Támogatnátok a Himnusz megváltoztatását?
A magyar himnusz (Kölcsey Ferenc által írt, Erkel Ferenc által megzenésített mű, címe: Himnusz /Hymnusz, a magyar nép zivataros századaiból) olyan, mint egy szomorú gyászbeszéd: jöttünk és nekünk rossz volt. Aztán még rosszabb lett. És még rosszabb. Annyira rossz volt nekünk, hogy már a jövőt is megbűnhődtük, kérlek legyen jobb.
Ezzel szemben más himnuszok tartalma (nem szövege, szabad jelleggel az én véleményem szerint):
-német (Joseph Haydn: Das Lied der Deutschen /A németek dala/): Németország mindenekfelett (ez az első 2 versszak, ma már nem éneklik), egységet és jogot minden németnek, éljenek a németek.
-francia (Claude Joseph Rouget de Lisle: La Marseillaise /Marseille-i önkéntesek indulója/): harcba, fegyverbe, győzni fogunk, legyőzzük az ellenséget, nem ül rajtunk zsarnok, fegyverbe.
-angol (God save the Queen /Isten óvja a Királynőt/): Isten óvja a Királynőt, adjon neki győzelmet, hosszú életet, pusztítsa el ellenségeinket, adjon győzelmet.
-orosz himnusz (Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov írta a Szovjet himnuszt, amire új szöveget készített Szergej Vlagyimirovics Mihalkov és nagyjából az a címe hogy Oroszországi Föderáció Himnusza): hatalmas, szent, nagy Oroszország, légy nagy, dicső, szabad és nagy, büszkék vagyunk rád.
-osztrák himnusz (Joseph Haydn: Land der Berge, Land am Strome /Hegyek országa/): nagy emberek, nagy hazája, a jövőbe mutatsz, éljen soká Ausztria, téged nem lehet megtörni, mész előre és veled tartunk.
-amerikai himnusz (Francis Scott Key szövege, John Stafford Smith dallama: The Star-Spangled Banner /Csillag-sávos lobogó/): szabadság országa, emberek megmentője, igazság hazája, bízunk benned.
Támogatnátok, hogy nekünk is egy büszkébb, boldogabb himnuszt készítsenek?
8
A "kesergő", az a Dohnányi átdolgozás, NEM a Kölcsey-Erkel eredeti.
Az eredeti verbunkos stílusú, toborzó jellegű.
A nemzeti himnusz előtte a Boldogasszony anyánk volt. Azt énekelték a templomban a tatárdúláskor, törökvészben.
10# szó nem esett LMBTQ-ról és pechedre jobboldali vagyok (pártállásról nem nyilatkozok, hiszen köze nincs a kérdésnek ehhez).
Szimplán én is kesergőnek találom, bár abban igaza volt több válaszolónak: a magyar népet tökéletesen jellemzi az állandó panaszkodás, a depresszió, a búskomorság, a pesszimizmus és a kesergés a múlt, a jelen és a jövő miatt.
Ez egy örök vita, és igen a Himnusz szar, és bizony a Szózatnak kéne a Himnusznak lennie, a Himnusznak meg a kukába.
A Himnusz egy szánalmas kesergés. Haj, jaj, megszenvedte a nép, könyörülj eajtunk, Urunk, légy jó a magyarhoz, jaj, haj jaj, brühühü!
De a Szózat milyen szép is! És milyen hazafias. És nem nagyképű, hivalkodó pöffeszkedés, mint oly sok más nép himnusza. És még a zenéje is jó.
Vannak dicső dolgaink, de amikor a Himnusz íródott, akkor épp a "haladó" Habsburgok tartottak minket elnyomás alatt.
Egy alternatív himnuszba pl felsorolnám azokat az országokat akiket katonailag végigvertünk.
Egyszer csak úgy érdekességképpen néhány kis nép himnuszát meghallgattam youtube-on, és elolvastam a himnuszok szövegét, amelyek angol fordításban oda voltak írva.
Ott van pl. Wales (a kymri nép hazájának) himnusza. Őket az angolszászok szorították ki a tengerig, elvették önállóságukat, gyakorlatilag az ország részévé tették őket. Most van egy kis önállóságuk, de messze nem annyi, mint a skótoknak. Önálló parlamentjük sosem lesz úgy, ahogyan a skótoknak 1999-ben lett. És az ő himnuszuk sem búsongó!
Egyetértek a kérdezővel abban, hogy ha mi sem azt keresnénk a múltunkban, hogy min lehet búsongani, szomorkodni, hanem minek lehet örülni, büszkének lenni, vagy akár csak, mint értéket felmutatni, akkor nem okvetlen ilyen szövegű és zenéjű himnuszt kéne magunkénak vallani.
Van pl. olyan himnusz, amelyik az ország természeti szépségeit énekli meg: az izlandi. Miért ne szólhatna erről a mi a himnuszunk is? Miért csak katonai és politikai győzelmekben-vereségekben tudunk gondolkodni? Vagy miért ne lehetnénk büszkék művészeinkre (íróinkra, költőinkre, zeneszerzőinkre) és tudósainkra? Miért ne jelenhetnének meg ők a himnuszunk szövegében? A himnuszunk zenéjében miért ne jelenhetnének meg népzenei motívumok (pl. pentaton dallam, A-A5-B-A hangzású sorok)? A jelenlegi himnuszunk és szózatunk dallamvilágát az évszázados magyar népzenétől teljesen idegennek érzem (és nem vélem benne a verbunkost sem fölfedezni, meg is lepődtem, hogy valaki ezt írta).
Ugyanakkor tény, hogy ezt szoktuk meg, a magyar nép nagyon kötődik hozzá, és egy új himnusz írása és zeneszerzése nagyon rossz emlékeket ébreszthet, ui. Rákosi Mátyás idején volt erre elképzelés. Úgy tudom, ő felkérte erre Kodály Zoltánt, aki kerek-perec visszautasította az ötletet. És Kodály akkora tekintély volt, hogy ezután Rákosi sem erőltette.
Szóval himnusz ügyben zavarban vagyok, mert a jelenlegi sem szövegében, sem dallamában nem tetszik. Ugyanakkor ebben a szerencsétlen országban, ahol jellemzően az új hatalom minden addigi alkotást, hagyományt, struktúrát el akar törölni és a maga képére újra csinálni, ott nagyon fontos, hogy legalább néhány olyan stabil pont legyen, amiről tudjuk, hogy nem fog attól megváltozni, ha más lesz a király/kormányzó/pártfőtitkár/miniszterelnök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!