Hogyan érdemes majd szavaznom, ha az a cél, hogy a Fidesz maradjon a legerősebb párt, de ne legyen 2/3-a?
Feltételezve, hogy marad az ellenzéki összefogás:
Listán ellenzéki, egyéniben fidesz jelölt vagy fordítva?
Baromság az egész. Arra szavazz, akit kormányon akarsz látni. A többi mellébeszéd.
(2002-ben, mikor 4 év fidesz-kormányzás után mindenki újabb fideszes győzelmet jósolt, egyéniben a miép jelöltjére szavaztam, mert őt ismertem személyesen, és szerettem volna, ha bejut a parlamentbe. Az eredményre meg emlékszünk, jött 8 év rémálomba illő kormányzás. Soha többé nem osztom meg a szavazatomat.)
Az ellenzék célja a győzelem. Ehhez minél több egyénit kell megnyerniük. A fidesz célja szintén ugyanez.
Ha nem szeretnél kormányváltást, de támogatnád valahogy az ellenzéket, akkor itt elvileg nem tudsz taktikai szavazni. Mert a kimenetel vagy vagy. Vagy ez nyeri vagy a másik. Ha az ellenzék túl sokat nyer egyéniben, azzal a fidesz elbukhatja a választást. Viszont ha a fideszre szavazol, azzal meg a fidesz pozícióit erősíted a 2/3-hoz. Tehát ha nem akarsz váltást és biztosra akarsz menni, egyéniben egyiket sem támogatod, listán meg behúzod az összefogást. Én tuti ezt fogom csinálni.
Kedves 25. én döntöm el, csak a jelen választási rendszerben nem látja az ember, hogy a kívánt célnak mi a legmegfelelőbb.
Arra, bevallom, lusta vagyok, hogy átrágjam magam a választási törvényen :)
Kérdező! Sem a jelen, sem bármilyen választási rendszerből (törvényből) soha nem fogod megtudni, kire szavazz. A törvény egy eljárásrend, a célt viszont te alakítod ki magadnak. Vagy jól, vagy rosszul.
Mert a cél, hogy az ember jól éljen (százféle szempontból). Hogy ezt ki alakítja eszerint, az kizárólag a szóba jöhető emberek (pártok) megfigyeléséből derül ki. Ritkább esetben jól ismert barátok tanácsai alapján. Aki ezt másképpen csinálja, nem a saját céljait akarja elérni (az azonban lehetséges, hogy ezt hiszi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!