Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek a korai okos...

Szerintetek a korai okos védekezés megállította volna a vírust és ma nem lenne itthon járvány?

Figyelt kérdés
Pontosan nem tudom, hogy hogyan is terjedt ennyire szét. Ha valaki jól összefoglalná, azt megköszönném. Azt kérdezném, hogyha nem lett volna ennyi vírustagadó fiatal, akik orrba szájba csinálnak mindent, mintha semmi baj nem lenne, a politika is jobban állt volna hozzá, akkor ma nem lenne világjárvány? Az akkora állapotra gondolok amikor még csak Kínában és az ahhoz közelebbi térségekben volt jelen. Még mielőtt Magyarországon is megjelent volna.

2020. nov. 27. 15:12
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Azt mondjátok el, hogy gyakorlatilag hogy a fenébe alakul ki biztosan világjárvány, ha meghoznak egy olyan döntést, hogy a fertőzött országokból nem utaznak? Én nem a nem fertőzött országokban gondoltam tilalmat, mint ahogy valaki írta, hanem a fertőzött országokból ne utazzanak. Akkor szinte minimális az esély, hogy még az intézkedés előtt egy koronás elutazzon, így hogy terjedne el biztosan mindenhol? Persze, hogy elkerülhetetlen a tömeges megbetegedés, ha lehet nyugodtan utazgatni és bulizni járvány idején. Így nyilván nem lehet elkerülni ha a koronás utazhat, illetve bulizhat másokkal izzadtan stb stb... A középkorban meg nem volt kijárási korlátozás, akkor nyilván eljutott, bár nem vagyok annyira képben a helyzettel.

Szerintem ha az lett volna amit az előbb írtam, nem lenne világjárvány. Szerintetek?

2020. nov. 27. 21:28
 12/21 anonim ***** válasza:

Nézd kérdező, ha Kína nem sumákol és pl. nem hallgattatja el azt az orvost, aki felhívta a világ figyelmét arra, hogy Wuhanban valami nagyon nagy baj van, -és később maga is belehalt a betegségbe- akkor ha ők drasztikusan fellépnek időbe, akkor meg lehetett volna állítani a vírust. Ez sajnos így van.

Amúgy a középkorban pont, hogy nagyon komolyan vették a karantént, pont mert semmi más védelmük nem volt, mint nekünk ma a maszk mg a zsebben hordható kézfertőtlenítő.

2020. nov. 27. 21:35
 13/21 A kérdező kommentje:
Igen de nem tudom, hogy a középkorba mennyire tájékoztatták a népet. Akkor az biztosan kijelenthető, hogy ha Kína időben kapcsol és nem sumákol, akkor megállítható lett volna? Akkor mért mondták, hogy 100% járvány lesz? Nem azt gondolom, hogy Kínában azonnal karantén, viszont amikor terjedt és mondjuk 5 országban volt, akkor ne utazzanak.
2020. nov. 27. 21:39
 14/21 anonim ***** válasza:
Könnyű azt mondani Kínára, hogy sumákolt. Valószínűleg ők sem tudták, hogy mi ez az egész.
2020. nov. 27. 22:00
 15/21 A kérdező kommentje:
Utolsó tudatosan hallgattak az elején. A kérdésem ugyanaz.
2020. nov. 27. 22:02
 16/21 anonim ***** válasza:

Az ókorban, középkorban viszont előfordult, hogy a fertőzöttel utazás közben meghaltak, ami a fertőzés terjedését csak lassította, de nem megállította.

Igaz akkoriban a vírusok, baktériumok széthurcolása faluról falura történt, most meg A pontban felül valaki egy repülőre, és néhány óra múlva leszáll egy másik kontinensen.

Ráadásul az utazás, a távoli utazások mindennapos tevékenységek.

Amikor Vuhanban kitört a járvány, már késő volt, addigra a vírust széthordozták a világban, és elkezdődött a különböző zárt közösségeken belül sok helyen terjedni. (a virológusok a különböző mutációkat is vizsgálgatták, kb nyomon is lehet követni a terjedés útvonalát, de ezek csak utólagos vissza követések)

Amikor Vuhanban kitört a járvány, a kínaiak szinte hermetikusan lezárták az egész tartományt, de akkor már késő volt, ott és a többi lezárásokkal is csak a terjedés ütemén tudtak lassítani.

