Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A magyar kormány miért nem...

A magyar kormány miért nem propagálja a napelemek elterjedését?

Figyelt kérdés

Ismerek olyan házakat, ahol már szinte a teljes áramfogyasztást fedezik a nepelemek, így a rezsi szinte 0.- Ft-ban van havonta. Télen a fűtési szezonban persze ez változhat, de olyankor is sokat fedez a fogyasztásban. Sajnos úgy látom, hogy idehaza még nagyon kevesen használnak napelemet.

Ez azért is lehet részben, mert a kormány semmilyen támogatást nem nyújt erre, pedig a klímaváltozás elleni harcban is nagy jelentősége lenne, hogy csökkentsük a nukleáris energia igényt amennyire csak lehet. Miért nem célja ez a kormánynak?

2021. ápr. 7. 07:18
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
74%
Paks2 mellett? :)))
2021. ápr. 7. 07:22
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Amugy ma meg koltseg nelkul reszt vehet barki es akarki a napenergia szektorban. Ha ugyes a fogyaszto, akkor siman kihozhato ugy a 0-as villanyszamla, hogy kozben igenybe veszed a halozati szolgaltato nyujtotta biztonsagot is.

Ezert mostansag fog valtozni a szabalyozas es az energiatarolasert majd fizetni kell, hogy a szolgaltatonak is legyen bevetele.

Tehat ma mar keves a napelem, sajat akkumlatorok is kellenek az energia tarolasara, mert a halozatba kapcsolodas mar nem sokaig lesz ingyen.

2021. ápr. 7. 07:28
 3/14 anonim ***** válasza:
60%

Annyi a probléma a napelemmel, hogy egy átlagos háztartás számára sok évek alatt fog csak megtérülni az, amit ráköltenek, és a jövőbeli törvényekkel nagyon könnyen megszivathatják a tulajdonosokat.

Gondolj bele, én átlagos felhasználás mellett 35 ezer Ft-ot fizettem 2020-ban a villanyért. Ha lenne lehetőségem napelemet felszereltetni, annak az ára a mostani fogyasztáshoz mérve kb 50 év alatt térülne meg.

2021. ápr. 7. 07:42
 4/14 anonim ***** válasza:
96%

Nem vagyok kormány párti, de tájékozódj kicsit jobban a témában. Vannak erre igénybe vehető támogatások. Plusz a jelenlegi elszámolási rendszernél(éves szaldós elszámolás) nem létezik kedvezőbb a világon. Nem véletlenül fogják 2024-től megszüntetni az új belépőknek.

Korlátlan mértékű elterjedését meg azért nem támogatja a kormány, mert szépen hangzik, hogy megtermeli az áramot, amikor süt a nap "ingyé". Cserében a MAVIR részéről drága és komoly beruházásokat tesz szükségessé, hogy fennmaradjon a hálózat stabilitása a hektikusan termelő és decentralizáltan elhelyezett napelemek mellett.

2021. ápr. 7. 07:58
 5/14 anonim ***** válasza:
53%
Mert erőmű tulajdonistulajdonos, nem napelemgyáros.
2021. ápr. 7. 08:15
 6/14 anonim ***** válasza:
60%

Azt a pénzt amit megspórolsz vele,,azt elviszi a karbantartás,,és az esetleges javítási költségek..

Kivéve ha csak max a kerti kis lámpáidat látod el vele árammal..

Na arra nagyon jó...

2021. ápr. 7. 08:45
 7/14 anonim ***** válasza:
64%
Mert az "ingyen" áramot, ami a napból jön, azt nem lehet megadóztatni.
2021. ápr. 7. 08:54
 8/14 anonim ***** válasza:
61%

Beírtam a Google keresőbe "támogatás napelemre"

Nagyjából 7 500 találat (0,39 másodperc alatt)

A találatok döntő többsége hirdetés, amely az 50%-os állami támogatást hirdeti napelemre.

Ezek után nem értem a kérdésedet "A magyar kormány miért nem propagálja a napelemek elterjedését?"

Szerintem egyébként ez támogatás hibás döntés. A napelemek gyártása környezet szennyező. Az életciklusuk után nincs megoldás az újrahasznosításra, mentesítésre. A megtérülésük még ezzel a drasztikus állami támogatással is kérdéses. Szerintem a hálózatot rendkívül megterheli. Ha kisüt a nap Magyarországon akkor egyszerre betáplál sok-sok napelem és ha felhők árnyékolják a napot akkor az áram szolgáltatónak kellene azonnal kipótolni a hiányt valami más ( földgáz, szén, atomerőmű) forrásból. Ezeket nem lehet gyorsan felfűteni és leállítani sem.

Most pillanatnyi előnyökért támogatnak valamit, amiről később kiderül hogy több kárt okozott, mint hasznot. Lásd- permet szerek, NYLON zacskó, DIESEL motor stb.

2021. ápr. 8. 08:50
 9/14 felkelhetetle ***** válasza:
54%
Azért arra a tényre emlékeztetnélek kérdező, hogy ma Magyarországon új házat csak úgy lehet engedélyeztetni, hogy az energiaszükségletek bizonyos százalékát napelemből fedezi, vagyis napelemek nélkül ma már nem lehet új házat felépíteni.
2021. ápr. 8. 10:08
 10/14 anonim ***** válasza:

8. azzal vitatkoznék, hogy nem térül meg. Nincs egy éve csináltattam a napelemet. 2,7 millióba került. egész pontosan Júni 23 volt ez első teljes nap és idáig 4488 kwh-t termelt ami 169 ezer forint. a kb 7000 kwh/ év-s rendszer úgy számolom kb 6100-at fog termelni. ami kb 230 ezer forint / év tehát tizenegy két éven belül megtérül. És ezeket 20+ évre tervezik.

És egyébként pont ezért kell az atom mert ez nálam ok, hogy nem termelt annyit amennyit kellett volna az időjárás miatt, mert én le tudom szedni a rendszerből a különbözetet ami kell.

Ami meg a hálózat terhelés illeti, csak akkor adnak engedélyt mármint a közműszolgáltató, ha az adott helyen a hálózat elbírja. Ezzel kezdték, hogy adjam be minél előbb mert ha sokan vannak és a hálózat nem bírja el akkor amíg nem bővítik a rendszert az adott helyen nem adnak engedélyt és lehet hogy évekig nem terveznek bővítést. (a technikai részleteket nem tudom)

2021. ápr. 28. 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!