A legtöbb magyar miért tartja feláldozhatónak a nyugdíjasokat, idős szeretteinket?
Attól eltekintve, hogy egyébként még az sem igaz, hogy csak az idősekre lenne veszélyes, mert napi szinten vannak 30 körüli áldozatok is, a legtöbb magyar az sokkal inkább a gazdaságot védené inkább. A koronavírus szabadon terjed, lehülyézik azokat akik a teljes bezárkózás mellett vannak, amikor a számok exponenciálisan nőnek minden nap, és szinte minden nap új rekord dől mind az új fertőzöttek mind a halálozások napi számában.
Teljes bezárkózás nélkül, ez nem is fog változni amíg az emberek 60-70%-a át nem esik a betegségen, márpedig ez igen sok idős ember életébe fog kerülni. Mégis csak a pénz, pénz, pénz. Más nem érdekli a legtöbb magyart. Azt meg teljesen leszarják, hogy Orbán ellopja azt a pénzt amit Brüsszel a covid helyzet kezelésére küldött, és amit nekünk kellene megkapnunk ingyen, úgy ahogy minden más országban.
Miért ilyen a magyar mentalitás? Hogy mindenki csak a saját érdekeit nézni mások életének árán is?
#19 Teljesen mindegy, hogy milyen munkát végez. Aki tudja minimalizálni a kapcsolattartást a munkahelyen anélkül, hogy rontaná a gazdaságot, azt miért nem lépjük meg? A munkások is kisebb eséllyel halnak meg, ha a home-office-kat elrendeljük az irodistáknak.
A márciusi fertőzöttek, mind azok voltak, akik/akiknek ismerőseik feburár/március környékén külföldön voltak nyaralni. Ha ezek az emberek nem hozzák be a járványt, nem lett volna márciusban megbetegedés. Ki ment márciusban külföldre nyaralni? A gazdagok... Most is a gazdagok hurcibálták be, akik többsége maradhatott volna otthon.
És ezt kéne tennünk szeptember óta, akkor most nem kéne lezárnunk...
Én nem olvasom el a válaszokat, mert tudom, hogy miket látnék nagyjából.
Teljesen megértem a kérdésedet. Szerintem ott az alapvető gond, hogy valaki fekete-fehéren lát. Legalább akkora baj, ha meghalnak az idősek, mint az, hogy összeomlik a gazdaság. A végeredmény az, hogy totál káosz van.
Először is, aki ember, nem szívtelen az belátja, hogy ez itt nem Spártában a Tajgetosz.. nem hagyunk hátra senkit, nem diszkrináljuk, nem adunk kevesebb jogot élni neki. Az, hogy "eleget élt már" nem igaz, erről embernek nincs joga dönteni. Joga van az idősnek és betegnek is élni.. most igenis el kell fogadni, hogy szigorítások vannak. De először meg kell érteni, hogy miattunk van, nem ellenünk. Együtt vagyunk benne ebben, együtt is kell kijönnünk.
Nem kell fekete-fehéren látni.. lehetőségekhez képest védik az időseket, és védik a munkásokat (ne menjünk bele, hogy ezt mennyire hatékonyan teszik, és hogy nagyon nem így kellene), de az elv az így oké. Összeszorított fogakkal ki kell tartanunk pár hónapig. Ha tetszik, ha nem.
Sajnos az emberek hajlamosak a saját kényelmüket előrébb helyezni..
#9 csak gondolod, hogy ő lesz az utolsó aki elkapja a vírust. Apám ugyanez. Ő is 65. Sokkal jobban odafigyelt ezekre, maszk, fertőtlenítés, folyamatos figyelem, mint én. Nagyon gondosan járt el. Most meg örülök ha túléli (!!!), és valószínűleg ő fertőzte el anyámat, és engem is. Nem, nem tudja hogyan kapta el. Csak bevásárolni jár, és ha muszáj a postára, amúgy mindent online intéz....
Szóval jó nagy humbug az, hogy mindent is ki tudsz védeni. Drasztikusan tudod csökkenteni az esélyét az óvintézkedésekkel. De csak csökkented, nem megszünteted.
Sok hasznos és igaz válasz volt. Szerintem kb. mindenkinek volt igaza abban, amit mondott.
Valaki, aki jogosan érvelt a gazdasági csőd elkerülése mellett, sajnos egy utalása nem volt valid - a maszkhordásról. Úgy fogalmazott, hogyha azt betartjuk, akkor minden rendben lesz. Ez így van és én egy kifejezetten maszkpárti/nagy maszkhordó vagyok (még az utcán is felveszem), csakhogy az emberek jó része most sem tartja be, különösen vidéken. Ez a szomorú igazság.
Példák:
- A nővérem pék és meghívták egy beszélgetős műsorba: azzal a tudattal ment, hogy 15-en lesznek a zárt térben és kizárólag maszkban. Erre bement maszkban, realizálta, hogy 40-en vannak a stábban és a fele nem hord maszkot.
- Tegnapelőtt bementem a mellettünk lévő cukrászdába, aki kiszolgált engem, viselte a maszkot, de hátul 3-an egymástól 10 centire egymás arcába lihegtek maszk nélkül és hangosan vihogtak.
- A cégünknél kitört a helyi járvány és oly módon, hogy a 0. fertőzött a Tőle 8 méterre ülőt is megfertőzte, azaz nem cseppfertőzéssel, hanem aeroszol útján terjesztette el, mint egyfajta szuperterjesztő. Maszkhordás nem volt (minek is...........), pedig open space-ről van szó. Azóta inkább senki se jár be az irodába, enyhe-középsúlyos tünetekkel vészelték/vészelik át. Tünetmentes egyébként nem volt, ez egy hiedelem a Covid kapcsán, mint ahogy azt is, hogy a tünetmentesek nem fertőznek.
- Muszáj volt bemennem a Mom Parkba, egy idős hölgy és én beszálltunk a liftbe, helyes maszkhordással. Erre egy 55 körüli lófarok hajú fószer az állára húzott maszkkal megpróbált mellénk beszállni, erre szóltam, hogy el se indulunk felfele a lifttel, ha nem veszi fel a maszkot. Erre sértődötten megvárta a következő liftet.........miközben a teljes áruház területén kötelező a maszkhordás, nem kicsi feliratokkal jelezve.
Ezek mutatják, hogy nem fogják fel az emberek a maszkhordás lényegét, sőt, álhírekkel próbálják alátámasztani, hogy ártalmas és/vagy nem használ.
Sok európai kormány a lockdown bevezetésével konstatálta, hogy az európai emberek képtelenek felfogni a maszkhordás és az egyéb járványügyi intézkedések (nem korlátozások!) fontosságát, egyszerűen nem képesek az ázsiaiak módjára viselkedni - ahol a legtöbb országban nincs is vírus, talán nem véletlenül. Beszéltem Teams-en a vietnami és kínai társirodánk két-két kollégájával, náluk szóba se kerülhetett január óta, hogy munka alatt leveszik a maszkot. A vietnamiak említették, hogy most van először lehetőség egy kis minimális lazaságra, de ehhez folyamatos teljes vírusmentesség volt szükséges a teljes országban, egyébként nem is értik az európai és amerikai emberek ilyen szintű nemtörődömségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!