Magyarországon miért nincsenek jobb liberálisok?
Nálunk mintha megragadt volna az, hogy a liberális az csak baloldali lehet. A jobboldaliak nagy része pedig illiberális, tehát az erős központi hatalom híve. Nem tudják megérteni, hogy a kettőnek nem kell kéz a kézben járnia.
A kommunisták nagyon távol álltak a liberalizmustól, autokraták voltak, mégis balosok. Az embernek pedig nincs szüksége egy erős központi hatalomra ahhoz, hogy szeresse a hazáját. Én például ilyen vagyok. Szeretem a hazámat és érdekelnek a kulturális dolgok, de hányingerem van a központosítástól, a központi befolyás magánéletbe és identitásba való bepofátlankodásától. Amerikában a jobboldal nagy része ilyen.
Az jutott eszembe, hogy ennek az lehet az oka, hogy a magyar hazafiak gyakran ellenséget látnak a szomszédokban és vissza akarják kapni a magyar többségű területeket, ehhez pedig elméletben egy erős központi hatalom kéne, ezért tudat alatt ehhez vonzódnak. Vagy pedig a másik, kevésbé vállalható ok, hogy sajnos a magyarokra még mindig jellemző a kommunistáktól örökölt szolgalelkűség, még a jobboldalon is.
Azért mert a magyar jobb-liberális oldal ilyen emberekből áll:
(Nyilván nem Puzsérra gondolok)
Definiáld a "jó" fogalmát - van akinek jó, ami másnak nem az.
Jobboldalon is kedvelhető liberálisnak számít például Schiffer, Puzsér, Dopeman és még jó néhányan.
Látszik, hogy nincsenek, szerencsétlenek értelmezni sem tudták a kérdést. A jobbliberális az a nacionalista liberális.
Vannak ilyenek, például a Mi Hazánk. Támogatják a fegyverviselés kiterjesztését, és ellenzik a felesleges járványügyi korlátozásokat. Ennél liberálisabb párt nem nagyon van ma Magyarországon, baloldalon sem, nem hogy a jobb oldalon.
Az amerikai republikánusokra hasonlítanak ebben a tekintetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!