Mi most az igazság a vendéglátókkal kapcsolatban?
Próbálom a vendéglátással kapcsolatos nyitással-zárással-bértámogatással kapcsolatot átlátni, de elég sok pro és kontra érv van a zárvatartás mellett és ellen is.
Nyitás mellett:
-Normálisan megszervezett keretek között nem jelent nagyobb kockázatot egy teraszra kiülni, mint felszállni a villamosra csúcsidőben.
-Nyitva tarthatnak a casinok, így még inkább jogosnak tűnik a nyitás
-3 hónapja zárva van minden
Nyitás ellen:
-Nincs elég oltás. Ha nem tudják kontrollálni az éttermek szabály betartását, jöhet a 3. hullám.
-Hiába lenne szigorú szabályok mellett újranyitás, ha az emberek nem tartják be azokat. Gondolok itt arra, hogy kimennek cigizni, nem tartják a védőtávolságot és/vagy nem húznak maszkot (vagy rosszul húzzák) ráadásul 2-3 ital után még ennyire se figyelnek a korlátozások betartására. Emlékszem tavaly május elején, amikor kinyithattak az éttermek, Pesten a nagy részük szórakozóhely szinten nyomatta a zenét, tehát kvázi a tiltások ellenére is lehetett bulizni, hiszen papíron étteremről volt szó. Nagy az esély a visszaélésre
Bértámogatások:
Számomra ez a terület egy irtózatosan kétpólusú dolog.
Az éttermek nagy része békeidőben is 2-4 órás minimálbérre jelenti be a dolgozókat (így spórolva). A nagyon súlytott ágazatokban (szórakoztatóipar,kocsmák) a kiszolgálás minősége sokszor botrányos, vizezik az italokat (nem 1 videó van NAV-os rajtaütésből a bulinegyedben). Arról nem is beszélve, hogy irtózatosan magasak az árak a nyújtott minőséghez képest. Mindebből az jön le, hogy békeidőben egy kocsma/étterem tulajdonosa elég sokat keres, most meg sír, hogy nem tudja megtartani az alkalmazottjait akiket 2 órás minimálbérre jelent be.
Tény viszont az is, hogy a 2020-as évben 5 hónapot zárva tartottak ezek a vállalkozások. A bértámogatások is lassan vagy egyáltalán nem jönnek meg.
Nekem kicsit furcsa laikusként, hogy az utóbbi években egy durván felfutó ágazatban nincs 4-5 hónapra elég tartalék. Nekem mindig az ugrik be, hogy éttermet/üzletet úgy szabad csak indítani, hogy akár fél-1 évig is mínuszos lesz az egész, tehát kell lennie bőven tartaléknak ezt megfinanszírozni.
Nektek mi a véleményetek erről az egész helyzetről?
Nyitás mellett :
Üzemi étkezdékben 10 ezer számra esznek emberek nap mint nap maszk nélkül. Mégsem lettek fertőzési gócpontok.
Erre mondják az ellenzők, hogy az üzemi étkezdében csak 20 percet tölt valaki. Az lehet de folyamatosan tele van és pörögnek a turnusok. Az éttremben pedig sokkal kevesebb ember lenne hosszabb ideig.
A fideszes csókosok most akarják megszerezni a vendéglátóipar jó részét. Más értelmes magyarázat nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!