A magyar kormány miért nem propagálja a napelemek elterjedését?
Ismerek olyan házakat, ahol már szinte a teljes áramfogyasztást fedezik a nepelemek, így a rezsi szinte 0.- Ft-ban van havonta. Télen a fűtési szezonban persze ez változhat, de olyankor is sokat fedez a fogyasztásban. Sajnos úgy látom, hogy idehaza még nagyon kevesen használnak napelemet.
Ez azért is lehet részben, mert a kormány semmilyen támogatást nem nyújt erre, pedig a klímaváltozás elleni harcban is nagy jelentősége lenne, hogy csökkentsük a nukleáris energia igényt amennyire csak lehet. Miért nem célja ez a kormánynak?
Amugy ma meg koltseg nelkul reszt vehet barki es akarki a napenergia szektorban. Ha ugyes a fogyaszto, akkor siman kihozhato ugy a 0-as villanyszamla, hogy kozben igenybe veszed a halozati szolgaltato nyujtotta biztonsagot is.
Ezert mostansag fog valtozni a szabalyozas es az energiatarolasert majd fizetni kell, hogy a szolgaltatonak is legyen bevetele.
Tehat ma mar keves a napelem, sajat akkumlatorok is kellenek az energia tarolasara, mert a halozatba kapcsolodas mar nem sokaig lesz ingyen.
Annyi a probléma a napelemmel, hogy egy átlagos háztartás számára sok évek alatt fog csak megtérülni az, amit ráköltenek, és a jövőbeli törvényekkel nagyon könnyen megszivathatják a tulajdonosokat.
Gondolj bele, én átlagos felhasználás mellett 35 ezer Ft-ot fizettem 2020-ban a villanyért. Ha lenne lehetőségem napelemet felszereltetni, annak az ára a mostani fogyasztáshoz mérve kb 50 év alatt térülne meg.
Nem vagyok kormány párti, de tájékozódj kicsit jobban a témában. Vannak erre igénybe vehető támogatások. Plusz a jelenlegi elszámolási rendszernél(éves szaldós elszámolás) nem létezik kedvezőbb a világon. Nem véletlenül fogják 2024-től megszüntetni az új belépőknek.
Korlátlan mértékű elterjedését meg azért nem támogatja a kormány, mert szépen hangzik, hogy megtermeli az áramot, amikor süt a nap "ingyé". Cserében a MAVIR részéről drága és komoly beruházásokat tesz szükségessé, hogy fennmaradjon a hálózat stabilitása a hektikusan termelő és decentralizáltan elhelyezett napelemek mellett.
Azt a pénzt amit megspórolsz vele,,azt elviszi a karbantartás,,és az esetleges javítási költségek..
Kivéve ha csak max a kerti kis lámpáidat látod el vele árammal..
Na arra nagyon jó...
Beírtam a Google keresőbe "támogatás napelemre"
Nagyjából 7 500 találat (0,39 másodperc alatt)
A találatok döntő többsége hirdetés, amely az 50%-os állami támogatást hirdeti napelemre.
Ezek után nem értem a kérdésedet "A magyar kormány miért nem propagálja a napelemek elterjedését?"
Szerintem egyébként ez támogatás hibás döntés. A napelemek gyártása környezet szennyező. Az életciklusuk után nincs megoldás az újrahasznosításra, mentesítésre. A megtérülésük még ezzel a drasztikus állami támogatással is kérdéses. Szerintem a hálózatot rendkívül megterheli. Ha kisüt a nap Magyarországon akkor egyszerre betáplál sok-sok napelem és ha felhők árnyékolják a napot akkor az áram szolgáltatónak kellene azonnal kipótolni a hiányt valami más ( földgáz, szén, atomerőmű) forrásból. Ezeket nem lehet gyorsan felfűteni és leállítani sem.
Most pillanatnyi előnyökért támogatnak valamit, amiről később kiderül hogy több kárt okozott, mint hasznot. Lásd- permet szerek, NYLON zacskó, DIESEL motor stb.
8. azzal vitatkoznék, hogy nem térül meg. Nincs egy éve csináltattam a napelemet. 2,7 millióba került. egész pontosan Júni 23 volt ez első teljes nap és idáig 4488 kwh-t termelt ami 169 ezer forint. a kb 7000 kwh/ év-s rendszer úgy számolom kb 6100-at fog termelni. ami kb 230 ezer forint / év tehát tizenegy két éven belül megtérül. És ezeket 20+ évre tervezik.
És egyébként pont ezért kell az atom mert ez nálam ok, hogy nem termelt annyit amennyit kellett volna az időjárás miatt, mert én le tudom szedni a rendszerből a különbözetet ami kell.
Ami meg a hálózat terhelés illeti, csak akkor adnak engedélyt mármint a közműszolgáltató, ha az adott helyen a hálózat elbírja. Ezzel kezdték, hogy adjam be minél előbb mert ha sokan vannak és a hálózat nem bírja el akkor amíg nem bővítik a rendszert az adott helyen nem adnak engedélyt és lehet hogy évekig nem terveznek bővítést. (a technikai részleteket nem tudom)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!