A kínai és orosz vakcináknak hála a nyájimmunitást kb. 2 hónappal hamarabb lehet elérni, mint ha csak EU-s oltóanyagokra támaszkodnánk. Így nézve támogatod a nem EU-s vakcinákkal való oltást?
Ez most vagy trollkérdés vagy a kérdező fogalmatlan a nyájimmunitással kapcsolatban.
Arról van szó, hogy a lakosság nagy részét kell beoltani, így jön létre a nyájimmunitás. Teljesen nyilvánvaló, hogy ha rendelünk kínai és orosz vakcinákat, akkor hamarabb lesz a többség beoltva, hiszen több vakcina fog rendelkezésre állni. Ahhoz viszont semmi köze - és ezzel mossa össze a kérdező -, hogy milyen vakcinával teszik ezt. Nem attól fog hamarabb beállni a nyájimmunitás, hogy a kínai és orosz vakcina jobb vagy rosszabb.
"Se4m a kínait, sem az oroszt nem támogatom, mert szakértők szerint sem biztonságos."
Én meg nem támogatom a szakértőket.
ma 16:45
A lakosság nagy részét be lehet oltani olyan oltással ami még nem lett legyártva és nincs Magyarországon?
Nem attól lesz nyájimmunitás, hogy a vakcina orosz/kínai vagy EU-s hanem attól, hogy elég embernek adnak be belőle és a jelenlegi állás szerint úgy áll, hogy EU-s vakcinákból ez a 60%-os szintet csak június közepére érnénk el, míg ha oltunk orosz és kínai vakcinával is, akkor április közepére jók lehetünk.
#14 Ugyanezt írtam én is, örülök, hogy megismételted.
Egyébként az orosz és kínai vakcinákkal az a probléma, hogy borzalmasan alacsony a hatékonyságuk, gyakorlatilag a vagy védett lesz az ember vagy nem kategória. Szemben a modern vakcinák 95%-os hatékonyságúak. Hiába érjük el hamarabb a nyájimmunitást, ha a kínai vakcinások fele álvédett lesz csak. Akkor szépen kirobban majd egy újabb hullám és kezdhetjük elölről. Inkább várnék +2 hónapot a modern vakcinákra, minthogy elsiessük és hamis biztonságban érezzük magunkat.
ma 17:13
Gondoltam érdemes többször leírni, mert a szövegértelmezéssel problémáid lehetnek ha azt hiszed, hogy azt állítottam, hogy a származási helye miatt érjük majd el hamarabb a nyájimmunitást.
Azért veszünk kínait és oroszt is mert nincs elég EU által jóváhagyott.
A WHO szerint az 50% plusz már jó, ennél lényegesen többet tud a kínai meg az orosz is és lényegesen kevesebbet a szimpla influenza elleni oltóanyag, érdekes módon ott mégse zavar senkit se.
De még ha kisebb is a hatékonyság akkor az azt fogja eredményezni, hogy mondjuk nem 60% kell majd hanem 63% vagy 67% a nyájimmunitáshoz de akkor is mivel egy viszonylag alacsony szintről fogunk remélhetőleg áprilisban indulni így mire fel tudna megint futni a járvány már bőven megfelelő lesz az átoltottság. (és azt a magasabb mondjuk 67%-os szintet is lényegesen hamarabb érjük el a pluszban beszerzett vakcináknak hála, mint ha csak az EU-sokra támaszkodnánk és úgy kéne 60%-ot elérni)
Ha megfelelő protokollok alapján lettek jóváhagyva, én a kínai vakcinát is elfogadom.
Miért is? Lehet, hogy a nyugati vakcinák minimálisan hatékonyabbak, mint a keleti társaik, de a legfontosabb cél az összessel teljesül, hogy a súlyos kimenetelű fertőzéseket minimalizálni lehessen. Ha a vírusnak nincsen súlyos kimenetele, akkor a korlátozások létjogosultsága is elveszik (most független attól, hogy az itthoni aktuális dolgokkal mennyire értek egyet).
ma 17:13
Nem maradnak el nagyban a hatékonyságuk a nyugatiékétól, de cserébe legalább nem kell -70 és -20 fokon tárolni őket, és kidobni őket felmelegítés után. Az orosz 91% körüli, a kínia 86%-os (egyes források szerint jóval kevesebb, pl. 50%), de a most legnépszerűbb AstraZeneca 70%-os.
Az influenza oltások meg 40-70%-osak, mégsem problémázik senki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!