Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Egy elcsalhatatlan, 100%...

Egy elcsalhatatlan, 100% tiszta választási rendszerért cserébe elfogadnád, hogy minimális esélye azért lehet annak, hogy egyszer nyilvánossá válhat kire szavaztál?

Figyelt kérdés
Az adatbázisban minden állampolgár szavazata névvel szerepelne és az állampolgárok maguk is egy saját kóddal vagy jelszóval ellenőrizhetnék hol van a szavazatuk a rendszerben és jelenthetnék, ha nem ott van ahová voksoltak, másokét nem látnák természetesen. Senki nem látná ezt rajtuk és a rendszer kezelőinek kivételével mint pl. egy bankszámla esetében, de természetesen megtörténhetne, hogy egy hekker valamiért egyszer feltöri a rendszert és kiszivárognak adatok. Megérné ennyi kockázat azért, hogy soha többet ne lehessen kételkedni a választás pontos eredményében?
2020. nov. 12. 16:34
A kérdező szavazást indított:
Elfogadnám a kockázatot, egy megfellebezhetetlenül tiszta választási eredmény megér ennyit a számomra.
Nem vállanám a minimális kockázatot sem még egy 100% csalhatatlan rendszerért sem.
29 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Egy demokráciában senkit sem érne hátrány a szavazata miatt. Lehetne akár nyilt szavazás is. Engem nem zavarna.
2020. nov. 12. 16:43
 2/10 anonim ***** válasza:
88%

Magyarországon jelenleg nincsenek komoly, rendszerszintű csalások a választásoknál. Viszont a jól ismert csalástípusok egyikét sem nehezítené, mi több némelyiket könnyítené az általad felvázolt rendszer.

Pl. szavazókörzetek közti tömeges átjelentkezés, ezen nem változtatna. Közmunkások és pár ezer forintért megvett szavazók láncszavazása szükségtelenné válik, még biztosabb is lenne ezen csalások kivitelezése, ha utólag megtudja nézni a szavazó, hogy kire szavazott és meg tudja azt mutatni. Szintén, ahol nyomás alá helyezik a dolgozott, hogy "jó helyre tette-e az X-et", ott könnyen megnézetnék vele, hogy jól emlékszik-e rá.

2020. nov. 12. 17:00
 3/10 A kérdező kommentje:
Ezt én is így gondolom, egy normális demokráciában ez így lenne. Másrészt pedig a gyakorlatban igazából a legtöbb embernek a családi, baráti és munkahelyi környzete anonim szavazás esetében is teljesen tisztában van azzal melyik irányba húz az illető mert nyíltan vállaljuk, beszélünk róla, a legkevesebben vannak azok akik ezt titkolják.
2020. nov. 12. 17:04
 4/10 A kérdező kommentje:
1-esnek válaszoltam.
2020. nov. 12. 17:04
 5/10 Koplárovics Béci ***** válasza:

Felőlem akár nyílt is lehet a szavazás legalább annyira, hogy pl adószám vagy taj-szám alapján rá lehessen keresni legalább a hozzám regisztrált szavazatra.

Nekem azzal sincs problémám ha név és más, a pontos beazonosításhoz szükséges adatokkal lehetne böngészni a szavazási adatokat.

2020. nov. 12. 18:00
 6/10 anonim ***** válasza:

Nem kellene túl nagy dologra gondolni, hogy 100%-ig tiszta legyen a választás.

Csak meg kellene engedni, ha valaki annyira nem hisz az eredményeknek, hát had számolja át ő maga egyenként azt a pármillió papírocskát....

2020. nov. 12. 19:19
 7/10 anonim ***** válasza:

Én pedig úgy vagyok hogy a titkos szavazás biztosítja a legnagyobb fokú szabadságot.

Úgyhogy nem adnám fel.

2020. nov. 12. 19:31
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Kettessel értek egyet, nem látom előnyét egy ilyen rendszernek. Nem gondolom hogy a magyar választásokon tömegesen számolnák más párthoz a leadott szavazatokat vagy hamisítanának voksokat, viszont így sok szituációban könnyebb lenne nyomás alatt tartani a szavazókat, vagy például a háztartások szintjéig teljes pontossággal átalakítani a választókörzeteket.

Mondom ezt úgy hogy egyébként nem hiszem hogy engem személyesen negatívan érintene ha nyilvános lenne hogy kire szavazok, ugyanis eleve nem titkolom, a barátaimmal/családommal megbeszéljük, a tágabb környezetem pedig bár a pontos szavazatot lehet hogy nem tudja belőni de azt hogy ideológiailag merre húzok a hülye is kitalálja.

2020. nov. 12. 20:25
 9/10 anonim ***** válasza:
Hogy lehet elcsalhatatlan, 100 % tiszta, hogyha kiderülhet melyik pártra szavaztam? Elég paradox.
2020. nov. 18. 21:18
 10/10 anonim ***** válasza:
Egy demokráciában nem érhetné hátrány a szavazót, bárkire is szavaz. Ezért egy ilyen "tiszta" választáshoz nagyon szigorúan büntetni kellene, aki ezt megszegi. Akár a munkáltatót, de akár a választást megnyert embereket is, ha a legkisebb mértékben is megsérti a számára nem kívánatosan szavazók jogait.
2023. jún. 18. 21:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!