Jól látom, hogy Budapesten elkezdődött a cigány integráció?
Egyre többet látni, hogy a cigányok egy körben vannak a magyarokkal és fordítva (baráti társaságok, munkakörnyezet, család). Egyre többet látni cigány szakembereket magasabb pozícióban. Nekem például volt cigány tanárom és teljesen normális volt. Sokan vannak, akiken látszik, hogy cigányok, de nem tartják magukat annak.
A családom borsodi, ott teljesen más a helyzet, nagy az elszigetelődés és párhuzamos társadalmak jöttek létre egymás mellett, az ottani cigányok meg tényleg veszélyesek. Budapesten is lehet ilyennel találkozni, de nem ez a norma.
8.
Egy szóval nem mondtam, hogy a vidékiek rasszisták. Azt is vallom, hogy nem sok pesti élne Borsodban cigányok között. Nekem meg aztán ne mond, tudom milyen a rosszabbik. Éltem Borsodban és vissza is járok.
Szerintem emögött financiális okok vannak. Pesten a szegényebb rétegek is elvannak, míg vidéken a falvakban, kisvárosokban sok a mélyszegény. Röviden a jóllét megnöveli az integráció sikerességét, mert csökkenti a frusztrációt, az ellentéteket és a szociális szakadékot a külömböző rétegek között.
De aki más megyei jogú városban él annak is hasznos lenne a véleménye, főleg aki fideszes városban. Mert ha ott is hasonló a helyzet, akkor igaz a feltételezésem és nem politikai okai vannak a dolognak.
Határozott, határozatlan vagy parciális integráció?
(Nem tudtam kihagyni, bocs)
18.
Idézek magamtól:
"Budapesten is lehet ilyennel találkozni, de nem ez a norma."
Javaslom sétálgass Sátoraljaújhely alsó részén. Akkor megtudod, hogy a budapesti cigányok ahhoz képest cirkusz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!