Debrecen vagy Szeged? Melyik egyetem hallgatóinak van igaza?
Kérdező ennek semmi köze a pártszimpátiához, az egyetem működéséhez van köze.
A Debreceni egyetem képviselője ma nyilatkozott és mondta el, hogy az elmúlt évek során már a működésük a cégekkel való szorosabb kapcsolat felé mozdult el, kutató központtá kezdtek alakulni és olyan intézmények jöttek létre ennek kapcsán az egyetem körül aminek a hagyományos állami egyetemi rendszerben nehéz volt összehozni a működését. Erre kerestek már régóta megoldást és számukra úgy tűnik, hogy ezzel a modellváltással megtalálták.
Pont ez a jó ha az egyik egyetem marad az állami rendszer szerinti működésben a másik meg másféle rendszerben. Ekkor van a hallgatóknak választási lehetősége.
Azt hiszem, hogy az 5-ös látja legjobban a kérdést!
Nehéz megmondani hogy az elkövetkező tíz évben melyik működési forma mit fog eredményezni?!
Egyesek szerint a Fidesz így készül fel a (szinte biztos) bukás utáni káderpihentetőkre...
Mások szerint megindul, szárnyalni fog a kutatás.
A helyes választ az idő fogja megmutatni: Debrecen váltson - ha nagyon akar, Szeged meg ne váltson! Csak ne legyen károsultja egyik sem, mert mindkettő valódi nemzeti érték!
#6 Így van.
Ezt hallgatjuk állandóan hogy nem jól működik a felsőoktatás. Most mintaként használnak sikeres, jól működő egyetemi struktúrákat és megpróbálnak egy hasonló modellt létrehozni nálunk is. Az idő fogja eldönteni hogy sikerült-e - meg persze az is hogy az aktuális környezet éppen melyiknek kedvez vagy árt.
Ez is olyan mint az egykulcsos adó vs. többkulcsos adó. Egyik sem jó kizárólagosan, mindkettőt lehet jól is meg rosszul is csinálni. Biztosan lesz olyan egyetem is ahol nem fogják tudni jól működtetni az új modellben az intézményt, ott majd bele kell nyúlni. Pontosan úgy ahogyan az állami rendszerben is van egyetem ami jól működik és van amelyik meg nem.
Most nincs nagy, számottevő különbség a két egyetem között.
Ez változni fog. Csak azt nem tudom, hogy melyik kerül majd jobb pozícióba?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!