg gyártott alkatrészek terén. Ez az oroszosdi maximum arra lehet érv, hogy egy orosz consulting csapat is részt vegyen a dologban.
2. Orosz metrókocsik. Bizonyítsd be nekem, hogy EU-s pályázat akadályozta újaknak a beszerzését, mert nekem határozottan az rémlik, hogy a kormány kontárkodott bele és nem az EU. Egyébként meg tessék: [link]
Az orosz metrókocsi beszerzéseken BELÜL is többletet fizettünk. Hol a "jó" rész ebben az üzletben?
3. Kínai egyetem, idézek: "Nem egy konkrét dolog hogy ez a nagy hírű egyetem idejön, hanem mindaz ami majd ennek következtében szintén itt fog megvalósulni."
Montenegró, Pakisztán, Sri Lanka és még egy csomó más országban pontosan ugyanezzel a szöveggel kezdtek bele olyan beruházásokba, amikből aztán semmi nem lett a hatástanulmányhoz képest, eladósodtak és a csőd szélére kerültek. És megintcsak fals összehasonlítás egy politikai centrumintézményt összehasonlítani a szóban forgó tárggyal. Ha nagyon példálózni szeretnénk, akkor amiért fél Európa sorbaállt a CEU-ért, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ott meg rossz üzletet csináltunk magunknak, de azt az ideológia miatt megléptük. Most ezek szerint a kommunista ideológiával ki vagyunk békélve?
4. Vakcinák és lélegeztetőgépek. Megint hamis összehasonlításokkal próbálod bagatellizálni a problémát. Egyrészt bármit, amit leosztasz lakosságarányosan az kevésnek fog hangzani. Például Mészáros nem is lop sokat, mert emberenként csak 50 ezer a vagyona. Értelmes megközelítés ez? Nem. Másodszor pedig épp elég baj, hogy a nyugati vakcinákhoz képest is drága, de azt az aprócska tényt is messziről elkerülted, hogy a vakcinákat egy kib*szott Szenegál is olcsóbban kapta meg mint mi!!! Maradva a példádnál konkrétan az történt, hogy mindketten ugyanabban az étteremben, ugyanazt az ételt rendelve ülünk, de neked 2000 forintért drágábban adják, mint nekem, mert..Mert valaki ilyen "jó" üzletet kötött. A lélegeztetőgépek minőségébe pedig látom már bele sem mentél.
"Tényleg azt akarod mondani hogy nem éri meg fejenként plusz pár ezer forint, hogy utána azok az emberek ne kerüljenek kórházba és ne kelljen százezreket költeni ugyanabból az egészségügyi költségvetésből a kezelésükre, gyógyításukra? Hogy nem éri meg fejenként pár ezer forinttal többet kifizetni az oltóanyagokért ha cserébe 2-3 hónappal is akár korábban nyithatunk és élhetjük az életünket?"
Jössz itt a tereléssel, jó hogy nem rám akarod kenni az emberek halálát is, ahogy azt a pártod teszi. Egyszerűen rávilágítottam arra, hogy ez a "keleti nyitás" semmilyen jó üzletet nem hozott magával, csak simán üzletet. Az éttermes példánál maradva látod? Kis f*szom afrikai ország, Szenegál is feleannyiért tudta ugyanazt hozni, mint mi, akkor miről beszélünk? Ha a keleti politikai nyitás valós lenne, akkor a jó kapcsolat révén nem mindent drágábban, hanem olcsóbban, vagy gyorsabban, vagy jobban kellene beszereznünk, de nem ez történik.
És egyértelműen azért nem így történik, mert ez a "keleti nyitás" csak a politikai elit üzelmei, nem társadalmi indíttatásúak, ezért a társadalmi haszon nem célként, hanem díszelemként funkcionál.
