A városi emberek között miért több a baloldali - liberális mint falun?
Jó a kérdés, de a válasz öszetett, amit a legelején le kell szögezni, ez nem csak Magyarországon létezik, hanem mindenhol, legjobban megfigyelhető Anglia, USA, Németország, Ausztria..stb Amerikában a déli államokat szerintem nem kell bemutani, hogy mennyire konzervatívak az emberek, azonban a déli államok nagy városaiban pl. Houston, Dallas, Jackson, Montgomery, San Antonio..stb, demokrata többségűek.
A kérdésre a válasz, hogy miért, egyáltalán nem gazdasági oka van, mint nagyon sokan hiszik, hanem inkább szociológiai, társadalom szerkezeti kérdés, pl. vidéken zártabban a közösségek, mindenki ismer mindenkit, míg a nagy városokban nyitottabb, ez az oka pl. hogy a nagy városokban élők, jobban elfogadják az idegeneken, mint a vidéken élők, egy városi ember többször találkozik feketével, más vallásúval..stb, ezzel szemben egy vidéken élő, sokkal ritkábban ezért idegenkedik az újtól és ragaszkodik az ismerthez a meglévőhöz, konzervatívabb felfogás az uralkodó. Meglehet figyelni, hogy a vidéken élők a megszokotthoz ragaszkodnak, míg a városiak nyitottabbak a változásokra is. Tehát ez szociológiai és társadalmi ok. Egyéni vélemény, itt szerintem lehet általánosítani is, mivel a városban is élnek inkább konzervatívabb felfogásúak is, és vidéken is élnek társadalmilag nyitottabb emberek is.
Nézzünk egy másik példát, amiről jó tudni, sokan ami itthon megy "vita" alatt a főváros kontra vidék, ez nem csak itt van, akár milyen sokan is hiszik, hogy vidéken ez nem téma, de ez kint is téma a többi országban is ugyan úgy létezik, ez az ellentét. Ezt a vitát a meglátásom szerint a másik életét nem tapasztalt tapasztalanok vívják egymással, pl. egy vidéki, aki felköltözik a fővárosba, annak rövid idővel megváltozik a felfogása, társadalmilag szociológiailag és esetleg politikailag is, megfigyelhető, hogy ezek az emberek már nem laknának többet vidéken, de ugyan ez megfigyelhető fordítva a fővárosból vidékre költözötteknél, akik szintén nem élnének már többet a fővárosban vagy nagyobb városban és az ő gondolkodásuk a fent említettekben megváltoznak, természetesen általánosítok, azaz vannak kivételek, pl. vannak, akik fővárosba költöznek vagy vidékre, és köszönik szépen, inkább vissza költöznek.
Szerintem az nem nyitottság kérdése, hogy miként nézünk a másabb emberekre. Érdemes lenne elfelejteni azt, hogy a jobboldali ember nem szereti a más embereket, a baloldali igen. Nem erről van szó!
Falun is mindenki tiszteli a vendégeket, amíg azok vendégek, és tiszteletben tartják a helyieket. Te sem örülnél neki, hogy ha felmennék hozzád, megkérnéd, hogy vegyem le a cipőmet. Én meg ehelyett sáros cipővel végigtrappolnék az egész lakáson. Amikor te ezt szóvá tennéd, én annyit mondanék, hogy nem vagy nyitott. Persze ennél messzebbre is elmehetnék, hogy náci vagy.
Nézd: a konzervatív azt mondja, hogy maradjon minden a régiben, a liberális pedig nyitott a változásokra.
A konzervatívnak ez nagyjából a defíniciója, a liberálisnak nem egész, de következik belőle.
Azt, hogy egy ember hogyan látja a világot azt alapvetően két dolog határozza meg: a saját tapasztalatai, illetve, amit másoktól hall. Ha az ember folyamatosan ugyanazt hallja illetve tapasztalja, az arra ösztönzi, hogy "ez a világ rendje, maradjon minden így", míg ha az ember rendszeresen tapasztal valami újat vagy ismer meg valaki által egy teljesen új nézőpontot az folyamatos változásra ösztönöz.
Na most ha egy ember (éljen akár városban, akár falun), aki aktív életet él, sokféle különböző emberrel beszél, sokat utazik, az folyamatosan új információkhoz jut és ezzel változik a világképe is, míg aki ritkán mozdul ki otthonról és mindig ugyanazokkal beszél, az mindig csak abban erősödik meg, hogy minden úgy van, ahogy eddig gondolta, így teljesen jó a világképe, nincs is szükség arra, hogy megváltoztassa. Valahol félni is fog a változásoktól, hisz nincs hozzájuk szokva.
Ez nem egy tudományosan igazolt elmélet és nyilván lesznek kivételek.
De az én ismerősi köröm maximálisan alátámasztja. Vizsgáld meg te is azt, hogy a konzervatív illetve liberális ismerőseid milyen életmódot folytatnak.
A konzervatívizmus értékmegőrzést jelent. Az nem azt jelenti, hogy minden marad a régiben, minden új dolog rossz. Hanem azt jelenti, hogy a jó, működő dolgokon, nem kell változtatni. Továbbá azt, hogy mindenre van jó és rossz válasz. A rossznak nem szinonimája a más. Ti mindent annyival letudtok, hogy jó az, csak más. Találomra mondjátok rá a dolgokra, hogy rossz. Ami nektek nem tetszik. A konzervatív gondolkodású ember a saját identitása alapján ítél meg dolgokat. Ez nemzetekként más és más. (többek közt ezért nincs értelme a multikulturalizmusnak)
A másik fontos különbség, hogy a konzervatív ember kollektivista gondolkodású, valós felelőséget érez a családja és a nemzet többi tagja irányába. Ti az egyénben hisztek, mindenki azt csinál, amit akar. A buta halljon meg, mert megérdemli. A buta és okos relációnak számítógépek esetében van relevanciája pedig. Mi szellemi lények lennénk. Nálunk jó és gonosz van. Ez a gondolkodás miatt tartom érzéketlen embereknek a liberális gondolkodású embereket. Nem téveszt meg az állandó képmutatásuk.
38: szerintem merőben mást tartunk konzervatizmusnak illetve liberalizmusnak.
Először is szerintem minden ember a saját identitása alapján ítél, nem csak a konzervatív.
A jó és a rossz pedig relatív fogalmak. Jó, de kinek jó? Ami az egyiknek jó, az a másiknak rossz.
Én pl nem mondom rá semmire, hogy rossz, ellenben veled, te mi alapján döntöd el, hogy mi rossz és mi nem?
Az egyén az nem véletlenül lett olyan, amilyen. Ha én így ahogy vagyok, Kínában születek meg, teljesen másképp gondolkodnék.
Vannak abszolút jó és rossz dolgok. Így van átfedés a két tábor között. Például a gyilkosság. Bár némelyik politikus nyilatkozata után ebben nem vagyok teljesen biztos. A pedofíliát is ide lehetne hozni természetesen.
Gondolom a nácikat és több millió ember szisztematikus kiírtására sem mondod, hogy rossz.
Fent leírtam, hogy mi alapján döntöm el, hogy mi a rossz. A neveltetésem és nemzetem álláspontja alapján. Azt tudom, hogy itt mi rossz és mi nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!