Mentek beoltatni magatokat koronavírusra?
Nem fogok az első sorokba tobzódni, meghagyom a jobban rászorulóknak. De, ha tavasz vége felé már lesz elegendő védőoltás, lehet is választani, hogy milyet kérek és még nem tűnt el a vírus, akkor jó eséllyel majd beadatom.
A hídról is le lehet esni, én pedig egész jól úszok, úgyhogy inkább átúszom a folyót, na kb ilyen a nagy oltásellenesek logikája.
Sok itt a félreértés. Arról szó sincs hogy kormány tudatosan oltatna be embereket. Az előfordulhat, hogy nem elegendő felelősséggel, vagy inkább dilettáns módon választ a kínálatból (bár nálunk ennek azért van valószínűsége).
Azt kell itt megérteni, hogy oltóanyag (bármilyen gyógyszer) kidolgozásanagyon hosszúidő. Nem a "kitalálás", hanem annak bizonyítása, hogy kellően hatásos, de ami fontosabb, nincs mellékhatása. Vagy nem veszélyes. Ezt csak egyféleképpen lehet megállapítani, valakiket (igen alapos válogatással önkéntesekből) beoltanak, folyamatosan figyelik, és haelég sok idő eltelt mellékhetás nélkül, akkor már nem is lesz.
A fő probléma itt elég bonyolult. Jelenleg 62 millióan fertőződtek meg bizonyítottan, és a számítások szerint ez 300 millió tényleges fertőzöttet jelent. Másfél millió a haláleset. És még szó se esett a gazdasági hatásairól. Tehát sürgős, azaz nem lehet várni. Így a kutatónak kompromisszumot kell kötnie, nem jó lélekkel mondja (a rövid idő miatt), hogy lehet oltani, viszont a világ alig várja. Nem lenne probléma akkora, ha volna kapacitás az utólagos megfigyelésre (egy kezdődő mellékhatás kezelhető, azt szinte biztos, hogy már ismerik) és beavatkozásra. És a kutató utálja a lutrit.
Ez annyit jelent, hogy van némi bizonytalanság. Nem abban, hogy az oltóanyag káros, hanem abban, hogy hat-e, és kinél (miféle betegségnél) lesz mellékhatása. Még annyit: az már bizonyított, hogy szemben más fertőző betegségekkel, a COVID esetén a fertőzésen átesés nagy valószínűséggel nem ad, vagy csak rövid ideig, védettséget. Tehát aki mondjuk idén tavasszal átesett, nem sokkal kisebb az esélye a fertőzés elkerülésére jövő tavasszal.
"Szerintetek tényleg meg meri azt tenni bármelyik ország, hogy ezeket az embereket beoltja egy olyan vakcinával, ami megöli őket? Mert szerintem, ha nekik be lehet adni, akkor másnak is."
Ezeknek hiába mondod meghallották valamelyik gurutól, hogy mikrocsipek vannak az oltásban és droidokat nevelnek velük. Illetve ha nem ismert a mellékhatás, az náluk instant halált jelent.
Oltás=mikrocsipp
Nem ismert mellékhatás= biztos belehalsz ha megkapod.
Járvány elleni védekezés= politikai haszoszerzés.
Szóval szerintem elég gáz, hogyha épp foci a téma, mindenki ért hozzá, ha koronavírus, akkor ahhoz ért mindenki.
Itthon mindenki ért mindenkihez, mégis az EU szégyene vagyunk.xD
Nem, influenza ellen sem oltom magam. Vannak betegségek, amiknél van értelme, ezek jó része gyerekkorban kötelező is, vagy ha pl. Afrikába utaznék, akkor malária ellen valóban érdemes.
De a covid nem ez a kategória. Nekem legalább is, de én nem is vagyok veszélyeztetett korosztály vagy alapbetegséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!