Magyarországon tényleg túl sok a diplomás vagy ez csak a nem diplomások károgása?
Sok helyen hallom egyre gyakrabban, hogy túl sok a diplomás az országban. Ha a közvetlen környezetemben nézek szét én is tapasztaltam már a "jelenséget", 10 közeli ismerősből legalább 6 diplomás, ami szerintem elég nagy arány. És azt is hozzá kell tenni, hogy ezek nem úgynevezett büfészakos diplomások, mivel a zöme infó mérnök, közgazdász, közlekedés mérnök. Többeknek Msc-je is van. Ebből kifolyólag - és itt leszögezném hogy egyáltalán nem vagyok Fidesz szimpatizáns! - gondolom úgy, hogy az utóbbi években/évtizedben igenis kialakult Magyarországon egyfajta jóléti állam és ez nem csak a nyugati országrészre igaz, hanem az kb
mindenhova, maximum Borsod megyét nem beleszámítva. Ha valóban annyira nagyon nagy éhínség és nyomor lenne akkor az egyetemek nem "okádnák" magukból a diplomásokat és nem lenne ekkora verseny a munkaerőpiacon, hogy konkrétan 1 OKJ-s végzettségű embernek 0 esélye van a diplomás tömeggel szemben. Arról nem is beszélve, hogy az én korosztalyomban (25-30) mindenki talál munkát a szakmájában és azért nem szar fizetésekért. (250 nettó <) Mi a véleményetek?
Egy nem diplomás :)
Nincs sok diplomás Magyarországon.
Károgás csak.
Károgás. Nyilván a felsőoktatás tömegessé tételével jelentősen megemelkedett a diplomások száma az elmúlt 30 évben, de ha a végzettség szerinti munkanélküliségi rátákat megnézed, akkor még mindig azt látod, hogy a diplomások csoportjában alacsonyabb, mint bármelyik végzettségi csoportban. Ergo a munkaerőpiac szempontjából biztosan nincs túl sok diplomás.
"Ebből kifolyólag - és itt leszögezném hogy egyáltalán nem vagyok Fidesz szimpatizáns! - gondolom úgy, hogy az utóbbi években/évtizedben igenis kialakult Magyarországon egyfajta jóléti állam (...)"
- Teljesen egyetértek. És ehhez nem kell Fidesz-fannak lenni (én se kedvelem őket), rengeteget nőtt az életszínvonal az utóbbi 10 évben.
Ki gyártja ezeket a kérdéseket?
Ugyan olyan a stílusa mindnek, kb ugyanannyit ír, +enyhe provokáció.
Ezeket ugyanaz írja.
"Ergo a munkaerőpiac szempontjából biztosan nincs túl sok diplomás."
Hát neked se erősséged a matek, de nem baj, a lényeg, hogy jól visszaokádtad azt, amit valahol olvastál, nem értettél, de tetszett, szal terjeszted.
#8 Rátapintott a lényegre. Az hogy diplomás, önmagában nem reprezentatív a kérdés szempontjából.
Azon diplomás réteg bír érték, illetve GDP teremtő képességgel, akik megteremtik a társadalom számára a saját termék előállításának lehetőségét. Magyarországon ezen diplomások száma és szakértelme kevés. Köszönhetően a valóban nagy volumenű terméket előállító cégek, vállalatok hozzánk kiszervezett összeszerelő folyamatának, amiben a magyar diplomás réteg nem fejlesztés és termékfejlesztés szinten vesz részt, hanem javarészt gyártástechnológiai felügyelet szinten.
Tulajdonképpen ez az egész ország gazdasági helyzetének gyökér oka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!