Kinek volt utoljára a magyar történelemben olyan személyi hatalma az országban ami Orbán Viktoréhoz fogható?
Kádár Jánosnak.
Horthy Miklós is jó példa.
Rákosinak ennél erősebb (kevésbé kontrollálható) hatalma volt.
1994-1998 között a Horn kormány is 2/3-os többséggel kormányzott. Ott pontosan úgy egy 2 párti koalíció volt kormányon, mint most és ott is egy nagy párt volt meg egy közel kisebb együtt.
Az mszp szerzett az 1994-es választáson 54%-t, az szdsz 18%-t, még nagyobb is volt a többségük mint a fidesz-kdnp-nak.
12-es, amit írsz az de facto hazugság. Egészen pontosan valós tény hamis színben való feltüntetése. Hiába vannak ott pontosan a százalékos eredmények.
Horn Gyula idején a közszolgálati adók nem pártszócsőként működtek.
Iskolában, hivatalban nyugodtan lehetett ellenzéki véleményt hangoztatni, még vezető beosztásban is.
Az ügyészség nem pártirányítás alatt működött, és kísérlet sem volt a bíróságok pártirányítás alá helyezésére.
A kormánypárti médiát nem állami hirdetésekkel és állami juttatásokkal tartották életben.
A Tocsik-botránynál természetes volt, hogy az igazságszolgáltatás gépezete beindult, és Boldvai Lászlót, az MSzP pénztárnokát el is ítélték. És a sajtó is szabadon tudósított a botrányról.
#12: Először is, az MSZP és az SZDSZ közel sem voltak úgy összenőve, mint a Fidesz és a KDNP. Nemcsak külön indultak a választásokon, de voltak valódi koalíciós viták. Egyes politológusok szerint például az akkori 2/3 azért nem tudott új alkotmányt írni, mert nem tudtak róla megegyezni. A jelenlegi kormánykoalíció kétpártisága egy vicc. Ha a Fidesz szerint a pápa migránssimogató, akkor a Kereszténydemokrata Néppárt szerint is az. Ami egy vicc.
Másrészt a kérdés az egyszemélyi hatalomra vonatkozott. Horn Gyula nem volt a saját pártjának korlátlan ura, az MSZP-ben voltak valóságos platformok, valóságosan eltérő véleményekkel. Orbán a Fideszből kigolyózta, illetve a párton belül partvonalra állított minden más politikailag korábban erős embert. Nem véletlen, hogy Pokorni, Navracsics, akiknek valóságos, de az orbánitól eltérő elképzelésük van a konzervatív politikáról, tizedrangú pozíciókban vannak. A Fidesz Orbán mögötti fontos emberei Varga Judit, Németh Szilárd, Kocsis Máté, akiknek az a fő erősségük, hogy mindenről tudják pontosan ugyanazt gondolni, mint Orbán Viktor.
Teljesen jó, amit itt sokan írtak: utoljára ekkora egyszemélyi hatalma itt Kádár Jánosnak volt. Szerkezetében az sem volt pont ilyen, Kádár nemzetközi szinten sokkal jobban be volt határolva (úgy kellett táncolnia, ahogy Moszkva fütyült, Orbán azért a nemzetközi porondon sokkal önjáróbb), de például a médiát sokkal jobban elnyomta (ma Orbánt nyugodtan lehet szidni, egészen erőteljesen, akár O1G szinten is, Kádárról azt se nagyon lehetett leírni, hogy valamiben egyáltalán téved). És bár szerkezetében Kádár egyeduralkodása eltért Orbánétól, a hatalomgyakorlás egyszemélyisége nagyon is hasonló volt.
#13 "12-es, amit írsz az de facto hazugság. Egészen pontosan valós tény hamis színben való feltüntetése. Hiába vannak ott pontosan a százalékos eredmények."
Aha, értem. Szóval tényszerűen az igazat írtam le, az adatok helyesek, megjegyzést nem fűztem hozzá, csak annyit hogy mi történt, de én hazudok. Miért is? A ballib szokás szerint külön-külön minden helyes de az "összkép" az, hogy nem igaz?
"Horn Gyula idején a közszolgálati adók nem pártszócsőként működtek."
