Ha a magyar ember szívesebben eszi a banánt meg a mandarint, mint az almát, akkor miért nem termelnek inkább banánt meg mandarint Magyarországon?
almából 11,7 kg-ot,
citrusféléből 8,1 kg-ot,
banánból 7,3-kg-ot, eszik az átlag magyar. Szóval még mindig ebből eszünk a legtöbbet.
#12 Nem kell hozzá genetikai módosítás. Linket is mutattam amin te magad is vehetsz olyan banántövet amit itt is el lehet ültetni, terem is, télálló is. Nem GMO-s, hanem szimplán nemesített fajta.
Egyszerűen nem gazdaságos megtermelni itt valamit aminek meg van a maga élőhelye, ahol már adott minden a termeléséhez. Nem kell mindent itt megtermelni, azt kell termelni amihez itt a legjobb az éghajlat. Cukorrépa termeléséhez kiváló. Miért nem azért ágálsz hogy ismét annyi cukorrépát termeljenek az országban mint 30-40 éve? Vagy azért hogy fokhagymát, szárazbabot mej tojást ne Kínából, Kanadából meg Lengyelországból hozzanak ha egyszer itthon is elő lehetett állítani nagyon jó minőségben mindig is?
Lajos!
Téged sem a Tudományos Akadémiáról szalajtottak!
14! Értelemszerűen olyan GMO banánra gondoltam, amit gazdaságosan lehet termelni, nyilván ma is lehet üvegházban meg speciálisan nemesített fajokat kis terméssel létrehozni.
Tegyük hozzá, hogy a banán nagyja amit eszünk idővel úgyis GMO lesz, mert a mostani Cavendish banán ültetvényeket egy gomba pusztítja, és egyelőre nincs természetesen ellenálló banánfajta ellene, csak pár GMO-s. Régebben a Gros Michel banán, ami a világ banántermelésének 90%-át adta ugyanígy járt, azt gyakorlatilag ki is irtotta egy gomba, csak akkor még ott volt a Cavendish helyette, ami annak a gombának ellenállt. Csak most nincsen helyettesítő természetes banán.
De elkanyarodtam a témától.
"Egyszerűen nem gazdaságos megtermelni itt valamit aminek meg van a maga élőhelye, ahol már adott minden a termeléséhez."
Emlékeztetlek rá, hogy a kukorica, burgonya, paradicsom, paprika stb. nem őshonos Magyarországon. Sőt még jó pár haszonnövény van, ami nem az. Pedig annak is megvan minden adva maga élőhelyén. Szóval ez egy elég buta érv. pláne, hogy mondjuk a banán Indonéziában őshonos a narancs meg Kínában és a fő termőterületei egyiknek sem itt vannak.
"Miért nem azért ágálsz..."
Itt te ágálsz egyedül, és még csak nem is a kérdésre válaszolsz, szóval vegyél vissza kicsit, én leírtam, hogy hidegtűrő GMO banán, mandarin, narancs termelhető lenne, és hozzáteszem, gazdaságosan.
ma 00:01 de annak mi értelme van, hogy 2-3-szoros áron tudod előállítani ugyanazt a banánt ami Afrikában a szabad ég alatt megterem?
tegnap 23:08 a cukorrépa nem a gonosz EU meg multik miatt nem húzóágazat Magyarországon hanem azért, mert ahhoz se jó a klímánk, vagy legalábbis nem olyan jó mint a németeké vagy franciáké ahol az átlagtermés 30-40%-al is több egy hektáron mint idehaza. Így hogy lehetnénk versenyképesek egy olyan piacon ahol közel azonos összeget kell befektess mint egy francia, német gazda de ők 20-30%-al olcsóbban is adhatják az árujukat és még mindig nyereségesek.
ma 11:04 mi hülyék vagyunk, nem akarjuk a GMO-s szuper banánt ami megterem a gleccsereken is, de kérlek mutass már nekem egy olyan országot akik nem hülyék és nagyüzemileg termelnek maguknak meg exportra banánt a miénkhez hasonló klímán.
Attól hogy nem őshonos fajokat is lehet Magyarországon gazdaságosan termelni még nem jelenti azt, hogy minden nem őshonos növénnyel ezt meg lehet tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!