Mi az a judeokereszténység?
Figyelt kérdés
2010. aug. 9. 21:03
1/11 anonim válasza:
Ezen gondolkodtam már vagy 2 éve. Már aludni sem tudtam miatta.
Most végre megtudom.
Na, mi?
2/11 anonim válasza:
pogány részről a "vád": kereszténység csupán a judaizmus egy reform irányzata, zsidó szekta
3/11 anonim válasza:
Semmi. Ilyen nem létezik, legfeljebb olyan, hogy judeokeresztény, mint jelző.
7/11 anonim válasza:
kuruc :) olyan mint a kapitalistabolsilibcsizsidaj
8/11 anonim válasza:
A Magyar Sziget óta tudjuk: zsidolikus
9/11 anonim válasza:
A szónak (judeokeresztény) több jelentése van. Először Joseph Wolff használta a kifejezést, amikor a kereszténység kialakulását kutatta. Ő olyan zsidókat értett alatta, akik az őskereszténység korában tértek át (ne feledjük, hogy egy időben a kereszténység nem volt több egy zsidó szektánál a sok közül). Később Nietzsche a judenchristlich terminust használta, amikor a keresztény és zsidó kultúra és vallás közös gyökerű erkölcsrendszerét vizsgálta az Antikrisztusban és A morál genealógiájában. A Judeo-Christian kifejezés jóval később, az 1930-as évektől vált egyre elterjedtebbé, amikor amerikai konzervatívok rendre vallási alapokra kívánták helyezni a politikai üzeneteiket (Dwight D. Eisenhower ezzel nyert választást). Manapság is több értelemben használatos, egyrészt a nyugati világ kulturális tradícióit hivatott egységesen kifejezni, vallási értelemben az ábrahámi vallások i.sz. 380 előtti állapotaira utal egyfajta történelmi jelleget adva neki, politikai értelemben pedig a szekularizmussal szemben álló (főként amerikai) konzervatívok ideológiai felfogása a mindenkori államszervezet alappilléreit illetően. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a liberálisok rendre elvetik a politikai vonatkozású használatát eme kifejezésnek, ugyanis a vallásszabadság eszméjébe nem igazán fér bele egyes vallások "felsőbbrendűségének" ilyetén kihangsúlyozása.
10/11 GezaGizi válasza:
Eddig ez a legjobb magyarazat, amit en talaltam:
https://www.youtube.com/watch?v=sNZ0_8khjCg
(hosszu, de szerintem erdekes)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!