Kivitelezhetetlen az, hogy hermetikusan lezárjanak határokat, minimális érintkezés elkerülhetetlen, és ha csak egy emberről jut át a vírus egy másik országba, ott terjed tovább.

Európában Magyarország az elsők között vezetett be szigorításokat, a WHO előrejelzéseire hagyatkozott, nem az EU-ra, amiért "természetesen" támadták is a kormányt, és mindenkit, akinek köze volt a szigorításokhoz, de már akkor az országban lehetett a vírus, Magyarországon is élnek kínaiak, akiknek családtagjai Vuhanban élek, de mindegy is volt már, bejuthatott máshonnan is.

A középkorban nem volt kijárási korlátozás, akkor, ha fertőzés gyanús esetről vettek tudomást, az illető házának ajtaját, ablakát bedeszkázták, és az illető, és a család többi tagja sem léphetet ki onnan - vagy megölte a betegség, vagy éhen, szomjan halt az egész család.

Az egy kicsit drasztikusabb intézkedés volt, mint a mostani, meg lehet nézni mennyire tartják be az emberek a maszk viselésére, vagy a csoportosulásra, kijárásra vonatkozó korlátozásokat.

Lehet azon vitázni, hogy mikor, és mekkorát hibáztak a politikusok, mit kellett volna másképpen csinálni, nem csak itthon....

Az USA pl a sokkal fejlettebb egészségügyi háttérrel mire jutott?

A lakosság arányaihoz mérten sok a megbetegedés, és a megbetegedésekhez mérten magas a halálozási arány.

Ennek mennyi köze lehet a tömeges tüntetésekhez, amelyek ott zajlottak? Lehet róla vitázni, de a statisztikán nem javít. Pedig ott le vannak zárva a határok, csak már késő.

Én elhiszem a virológusoknak, hogy értenek ahhoz, amit csinálnak, és már tavasszal megjósolták, hogy a tömeges megbetegedés elkerülhetetlen lesz politikai módszerekkel nem megállítható a vírus terjedése.

Ez nem azt jelenti, hogy a politika mindenre jól reagált, biztos, hogy nem, de a helyzetet kielemezni csak bizonyos távolságból, néhány év múlva lehet.

Vissza térve az itthoni helyzetre, lehetett volna nagyobb szigor, a nyáron sem kiengedni, hamarabb meghozni az újabb szigorításokat, ha annak megvan a megfelelő társadalmi támogatottsága, de nem volt meg, és most sincs meg... ha intézkedés van, azért lázad a lakosság egyik része (nincs is járvány, diktatúra van stb), a másik része pedig azért, mert lassúak, erélytelenek az intézkedések

2020. nov. 27. 22:08
 17/21 anonim ***** válasza:

Máshol hosszabb és szigorúbb tilalmak voltak,mégis van koronavírus.

Konklúzió : ez végig fog menni mindenkin,nem fog csak úgy eltűnni ,max lassabban terjed.

2020. nov. 27. 22:11
 18/21 A kérdező kommentje:
Igazad van utolsó, viszont még az elején Kína titkolta, hogy lenne egy új vírus. Ha nem titkolják és elmondják a népnek és azonnal fellépnek, akkor meg lehetett volna akadályozni?
2020. nov. 27. 22:14
 19/21 anonim ***** válasza:

Ez már a "mi lett volna, ha" elmélkedés.

Vuhan egy kb 10milliós "kis" város, és valóban elcseszték az elején, nem zárták le azonnal, talán nem is gondolták, hogy mekkora baj lesz, később lezárták az egész tartományt.

El lehet hermetikusan zárni több millió embert a külvilágtól?

Tegyük fel, hogy időben lépnek, ami gyakorlatilag kivitelezhetetlen, még csak feltételezésre alapulva kellene azt megtenni.

Oda akkor is be kell menni valakiknek, ki kell jönni onnan, és a legnagyobb óvintézkedés ellenére sem lehet 100 százalék biztonsággal kijelenteni, hogy nem jut ki a vírus.

2020. nov. 27. 22:26
 20/21 A kérdező kommentje:
Viszont akár gyakorlatilag is működhetett volna nem? Ha nem titkolják és időben fellépnek ellene, akkor ma lehetne rendes élet? Tudom tudom, ez csak feltételezés de érdekel.
2020. nov. 27. 22:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!