#16 Nagyon erőlködsz. Az amit leírtam az tény, te meg próbálod más dolgokkal kombinálni. Tény hogy Paks I. orosz gyártású. Tény, hogy más cégek más technológiával dolgoznak. Tény, hogy a legjobb ha ezek egy ilyen üzemnél ÉPPEN ÚGY nem keverednek, mint az autóknál. Az esetleg képes lehet az egy atomerőmű esetében nem elégséges. A biztonságos kivitelezéshez a legjobb megoldást kell választani és nem azt amivel lehet hogy sikerül megoldani. De még példát is hoztam neked konkrétan arra hogy pont egy ilyen próbálkozás 3 éves következménnyel és Paks esetében az eddigi legsúlyosabb atombalesettel járt.
2. Te állítod az ellenkezőjét annak amit leírtam, neked kell bizonyítani hogy igazad van és nem nekem.
3. Ostoba módon megpróbálsz egy hatalmas országot megterhelő beruházást összemosni egy egyetem építkezésével. Még ha a kukában landolna is ez a pénz és nem megvalósult beruházás lenne belőle, akkor sem nagyobb a költségvetése, mint amit mondjuk a 4-es metró elvitt önmagában. Most akkor vagy azt mondod hogy a ballibek akkora lopást és károkozást követtek el a 4-es metró építésénél hogy abba az ország is csődbe mehetett volna - vagy hülyeség amit megpróbálsz kihozni belőle.
Az meg láthatóvá teszi mennyire nem érdekel téged a gazdasági hatékonyság, bármennyire is ezt próbáltad beadni, hogy egyből a CEU-t hozod be. de legyen. Ha neked az a pár száz főnyi képzés olyan értékes, akkor mit nem értesz meg azon, hogy egy 5000 fős egyetemi kampusz egy valóban létező és neves egyetemtől mekkora jelentőségű lesz?
4. Megint próbálsz terelni, mészárosozni. Megmutatod ismét hogy egyáltalán nem is vagy hajlandó racionálisan gondolkodni. Ilyenkor mindig kiderül a valóság, szeretnéd úgy beállítani hogy te vagy az aki nagyon gondolkodik és meg lehet győzni, majd amikor jönnek a valós érvek, tények, akkor te meg a szokásos ballib mesékkel próbálod hárítani, nehogy el kelljen fogadnod belőle bármit is.
Miért játszod akkor az eszedet?
Pontosan olyan vagy mint aki ilyenkor simán leírja, hogy nem számít mert o1g és kész. Az legalább nem alakoskodik hanem őszintén megmutatja, hogy nem érdeklik a tények, a magyarázatok.
#18 Szerintem te nagyon el vagy tévedve. Kérdeztél valami és arra válaszoltam. Itt én döntöm el hogy mit és hogyan. Te meg ugyanúgy eldöntheted hogy elfogadod-e vagy sem.
Várjad nyugodtan hogy arra reagáljak amire neked támad kedved. nem teszem, leírtam miért nem lehet egy pillanatra sem komolyan venni téged. Lejárattad magad az előző írásoddal, egy másodpercre sem érdekelt téged valódi érv vagy válasz. Hülyékkel nem állok le vitatkozni, minek? Mikor első körben kiderült hogy alkalmatlan vagy rá?
"Itt én döntöm el hogy mit és hogyan."
Igen, tökéletesen bemutattad, hogy miért vagy kibékélve ezekkel a förmedvény, uram-bátyám rendszerszintű feudalizmussal, ami átitatja a nemzetgazdasági döntéseket.
Akárhogy is, azzal kezdtem, hogy meg lehetne győzni engem. A hamis összehasonlításaid, baggatelizálásod és kérdéskerülésed nem győzött meg engem. Az, hogy kudarcosan megpróbáltál belém állni sajnálatos, mert eléggé az jön le nekem, hogy csak magadat próbálod győzködni, hogy "neeeem, itt minden rendben, itt minden tökéletesen racionális, gazdaságilag megalapozott, profitorientált és biztonságos mérlegelés mentén dölt el, biztos nem azért, mert nem a legjobbat akarnák nekünk". Kognitív disszonanciád lenyűgöző, remélem egyszer majd túljutsz rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!