Mi az a judeokereszténység?
Tovabb kutattam! A keresztenyseg Jezus utan az elso 500 evben nem volt egyseges, ez politikai csatarozasok utjan lett egyseges. A csatak eredmenyeit leginkabb zsinatok formajaban tudattak a gyulekezetekkel (a katolikusok szerint ez egy demokratikus szeru folyamat, de ugye az EU is demokratikus). Mivel ugye a mai katolikusok romai katolikusok, es a papa Romaban szekel, egyertelmu, hogy az elso 4 zsinat a romai politika gyozedelmevel zarult.
Ebben az idoben a masik nagy vallas, ami Jezust megvaltojanak ismerte el, az a Manikeizmus volt. Ez Jezust feny Istensegnek mondja, a satant pedig anyagi sotet uralkodonak, es nem ismerte el az Oszovetseget illetve a zsidok szent konyveit vallasi alapoknak. A Manikeizmust I Theodosius csaszar allamilag elkezdte uldozni, de a romai birodalmon kivul nyilvan eros maradt.
Ebben az idoben a Partus birodalom, illetve a Hun birodalom (Attila) volt a masik nagy birodalom, ahol legalabbis nem uldoztek. Sok epiteszeti dolog (kepek, diszito motivumok, epiteszeti tervezes ahhoz, hogy a nap adott modon susson be a templomba adott unnepen stb.) utal arra, hogy a magyar keresztenyseg meg Matyas idejeben is ismertek es kovettek a manicheista egyhaz elveit. Amugy Jezus is azt mondta, hogy "En vagyok a vilag vilagossaga".
Akik a mai keresztenyseget judeokeresztenysegnek mondjak, azok azt nehezmenyezik, hogy a magyarok Jezust nem a romai birodalom elvei szerint tartottak istennek es megvaltonak, de ez a magyar keresztenyseg mara belesimult a romai keresztenysegbe.
Tovabbiakert ezeket ajanom (en nem innen vettem az infot, hanem keresgeltem a neten, de ezek az eloadasok is elmondanak sokmindent):
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!