Konkrétan Horn idején nem is volt jobboldali média. Minden a volt mszp tagok kezében volt és még a közmédia is az mszp-szdsz kormány kezében volt. Az első jobboldali tévé, a Hír tv 2003-ban indult, a Magyar Nemzet a Postabank tulajdonában volt és mint állami bank, így az aktuális kormányzat kezében, annak megfelelő hangvétellel is. a Horn kormány minden jobboldali laptól megtagadta a hírdetésket, támogatásokat. Én láttam a Horn kabinet idejében a reggeli politikai műsort a közszolgálatin, a Napkelte stábja a későbbiekben is a balliberális oldal szekerét tolta, olyanok voltak köztük, mint Bánó András, Aczél Endre, Albert Györgyi, Vitray Tamás, Juszt László,Havas Henrik. Ennél elfogultabb, az akkori kormányt mindenben magasztaló politikai műsort azóta sem könnyű találni.
"Iskolában, hivatalban nyugodtan lehetett ellenzéki véleményt hangoztatni, még vezető beosztásban is."
Most is lehet. Nálunk - iskolában - konkrétan a jobboldali vélemény nem tud elhangozni, pedig jobbos az igazgató. Soha senkit nem ért atrocitás az ellenzéki véleménye vagy kiállása miatt, akkor sem amikor a tanárokat akarták sztrájkba vinni vagy tüntetni, szemben azokkal akiknek a jobboldali véleményére mindig negatívan reagáltak a kollégák.
"Az ügyészség nem pártirányítás alatt működött, és kísérlet sem volt a bíróságok pártirányítás alá helyezésére."
Aha. Szólnál akkor Fegyőrnek meg gyurcsánynak, hogy ne utasítgassák az ügyészséget meg a bíróságot? Mert itt csak ők tesznek ilyet.
"A kormánypárti médiát nem állami hirdetésekkel és állami juttatásokkal tartották életben."
Akkor mi? Tényleg azt hiszed hogy az olvasók tartották el a lapokat és nem a hírdetések? Hogy a rádiók, tévék nem az állami támogatásból működtek és nem is a hirdetésekből? A jobboldaliakban akkor is megtiltották az állami hirdetések leadását, ahogy 2002 után is.
"A Tocsik-botránynál természetes volt, hogy az igazságszolgáltatás gépezete beindult, és Boldvai Lászlót, az MSzP pénztárnokát el is ítélték. És a sajtó is szabadon tudósított a botrányról."
Tudod mi lett az ítélet? Mert azt lazán elfelejted hogy az egész per csak 1997 novemberében INDULT el és 1999-ben mentették fel először, majd 2004-ben jogerősen.
Te most komolyan azzal akarod fényezni az első ballib kormányt, hogy képes volt akkor 800 milliós sikerdíjra szerződést kötni az mszp-s, vagyis kormánypárti vezetésű ÁPV Rt egy ügyvéddel egy ingatlan eladásának lejátszására?
"6/15 anonim ***** válasza: 5) száz forint a meleg lángos dögöljön meg kádár jános.ilyesmi mondókát nem hallottam még mihály doktorról." 1: Ilyen mondokát legfeljebb memoriazavarban szenvedötöl hallhattál amikor "visszaemlékezett a régi szép idökre" Aktuálisak az 50-es évek végén voltak, de akkoriban tényleg 2Ft körüli volt egy lángos és nem 100 !!!
2: Mihály doktorrol meg az O1G-t hallhattad, amit Kádárra nem mondokáztak. Nem tudom melyiket tartod jobbnak. Szerintem meg ez inkább a beszédstilus másságát jelenti csak.
16-os, ne hazudozzál már ilyen hosszan! Este 10 óra van, a megbízóid se kívánhatják, hogy éjszakázz a pénzedért.
Ha nem értetted, amit leírtam, az a te bajod. Ha szándékosan érted félre, mert ezért fizetnek, azzal meg nem tudok mit kezdeni.
#5, #15-nek:
Már bocs hogy beleugatok, de h'lyeséget beszélsz.
'94-ben az MSZP 54,14%-os győzelemmel totális győzelmet aratott.
Mégis koalícióra lépett az SZDSZ-el, amit akkoriban senki nem értett.
Az SZDSZ akkori gúnyneve: puttony-kormány. (Az MSZP a puttonyában csempészte be az SZDSZ-t)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!